Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Retrets entre independentistes i constitucionalistes mentre Domènech i Iceta polemitzen sobre una aliança d'esquerres

Cs i la CUP pressionen els comuns perquè facilitin la majoria d'un dels dos blocs

Els candidats per a les eleccions del 21-D abans del debat a TV3: Xavier Garcia Albiol, Miquel Iceta, Marta Rovira, Jordi Turull, Inés Arrimadas, Xavier Domènech i Carles Riera Els candidats per a les eleccions del 21-D abans del debat a TV3: Xavier Garcia Albiol, Miquel Iceta, Marta Rovira, Jordi Turull, Inés Arrimadas, Xavier Domènech i Carles Riera JORDI PUJOLAR/ ACN
Catalunya ACN
Dimarts, 19 Desembre 2017 08:08

Retrets creuats entre independentistes i constitucionalistes també en el tercer i últim bloc del debat entre els set candidats a les eleccions del 21-D, a TV3 i Catalunya Ràdio. Les cares visibles de Cs i ERC en aquesta campanya electoral, Inés Arrimadas i Marta Rovira, han buscat el cos a cos almenys en dues ocasions: al voltant de la figura d'Oriol Junqueras, líder d'ERC en presó provisional –"no torni a parlar del senyor Junqueras", ha etzibat Rovira- i quan la líder de la formació taronja a Catalunya ha acusat als republicans de pactar per tapar la corrupció. Al seu torn, els líder del PSC i CatECP, Miquel Iceta i Xavier Domènech, han topat per una aliança d'esquerres a futur després del trencament a l'ajuntament de Barcelona. De fet, els comuns han rebut pressions tant de Cs –volen que s'abstinguin- com a de la CUP –per una majoria d'esquerres- per facilitar la majoria d'un dels dos blocs, una dinàmica que Domènech defuig.

I un de les reclamacions amb més duresa l'ha exigit Rovira a Arrimadas. "No torni a parlar del senyor Junqueras, no digui què diu perquè en aquesta campanya el que no pot fer és dir res, està tancat injustament a la presó", ha seguit la número 2 dels republicans al 21-D.

Ho ha dit en un bloc que ha arrencat amb possibles pactes postelectorals. Rovira ha tancat la porta a PSC, Cs i el PP i Arrimadas ha tornat a reclamar als comuns una abstenció per facilitar un govern que "prioritzi polítiques socials" i deixi enrere el procés sobiranista. "No sé com seran capaços d'explicar que prefereixen Junqueras de president i tornar al procés que no donar suport amb abstenció a un projecte que prioritzi les polítiques socials", ha insistit Arrimadas.

Domènech, que s'ha tornat a desmarcar d'un govern "Frankenstein", ha augurat que les dues opcions de govern després del 21-D passen per mantenir un govern amb el full de ruta independentista o apostar per una alternativa des del "catalanisme progressista".

"M'acaba d'expulsar del govern de Barcelona, que governàvem plegats", s'ha queixat Iceta a Domènech. "M'hauria agradat que fessis com Francina Armengol que va dir des del minut 1 que no donaria suporta al 155", li ha replicat el cap de files dels comuns. "Vau optar per trencar l'únic govern transversal i d'esquerres que hi havia, vosaltres sabeu per què però no em vingueu amb sopars de duro", ha exclamat el líder dels socialistes.

"Sereu més lliures quan no hàgiu de sentir que la teva política és desinfectar una part de la població", li ha retornat, després, el dirigent dels comuns. "Demano que si hi ha un govern d'esquerres no es trenqui com fa CatECP sempre que pot; els precedents no són bons", ha reblat Iceta quan Domènech ha parlat de "nova etapa" a partir de les eleccions d'aquest desembre.

També Carles Riera, cap de files de la CUP, ha apostatat per una "majoria republicana i d'esquerres", que treballi "a favor de la gent i no de l'íbex 35", ha assegurat amb la mirada posada als comuns Ho ha dit en oferir-se un altre cop per assumir responsabilitats de Govern si es tracta d'implementar, però, una república.

Al tercer bloc del debat també han sortit retrets per corrupció. No només Rovira ha retret al candidat popular, Xavier García Albiol, que "els corruptes campen lliurement" mentre Junqueras és a la presó –"és injust, indignant; [...] heu trobat M.Rajoy?"- sinó que s'ha encarat a Arrimadas quan la líder de la formació taronja els ha acusat de fer servir l'estelada per "tapar la corrupció en català, del 3%". "No em provoquis que som un partit amb 86 anys d'història sense cap cas de corrupció", ha assegurat Rovira.

Arrimadas ha insistit, però, que els republicans només van posar "com a única condició" la independència a l'antiga CDC dins de JxSí però Rovira ha negat que tinguessin "cap acord per tapar res de corrupció". "Vostè no em pot dir el mateix", ha sentenciat assenyalant acords entre Cs i el PP al Congrés.

Una altra de les picabaralles d'aquest debat ha estat en clau econòmica. De fet, Jordi Turull (JxCAT) ha recriminat a Inés Arrimadas que s'expressés amb grans afirmacions i "després 'fin de la cita'". "Poseu dades", ha reclamat. I el líder del PSC ha pres la paraula per a assegurar que Catalunya el 2015 era la comunitat "que més creixia" i que l'any vinent "serà la última". "Mentida, no és cert", li han replicat Turull i Rovira. "Per l'amor de déu, no negueu la realitat, heu empobrit el país amb temeritat i irresponsabilitat", ha assegurat alterat Iceta que ha citat l'hostelaria com a exemple. "La democràcia no espanta res, la violència tot", ha resolt Rovira.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: