Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El president de Foment insta Cs a tenir la "valentia" i el "seny" de liderar les negociacions per formar govern

Gay de Montellà reclama que es treballi dins la legalitat i un marc favorable per a les empreses, preguntat per un eventual executiu independentista

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el secretari general de la patronal, Joan Pujol, en roda de premsa El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el secretari general de la patronal, Joan Pujol, en roda de premsa LAURA FÍGOLS/ ACN
Catalunya ACN
Dijous, 28 Desembre 2017 07:52

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha instat aquest dimecres Cs, com a força guanyadora de les eleccions del 21 desembre, a liderar les negociacions per formar govern. "A la formació que ha estat la primera, hem de demanar-li la valentia, la responsabilitat i el seny de formar govern", ha afirmat Gay de Montellà en una roda de premsa prèvia a l'Assemblea General de la patronal. "Quan un és guanyador, el que ha de fer és ser el motor i el líder", ha afegit, sense explicitar Cs. Preguntat per l'eventual formació d'un govern independentista, Gay de Montellà ha demanat que es "treballi i es governi dins la legalitat" i ha reclamat "un marc favorable perquè les empreses no marxin de Catalunya". El president de Foment també ha celebrat com una "gran satisfacció" la participació rècord del 21-D i ha apuntat: "Hauríem de valorar si no les hauríem de passar sempre [les eleccions] entre setmana".

Tot i que ha evitat referir-se explícitament a cap partit polític, Gay de Montellà ha apel·lat a la "responsabilitat" de la formació guanyadora el 21-D per liderar les negociacions per formar govern, perquè és la que ha obtingut la "major confiança" dels ciutadans, ha raonat. "És bo que accepti aquesta responsabilitat i protagonisme i els animem que arribin a pactes amb diàleg i negociacions", ha afirmat.

"Volem que facin el que han de fer, governar", ha instat les formacions que van concórrer a les eleccions al Parlament celebrades dijous passat. "No estaria bé que els polítics i les seves formacions no fossin capaços de gestionar el govern de Catalunya", ha insistit Gay de Montellà, que ha fet el símil amb una OPA o una negociació empresarial: "Si s'ha participat en aquest procés, després s'ha d'entrar a gestionar l'empresa".

La situació per la fuga d'empreses, "encara en fase de malaltia"

Sobre el fet que les formacions independentistes sumin per formar govern, el president de Foment ha assenyalat que els resultats electorals són els que ha "decidit el ciutadà". En tot cas, però, ha exigit als partits polítics que es mantinguin dins la legalitat: "Hem patit tots, potser per no valorar d'una manera molt precisa les conseqüències dels posicionaments. Nosaltres volem la legalitat". "Processos que queden fora de la legalitat poden tornar a provocar una situació de la qual no estem, en absolut, satisfets", ha avisat.

El president de la patronal demana un entorn que faci que les empreses "vinguin" i no que "marxin fora de Catalunya", després que 3.160 empreses hagin traslladat la seu social fins el 22 de desembre, segons dades del Col·legi de Registradors d'Espanya.

Per a Gay de Montellà, la lectura econòmica dels darrers mesos és "molt clara": "Els missatges de minsa seguretat jurídica i la poca estabilitat política han fet que moltes empreses, massa, hagin pres la decisió de marxar de Catalunya". El president de Foment ha alertat que la situació per la fuga d'empreses "encara" es troba en "fase de malaltia", tot i que no de "risc", i ha avisat que, si no se n'atura la sortida, les companyies poden acabar traslladant la part associada al "progrés" –innovació, creixement, formació– on tenen la seu jurídica i no el centre d'activitat en un procés d'entre tres i cinc anys, a mig i llarg termini.

Satisfacció per l'alta participació i demanda perquè el 155 s'acabi "immediatament"

El president de la patronal ha desitjat que en totes les convocatòries es registrés la participació que hi va haver el 21-D i per això ha apuntat que es podria valorar celebrar els comicis entre setmana, tot i que no ha aprofundit en aquesta proposta.

Gay de Montellà creu que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya ha d'acabar "immediatament", "com abans millor", ja que aquesta és una situació que "no agrada a ningú". El president de Foment també ha celebrat que els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola traslladats a Catalunya en el marc de l'operació Copèrnic tornin als destins habituals: "Tenen famílies i sentiments". "Agraïm sempre la feina que fan", també ha dit amb referència als cossos policials.

Gay de Montellà no considera la proposta de Tabàrnia

Sobre la proposta d'una plataforma que promou la independència de Barcelona i Tarragona de Catalunya, sota el nom de Tabàrnia, Gay de Montellà s'ha limitat a respondre: "Avui és 27, no? No és 28". "Va més per aquest camí", ha afegit quan se li ha preguntat després si ho considerava una innocentada.

"Catalunya continua sent un dels principals motors"

Tot i els avisos a propòsit de la situació política dels últims mesos, Gay de Montellà ha afirmat que veu "bé" Catalunya a nivell econòmic si "deixem de banda la inseguretat dels darrers mesos". "Catalunya continua sent un dels principals motors d'Espanya sens dubte, i segurament el motor industrial més potent d'Espanya i del sud d'Europa", ha afirmat.

En línies generals, el president de Foment del Treball ha assenyalat que l'economia espanyola ha tingut "un any interessant" i que ha estat un dels "quatre motors" d'una Europa que "està superant la mar de bé el difícil moment del Brexit". "Europa torna a ser el nostre gran motor", ha afirmat. A nivell d'institució, ha ressaltat que la lluita contra l'economia submergida és una de les seves grans prioritats.

Gay de Montellà ha comparegut en roda de premsa acompanyat pel secretari general de la patronal, Joan Pujol, a tall de prèvia de la reunió de l'Assemblea General, que s'ha celebrat aquest dimecres a la tarda.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: