Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els economistes no avalen la tesi de l’alarmisme

El Col·legi d’Economistes creu que els indicadors d’octubre no sustenten el “dramatisme” i detecten l’economia forta

Indiquen que, a la caiguda de vendes del comerç, hi han contribuït en part les altes temperatures d'octubre Indiquen que, a la caiguda de vendes del comerç, hi han contribuït en part les altes temperatures d'octubre ANDREU PUIG/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dijous, 30 Novembre 2017 21:31

Els indicadors econòmics del mes d’octubre no avalen la tesi que l’entorn polític a Catalunya ha malmès greument l’economia. Aquest és el missatge que vol destacar el Col·legi d’Economistes de Catalunya: “L’economia catalana mostra una musculatura bona lluny de qualsevol alarmisme o catastrofisme”, va manifestar ahir el president de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi, Modest Guinjoan, durant la presentació d’un informe sobre la conjuntura econòmica.

L’informe no té la vocació de “rebatre” aquests pronòstics catastrofistes que moltes institucions han fet però sí, va dir Guinjoan, “fer una reflexió objectiva a partir de les dades”. Unes dades que, en el cas del turisme, per exemple, mostren una caiguda del nombre de viatgers del 4%, “molt per sota del 50% que s’havia arribat a assenyalar”.

Dades optimistes

L’informe del Col·legi d’Economistes recull altres indicadors positius, com ara el creixement en el transport aeri i el tràfic de mercaderies al port de Barcelona (va créixer un 35% a l’octubre), i qüestiona els motius de la davallada en el comerç minorista. “És veritat que el fet polític podria haver fet que la gent frenés el seu consum immediat però també han pesat les altes temperatures”, va destacar l’economista i membre de la comissió d’economia catalana del Col·legi, Jordi Goula.

Així, segons recullen les dades de l’associació de comerciants Comertia per subsectors, són la roba i els complements personals els que han arrossegat a la baixa les vendes, “perquè si no fa fred no et compres l’abric”, va explicar. Goula va destacar que segons Comertia les vendes es recuperen.

En concret la primera quinzena de novembre pugen un 4% i la previsió és mantenir el bon ritme tot el mes, quan es recull a més una campanya de Black Friday que s’ha allargat en dies i guanya un 10% respecte del 2016.

Amb les dades a la mà els economistes creuen que el resum del que mostren és el d’un octubre “normal però de perfil baix”, lluny de qualsevol situació dramàtica que en més d’una ocasió s’ha volgut dibuixar. I Goula va avisar: “Hem d’anar amb compte perquè si alarmem al consum perdrem molt tots.”

Els membres del Col·legi també veuen “agosarats” els pronòstics catastrofistes sobre el creixement del PIB català de la mateixa manera que rebutgen l’avís fet ahir per Foment del Treball sobre la possibilitat que les empreses que han mogut la seu social moguin també l’activitat: “El cost de deslocalització és molt elevat”, va indicar Goula. Per a Guinjoan també sembla poc probable pensar en aquest escenari: “Pot passar? Sí, és clar, també poden marxar de cop 20 milions de turistes.” En tot cas Guinjoan es va mostrar molt crític amb qualsevol opció d’incentius fiscals per retornar les seus, tal com ha arribat a insinuar el PP: “No es pot posar una catifa vermella perquè marxin les empreses i després dir això, no té ni cap ni peus.” Per a Guinjoan el decret exprés del PP per facilitar el trasllat de seus va ser “una intromissió forçada de la política en l’economia”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: