Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La jutge Lamela haurà d’esperar

La fiscalia belga tira per terra la pretensió d’una extradició exprés de l’Audiencia Nacional / El Codi Penal belga que es podria aplicar preveu una penalització baixa

La portaveu  de la fiscalia de Brussel·les, Ine van Wymersch La portaveu de la fiscalia de Brussel·les, Ine van Wymersch OLIVER HOSLET/ EFE
Catalunya El Punt Avui
Dissabte, 18 Novembre 2017 08:14

No hi haurà extradició per la via d’urgència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els seus quatre consellers a l’exili. La pretensió de la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela –que en un tancar i obrir d’ulls va processar i enviar a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, primer, i la meitat del govern català, després– de detenir i traslladar a Espanya per la via ràpida la resta del govern català ha estat desestimada per la justícia belga. No només això, sinó que, de moment, s’ha donat quinze dies als advocats dels processats perquè preparin a fons la defensa. La justícia espanyola s’haurà d’armar de paciència, perquè després encara vindrà la resolució de la Cambra del Consell, els recursos corresponents i la intervenció d’una nova instància judicial belga. Va per llarg.

En el seu escrit a la justícia belga, la magistrada Lamela va marcar amb una creu el delicte de corrupció, que és un dels que s’integren en una llista pactada pels estats europeus que facilita una extradició gairebé immediata de la persona requerida si es considera que ha comès un d’aquests delictes en qüestió. Al seu dia ja va causar estranyesa el fet que Lamela reivindiqués aquest delicte, perquè no té res a veure amb el procés independentista de Catalunya ni amb la presumpta rebel·lió o sedició, i només tindria un parentiu llunyà amb el delicte de malversació de fons públics. L’única explicació a aquesta conducta de la magistrada és que busca la via exprés del sistema d’extradició, però la fiscalia belga va deixar clar ahir que el govern català no ha comès aquest delicte i va posar així en dubte la manera com s’ha tramitat l’ordre europea.

 El ministeri públic belga considera que, amb el Codi Penal del seu país a la mà, es pot acusar Puigdemont i els seus consellers d’un delicte de coalició de funcionaris, que condemna aquells servidors públics que hagin actuat de manera concertada en contra de la legislació vigent. La pena que s’imposaria podria arribar als cinc anys de presó, en el supòsit de més gravetat que es podria aplicar en aquest cas. Hi ha una altra excepció dins d’aquest delicte que elevaria la pena de presó a un període de deu a quinze anys, però necessita el concert dels polítics amb una autoritat militar per actuar en contra de les lleis, circumstància que és evident que no es dona en l’actuació dels polítics catalans refugiats a Bèlgica. El nivell de penalitat previst pel Codi Penal belga contrasta amb la duresa dels trenta anys de presó a què podrien arribar a ser condemnats els membres del govern de Catalunya si finalment fossin considerats culpables per la justícia espanyola del delicte de rebel·lió.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: