Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dia D

El president Puigdemont resisteix les pressions autonomistes i descarta la convocatòria d’eleccions davant la negativa del PP d’aturar el 155 al Senat

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en acabar el ple d'ahir Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en acabar el ple d'ahir JOSEP LOSADA/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 27 Octubre 2017 07:49

No és del tot cert que el govern no perdria el temps –tal com el president, Carles Puigdemont, va afirmar a Instagram per anunciar que no acudiria al Senat– amb aquells qui han decidit arrasar l’autogovern de Catalunya. En alguns moments del llarg dia d’ahir d’anades i vingudes va semblar que la república, el mandat popular del 27-S i de l’1-O es diluïen en un acord entre les parts per oblidar la declaració d’independència i convocar eleccions autonòmiques, d’una banda, i fer marxa enrere en l’aplicació de l’article 155 al Senat, de l’altra. Aquest escenari contrastava poderosament amb la versió que els diputats de Junts pel Sí i la CUP han donat els últims dies en conferències arreu del país per explicar els passos a seguir.

Amb el govern reunit al Palau, a mig matí va saltar l’alarma. Aparentment, Puigdemont sucumbia a les pressions dels qui li demanaven que dissolgués el Parlament i convoqués eleccions. Fins i tot es parlava del dimecres dia 20 de desembre, passats els 54 dies preceptius. Iñigo Urkullu patrocinava la fallida mediació. El lehendakari es va reunir dimecres amb una delegació d’empresaris catalans perquè plantegessin al president els termes. No consta que la proposta inclogués l’alliberament dels presos polítics, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, la retirada de les forces policials espanyoles, ni l’amansiment del fiscal general de l’Estat, braç executor de Mariano Rajoy, José Manuel Maza.

La república s’allunyava. Els carrers, amb l’ai al cor, posaven el crit al cel i es començaven a sentir crits de “la gent de les presons no volia eleccions”, en referència als presidents d’Òmnium i l’ANC, i “alerta PDeCAT, la paciència s’ha acabat”. Això cridaven els estudiants, al pas de la manifestació universitària per davant de la seu d’Òmnium, on dipositaven clavells a la porta.

Dos diputats de Junts pel Sí del Partit Demòcrata, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i Jordi Cuminal, anunciaven a Twitter que estripaven el carnet i retornaven l’acta. El portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va evocar la traïció de Judes amb una piulada: “155 monedes de plata”. L’independent Germà Bel avançava que plegaria en el moment en què Puigdemont convoqués les eleccions.

Però aquest moment no va arribar mai. Al contrari, després d’haver-se anunciat que el president compareixeria a la galeria gòtica del Palau a dos quarts de dues, la seva presència davant dels mitjans es va anar posposant fins a les cinc de la tarda, quan, ara sí, va sortir per descartar les eleccions i donar feina als diputats:“Correspon al Parlament procedir amb el que la majoria parlamentària determini en relació amb les conseqüències de l’aplicació del 155.”Els congregats a la plaça de Sant Jaume esclataven de joia amb crits d’independència.

Puigdemont admetia haver considerat la possibilitat d’exercir la seva potestat de convocar eleccions. “Diversa gent m’ha interpel·lat per si pensava exercir-la”, va explicar, sense especificar qui. “He estat disposat a convocar-les sempre i quan es donessin garanties que en permetessin la celebració en absoluta normalitat. No hi ha cap d’aquestes garanties”, resolia.

“Ningú no podrà retreure a la part catalana la voluntat de diàleg. Ningú no podrà dir que jo no he estat disposat a sacrificis pel diàleg”, va sentenciar Puigdemont. Doncs bé, la primer a fer-ho va ser Soraya Sáenz de Santamaría. A la mateixa hora, el Senat començava la sessió que desembocarà avui en la liquidació de l’autonomia. La vicepresidenta va retreure a Puigdemont no voler dialogar i va justificar el 155 per “rescatar” Catalunya. L’acord del Consell de Ministres avançava amb una modificació del PSOE perquè s’apliqui de manera “gradual”. Les esmenes es podran negociar fins avui, però no s’espera cap gir copernicà.

Tres símptomes presagiaven que el PP no es faria enrere. Primer, que el Tribunal Constitucional va rebutjar tramitar els recursos del PDeCAT i ERC contra l’activació del 155. Segon, que la mesa del Senat va denegar al delegat del govern a Madrid, Ferran Mascarell, intervenir en la sessió per defensar les al·legacions catalanes com a designat per Puigdemont. “És un molt mal símptoma de falta real de voluntat de diàleg”, concloïa. I tercer, que la fiscalia s’oposava explícitament a deixar en llibertat Sànchez i Cuixart.

Aclarit el panorama, el ple del Parlament va començar a les sis de la tarda.“Ja els avanço que demà [avui] acabarem fixant el nou rumb del nostre país”, clarificava el cap de files de Junts pel Sí, Lluís Corominas. “El 155 neix de la set de venjança i humiliació contra tot un país”, corroborava la cupaire Anna Gabriel.

Acabat el ple, un altre senyal indicava que la declaració d’independència és imminent: el conseller Santi Vila, que es va mantenir al govern quan Puigdemont el va remodelar, va comunicar la seva dimissió al president. Vila, per cert, no és diputat.

El camí que porta al naixement de la república queda desbrossat. Ara és el torn del legislatiu. Dependrà dels diputats fer efectiu l’1-O. Els qui van ser fotografiats esgarrifant-se al passeig de Lluís Companys per la suspensió de la declaració d’independència el 10 d’octubre passat tornen a estar convocats. Les seves cares ho diran tot.

 

L’assemblea de càrrecs electes, a punt

L’ANC va difondre ahir un missatge que li va fer arribar el seu president, Jordi Sànchez, des de la presó de Soto del Real, a Madrid, en què avala l’activació de l’Assemblea d’Electes de Catalunya (AECAT) en cas que el govern espanyol faci efectiva la suspensió de l’autonomia: “Saviesa, coratge i unitat són claus, busqueu acord fins a l’últim minut. No els ho posem fàcil. Llum als ulls, força al braç. Arriba el moment de l’assemblea de càrrecs electes. El món entendrà la veu legítima dels electes si l’Estat espanyol mata el nostre govern i el nostre Parlament.” L’AECAT és un organisme format per tots els càrrecs electes del país: alcaldes, regidors, diputats al Parlament, al Congrés, senadors i eurodiputats: 9.283 persones.

Actualment, ja consten com a registrades més de 4.000 persones. Fonts de l’organització asseguren que fa setmanes que l’assemblea “està preparada per quan arribi el moment oportú”. En els últims dies ha augmentat el nombre d’inscripcions, entre 50 i 100 cada dia.

De moment, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han convocat per avui els alcaldes al Parlament a les 11 hores: “Recomanem dur la vara.”

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: