Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Bombers ‘no grats’

Alguns unionistes amenacen i insulten a efectius de diferents parcs del territori des de l’1-0

Bombers, en la manifestació del 3 d'octubre a Barcelona Bombers, en la manifestació del 3 d'octubre a Barcelona ANDREU PUIG / EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dilluns, 13 Novembre 2017 07:52

No són gaires casos i hi ha qui fins i tot minimitza la problemàtica qualificant els incidents de “fets aïllats”, però ningú nega ja que els bombers estan rebent insults, trucades anònimes i amenaces als parcs on treballen. La polarització política es viu també a les instal·lacions, en major o menor mesura i depenent de si estan ubicades en zones rurals o metropolitanes. Tant és així que a la Regió Metropolitana Nord s’ha arribat a distribuir una circular interna perquè evitin els enfrontaments i no pengin banderes ni pancartes als parcs ni als camions.

“El que és greu és que no respectin un cartell que diu «democràcia»”, explica un bomber de l’àrea de Barcelona que prefereix mantenir l’anonimat. I ofereix un reguitzell d’exemples, entre els quals hi ha algunes accions que sobrepassen de molt les desqualificacions verbals. “Ja estem acostumats al fet que se’ns apropi gent que ens diu que no ens fiquem en política, però en les últimes setmanes, a la caserna de Sant Andreu, hi ha gent que directament ve i ens llença la caca del gos dintre de les instal·lacions o ens la deixa a la porta.”

I no només són les caques de gos. També es troben pintades amb la bandera espanyola i gent, molt poca, que els ha cridat “Viva Espanya”. Fonts de la sectorial de bombers de l’ANC asseguren que han vist com un cotxe “llençava uns pamflets anònims a l’entrada del parc de Bellaterra”. I també admeten que han rebut trucades amb amenaces i insults. Gairebé sempre en el mateix sentit. “Hi ha gent que de seguida s’exalta, que ens diu que no ens podem apropiar de la imatge corporativa, que no entén que tot el que fem ho fem de manera respectuosa i fora del servei de guàrdia”, diuen.

Oriol Salvador, portaveu de CCOO, treu ferro al tema. Salvador assegura que “són fets molt aïllats i puntuals” que s’entenen dins el clima de polarització actual. “Igual que estem rebent els aplaudiments, també rebem la disconformitat d’un sector, que és molt minoritari”, afirma. Això sí, admet que, en alguns parcs, estan rebent “algun regalet de tant en tant”. I es mostra “molt tranquil” perquè si alguna cosa tenen clara la majoria dels bombers consultats és que des del primer moment s’han posat “a favor de fer possible que la gent es pugui expressar” i que “com a treballadors” tenen dret a “manifestar-se allà on considerin just”.

El mateix bomber que prefereix protegir-se en l’anonimat lamenta que, més enllà de les intimidacions d’algunes persones, estiguin rebent també la de les forces de seguretat de l’Estat: “Per primera vegada la Guàrdia Civil ens atura i ens demana el carnet de conduir. No s’havia fet en la vida i és una manera d’intentar atemorir-nos, de ficar-nos la por al cos.”

Antonio del Río, de la UGT, considera que al cos de bombers “s’està vivint la mateixa esquizofrènia que viu tothom a Catalunya”. Admet amenaces, crits i trucades anònimes, però també precisa que hi ha també “qui s’ha queixat perquè la imatge corporativa s’utilitzi de manera partidista i perquè es pengin estelades als camions”.

Del Río lamenta que les accions contra els bombers “vagin en augment” i diu sentir-se especialment “dolgut” quan veu que “una imatge tan estimada com la dels bombers s’intenta ara desprestigiar”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: