Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Més d’un miler d’acadèmics de tot el món, contra els presos polítics

En un manifest reclamen la llibertat dels empresonats / També exigeixen unes “eleccions imparcials” el 21-D

Els bombers van fer visible ahir al castell de Montjuïc la protesta pels empresonats Els bombers van fer visible ahir al castell de Montjuïc la protesta pels empresonats ACN
Catalunya El Punt Avui
Dimarts, 21 Novembre 2017 08:07

Més d’un miler d’acadèmics dels Estats Units i d’Europa han demanat l’alliberament dels “presos polítics a Espanya”. Els professors i investigadors universitaris signen un manifest que s’ha publicat al web democracy.cat , en el qual també reclamen “unes eleccions imparcials” el 21 de desembre.

Titulat Petició per a l’alliberament dels presos polítics d’Espanya i per a unes eleccions imparcials a Catalunya el 21 de desembre, el document es dirigeix sobretot a autoritats europees com ara el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres; el president del Consell Europeu, Donald Trusk, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Posició “immobilista”

Els signants posen exemples de l’actuació del govern espanyol per emmarcar la situació. Consideren que la comparació feta per la fiscalia espanyola entre el referèndum sobre la independència amb un “cop d’estat armat” revela la posició “immobilista” de l’Estat espanyol. Així mateix, denuncien una persecució política que recorda altres èpoques: “L’apel·lació del govern espanyol a l’estat de dret no pot dissimular una persecució política d’una extensió i intensitat que no es veia des de la dictadura franquista”, afirmen. I hi afegeixen que, després del referèndum de l’1 d’octubre, la persecució ha continuat cap a alcaldes, mestres, periodistes i “cap a tota persona que expressa pacíficament les seves opinions exercint un dret democràtic”.

Els acadèmics conclouen que “l’única solució pacífica del conflicte entre Espanya i Catalunya és democràtica”. “És l’hora –mantenen– que les comunitats europees i internacionals afirmin la seva influència insistint que els catalans han de poder expressar la seva opinió sobre el futur del seu país de manera lliure i democràtica sense por de les represàlies dels tribunals, de la policia o de militants d’extrema dreta”.

Llaç humà dels bombers per la llibertat dels consellers

La construcció d’un llaç humà va ser l’acció. I el castell de Montjuïc, el lloc on es va fer. Uns 150 agents dels Bombers de la Generalitat van formar ahir un immens llaç a l’esplanada del castell de Montjuïc, a Barcelona, per fer visible el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155 i alhora demanar l’alliberament dels consellers i dels líders de l’ANC i d’Òmnium Cultural que estan empresonats a Madrid.

A dalt del llaç, els bombers van desplegar una gran pancarta amb el lema “Love Democracy”. El portaveu del grup de bomberes mobilitzats ahir, Eloi Bonet, va explicar que volien mostrar la seva disconformitat amb la intervenció de la Generalitat i recordar que hi ha “presos polítics”. Amb els cascos van dibuixar el llaç humà de color groc, un símbol i un color que s’utilitza per reivindicar públicament la llibertat dels empresonats provisionalment per l’Audiencia Nacional. Els bombers van deixar els cascos a la gespa mantenint el dibuix del llaç.

El lloc, l’esplanada del castell de Montjuïc, va ser on van afusellar el president de la Generalitat, Lluís Companys.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: