Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Puigdemont: “Oposició democràtica” contra el 155

El president i el Govern es preparen per resistir davant de la presa de control dels departaments per part de Madrid mentre els partits negocien una estratègia pel 21-D

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, passejant avui amb la seva dona per Girona El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, passejant avui amb la seva dona per Girona EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Diumenge, 29 Octubre 2017 01:36

El govern català es prepara per defensar-se de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució mentre els partits exploren una estratègia conjunta per abordar les eleccions autonòmiques del 21 de desembre. L’objectiu: preservar els mínims institucionals i que els partits republicans (JxSí, la CUP i també una part de Podem) entomin plegats els comicis convocats per Mariano Rajoy. L’endemà de les que van tenir lloc al Palau divendres al vespre, les reunions continuaven. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer una declaració institucional televisada després que el BOE publiqués la seva destitució, la de la resta de membres del govern i els 141 càrrecs eventuals que treballen amb els titulars dels departaments. Era així com Puigdemont evidenciava que no acata el seu relleu per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a qui Rajoy ha delegat les competències del president. En paral·lel, els actors del procés es van reunir al llarg del dia per tractar tant de la resistència institucional com de l’abordatge del 21-D.

Des de la delegació de la Generalitat a Girona, Puigdemont comunicava com a president la determinació de l’executiu de “continuar treballant” però buscant al mateix temps “la màxima estabilitat i tranquil·litat”. Va ser un missatge institucional gravat per TV3, i el govern espanyol va queixar-se a la televisió pública catalana per haver presentat Puigdemont com a president de la Generalitat. En el discurs, Puigdemont va argumentar que “la millor manera de defensar les conquestes assolides fins avui és l’oposició democràtica a l’aplicació de l’article 155”. Potser una referència velada a l’abordatge del 21-D encara per anunciar. No va usar, però, paraules com “república”, “estat català” o “independència”.

Al marge del terreny simbòlic, fonts del govern no amagaven la dificultat material d’encarar-se a la suspensió de l’autonomia, sobretot després de l’assumpció pràctica del Ministeri de l’Interior del cos dels Mossos d’Esquadra. La voluntat d’alguns consellers de tornar demà als departaments preservant la normalitat institucional no estava, ahir, assegurada, segons diverses fonts de departaments. Càrrecs destituïts per Madrid esperaven, encara, ordres dels respectius consellers per procedir dilluns, mentre que els alts càrrecs de les conselleries (secretaris generals, sectorials i directors generals) es mantenen i s’espera que continuïn fins a nova ordre a les conselleries, a excepció dels d’Interior publicats al BOE. “Tinguem paciència, perseverança i perspectiva”, recomanava Puigdemont davant de les dificultats. La fiscalia, a més, preveu presentar demà la querella per rebel·lió contra el president de la Generalitat, els consellers i els membres de la mesa del Parlament que van aprovar tramitar la declaració al Tribunal Suprem, amb una possible petició de mesures cautelars.

El vicepresident català, Oriol Junqueras, feia una piulada a Twitter en la mateixa línia que Puigdemont: “Tots som i hem de ser conscients de les dificultats que ens han posat i ens posaran. Els grans reptes sempre exigeixen esforç i perseverança.” El conseller de Territori, Josep Rull, també va manifestar el rebuig a acatar la destitució. “Ahir vam adjudicar deu obres de millora de la xarxa viària per valor de més de 9,5 M€. Les més rellevants a l’LP3322, C12, C55 o C28. Seguim”, va escriure a Twitter. Rull va adreçar divendres unes paraules als treballadors de Territori que van ser enregistrades i penjades a la xarxa: declarava la voluntat de tornar demà com a ministre.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: