Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cuixart a la Nit de Santa Llúcia a través d'una carta: "Mai no podran empresonar les idees"

Puigdemont afirma que la història de la Nit de Santa Llúcia ha ensenyat que el català "ha estat capaç de superar les dificultats"

Moment en què s'ha llegit la carta escrita pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart Moment en què s'ha llegit la carta escrita pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart PERE FRANCESCH/ ACN
Catalunya ACN
Dissabte, 16 Desembre 2017 08:39

"Mai no podran empresonar les idees". Aquest ha estat un dels missatges que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha escrit en una carta des de la presó i que s'ha llegit aquest divendres a la 67a edició de la Nit de Santa Llúcia, que s'ha celebrat al pavelló poliesportiu de Virrei Amat, al districte barceloní de Nou Barris. En aquest context, ha demanat ajuda "en aquests moments difícils per seguir enfortint el sentiment de pertinença col·lectiva, on cadascú s'hi pugui veure reflectit sense cap renúncia i amb tota l’ambició del món". Al final de l'acte també ha intervingut el president Carles Puigdemont a través d'un vídeo, en el qual ha afirmat que si una cosa ha ensenyat la història de la Nit de Santa Llúcia és que el català "ha estat capaç de superar tota mena de dificultats".

Gairebé als inicis s'ha llegit la carta de Cuixart escrita des de la presó i posteriorment el públic a cridat a favor de la llibertat dels presos polítics com ho ha repetit en altres moments de la festa de les lletres catalanes.
En la missiva, el president d'Òmnium Cultural ha començat enviant tot el seu "amor a l'Oriol, en Quim i en Jordi, així com a tots els seus familiars i amics, molt especialment als més petits de cada casa: tant els vostres pares com jo som bones persones, que us estimem molt i que precisament per això volem un món millor i més just per a tothom". Ha agraït totes les mostres de suport. "La finestra de la cel·la està encarada a l'est i ara mateix hi veig la lluna a punt de fer el ple; això em fa pensar en aquells homes i dones que remuntaren la carena fa més de 80 anys, i creieu-me si us dic que també és per ells que tot aquest captiveri pren el més gran sentit: la lluita per la democràcia".

Cuixart ha indicat que la literatura "ha estat molt sovint una eina de transformació en moments difícils" i ha recordat que a la Nit de Santa Llúcia es lliuren "els premis més importants de la literatura catalana i, alhora, es bateja el premi de comunicació amb el nom de Muriel Casals. Estimada Muriel, saps que estic serè, no pateixis: mai no podran empresonar les idees", ha afegit. En aquest context, ha demanat "en aquests moments difícils que ens ajudeu a seguir enfortint el sentiment de pertinença col·lectiva, on cadascú s’hi pugui veure reflectit sense cap renúncia i amb tota l’ambició del món". També ha demanat seguir "compartint tot aquest amor i bondat arreu. Som gent de pau: que mai res ni ningú no ens prengui el somriure".

Els guanyadors dels premis entregats aquest divendres també han tingut paraules de suport per Cuixart. De fet, el poeta Josep Maria Fulquet, guanyador del 59è premi Carles Riba de poesia per l'obra 'Ample vol de la nit', ha destacat que és un dia excepcionalment feliç i també excepcionalment trist. "No tenim por i la democràcia sens acaba imposant. Visca Nou Barris i Visca Catalunya Lliure".

El president Carles Puigdemont ha assenyalat en un vídeo, després de felicitar els guardonats, que si una cosa ha ensenyat la història de la Nit de Santa Llúcia és que el català "ha estat capaç de superar tota mena de dificultats que no han estat pas poques al llarg de la història. L'esperit de la Nit de Santa Llúcia que l'ha vist créixer es manté intacta i fort i sobre aquest esperit podem tenir moltes esperances i confiança en la nostra llengua i cultura".

Per la seva part, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que no és independentista, però ha dit que és una causa comuna demanar "la llibertat dels presos polítics. Com en altres moments han estat anarquistes, avui són independentistes i demà pot ser qualsevol si no ho aturem".

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell ha assenyalat que no es cansa de denunciar que "hi ha quatre persones innocents a la presó" i "els volem a casa. Treballarem perquè sigui així. No descansarem i no oblidarem el que els hi estan fent a ells ni el que fan al país i ens estan fent a nosaltres".

Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona: "Ens trobem davant una situació política que no es mereix el poble català, ja que ens han manllevat unes institucions". Conesa ha assenyalat que la Diputació de Barcelona ha reivindicat la tasca d'Òmnium Cultural.

La Nit de Santa Llúcia ha tingut com a director artístic a Joan Arqué. L'ha presentat Jordi Martínez i l'acompanyament musical ha anat a càrrec de Marc Sastre, Pep Pascual i Roger Julià.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: