Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Moncloa i PSOE respecten els empresonaments i Cs diu que qui la fa la paga

El lehendakari veu que “falta una intel·ligència política absoluta a l’Estat” / “M’avergonyeix”, afirma Iglesias

Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, en la reunió que van tenir al setembre per parlar de Catalunya Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, en la reunió que van tenir al setembre per parlar de Catalunya EUROPA PRESS
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 03 Novembre 2017 07:56

El govern espanyol, el PP, el PSOE i Ciutadans van rebre en general en silenci l’ordre d’empresonament dels consellers de la Generalitat. La Moncloa no comentava l’empresonament i afegia que les decisions judicials es respecten. Cap cara visible, sinó fonts de La Moncloa recollides per l’agència Efe. En el mateix anonimat es mantenia el PP, fonts del qual també feien breus declaracions a l’agència, on demanaven respecte a la decisió de l’Audiencia Nacional (AN) i recordaven que “a Espanya hi ha separació de poders” i que “qualsevol ciutadà està obligat a donar explicacions a la justícia i acatar les decisions judicials”.

El portaveu de l’executiva federal del PSOE, Óscar Puente, era l’única veu en el silenci general dels socialistes espanyols. En una entrevista a RNE va afirmar que “la justícia fa un judici des dels fets” i “el PSOE respecta l’estat de dret i mai farà valoracions sobre la justícia”. Puente no va compartir que el PSC hagués considerat “desproporcionada” la decisió de la jutgessa. Això sí, “el vaixell” que comparteixen PSOE i PSC “té un rumb i continuarà seguint-lo”, segons ell.

Si desacates, presó

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, va assegurar en un acte públic a Almeria que defensa la llibertat dels jutges –“perquè sóc demòcrata”– i va manifestar en una referència explícita als consellers empresonats i implícita als membres de la mesa del Parlament: “Quan desacates reiteradament la llei, has d’entendre que potser un jutge decideixi que no continuïs en llibertat.”

En canvi, van expressar públicament malestar i vergonya diversos líders de Podem a través del seu compte de Twitter. El secretari general, Pablo Iglesias, afirmava: “M’avergonyeix que al meu país s’empresoni opositors. No volem la independència de Catalunya, però avui diem: llibertat presos polítics.” El secretari d’anàlisia estratègica de Podem, Íñigo Errejón, lamentava que l’espasa hagués pesat més que la balança, i advertia: “Aberració jurídica de nefastes conseqüències polítiques.”

Per la seva banda, el coordinador general d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, advertia que el delicte de rebel·lió és “inexistent” en aquest empresonament, hi afegia: “No és democràcia”, i acabava dient: “Cap demòcrata pot estar satisfet amb aquesta barbaritat.”

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, va qualificar d’“absolutament desproporcionada” la mesura i va lamentar la “manca d’una intel·ligència política absoluta de l’Estat espanyol”. Per Urkullu, el més greu és que denota “que hi ha una politització de la justícia”. El líder abertzale Arnaldo Otegi va afirmar: “Els que no extradeixen torturadors del franquisme empresonen els republicans catalans.”

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: