Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Puigdemont denuncia la repressió contra el Govern

El president envia des de Bèlgica un missatge de suport als consellers empresonats / L’advocat de Puigdemont diu que s’entregarà voluntàriament si s’emet una ordre europea de detenció

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, entrant dimarts al centre de premsa de Brussel·les El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, entrant dimarts al centre de premsa de Brussel·les EFE
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 03 Novembre 2017 07:50

El Govern a l’exili defensa la seva legitimitat després de l’empresonament de més de la meitat dels seus membres. El president català destituït, Carles Puigdemont, va enviar ahir un missatge institucional des de la capital belga per denunciar l’empresonament dels nou consellers que es van quedar a Barcelona. Un cop es va saber que la magistrada Lamela no decidiria sobre l’ordre europea de detenció per extradir el govern a exili ahir a la nit, Carles Puigdemont va fer públic immediatament el seu suport als consellers empresonats a través de les xarxes socials. “El legítim govern de Catalunya, empresonat per les seves idees i per haver estat lleials al mandat aprovat pel Parlament de Catalunya”, va piular a Twitter. Menys d’una hora després, TV3 emetia un vídeo gravat del president on reivindicava la legitimitat del seu govern i exigia la llibertat dels seus consellers.

“Empresonar dirigents polítics per haver complert amb el compromís electoral trenca els principis bàsics de la democràcia”, va denunciar des d’una habitació a Brussel·les. Així, va criticar l’Estat espanyol per haver “apostat per la via de la repressió”, i va alertar els ciutadans de Catalunya que aquesta pot ser “llarga, ferotge i desbocada”. Puigdemont també va voler tenir unes paraules per a les famílies dels seus “companys i amics”, segons ell, “empresonats per un delicte inexistent”. Decidit a europeïtzar el conflicte català, no es va oblidar de llançar un missatge també a les institucions europees. “Cal que la comunitat europea s’adoni del perill que representa aquesta actitud”, va exigir.

Les repercussions judicials de la votació de la declaració unilateral d’independència de Catalunya van camí de tenir un abast europeu. La magistrada Carmen Lamela va ajornar ahir la seva decisió sobre la demanda de la fiscalia d’emetre una ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers, Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que són a Bèlgica des de fa dies. El govern a l’exili no es va presentar a la citació a Madrid i va demanar comparèixer a través d’una videoconferència. El ministeri públic demanarà que els detinguin perquè compareguin al més aviat possible.

En la seva petició, el tinent fiscal de l’Audiencia Nacional, Miguel Ángel Carballo, deia que “consten reiterats intents d’entregar la citació al seu domicili, així com reiterades trucades telefòniques a les quals s’ha fet cas omís”. A més, assegurava que Puigdemont va manifestar “públicament la seva intenció de no comparèixer” i que no va oferir “cap dada sobre la seva localització actual”. A l’espera de la decisió de la magistrada, l’advocat de Carles Puigdemont, el flamenc Paul Bekaert, va assegurar ahir a Associated Press que si s’emet una ordre europea de detenció, s’entregarà de manera voluntària a les autoritats belgues. “Farem tot el que puguem per col·laborar amb la policia belga”, va assegurar.

La defensa del president es planteja aprofitar les escletxes en la legislació belga per evitar l’extradició. Paul Bekaert va explicar ahir en declaracions a TV3 que el seu principal argument per lluitar contra l’ordre europea de detenció seria al·legar que s’han “violat drets humans i drets fonamentals”. En una entrevista al mitjà flamenc HLN, Bekaert també va avançar que, com a part d’aquesta estratègia de defensa, podria justificar que la pena de presó de 30 anys pels càrrecs de rebel·lió i sedició “és desproporcionada”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: