Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els consells professionals de RTVE, contra el 155

Subratllen la “paradoxa”de la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio, ja que sostenen que els mitjans públics no garanteixen objectivitat

Els treballadors de Catalunya Ràdio protesten davant dels locals de l'emissora Els treballadors de Catalunya Ràdio protesten davant dels locals de l'emissora EPA
Catalunya El Punt Avui
Dimarts, 24 Octubre 2017 08:02

El consell d’informatius de RTVE va qualificar ahir de “paradoxa” una intervenció de TV3 “per garantir la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada”, tal com preveu l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, “quan a RTVE no s’està complint aquest mandat”. En aquest sentit, considera que s’hauria d’aplicar aquesta mateixa línia “en tots els mitjans públics”, incloent-hi TVE, i recorda que recentment s’ha aprovat una llei que pretén garantir aquest objectiu, la qual reclama que es posi en pràctica “immediatament”.

En un comunicat que engloba TVE, RNE i RTVE.es, els consells d’informatius demanen “coherència” al govern espanyol i als partits que donen suport a la posada en marxa de l’article 155. El manifest conclou que els mitjans de comunicació públics “han de servir als ciutadans, mai als governs. A cap”.

El comitè de RTVE, però, no ha estat l’únic mitjà de comunicació públic en oposar-se a una possible intervenció de la televisió i la ràdio catalanes. El comitè d’empresa de Ràdio Televisió Madrid va assegurar que, “veient el que ha succeït a Telemadrid i el que sistemàticament denuncien els treballadors de RTVE”, li “costa molt de creure” que la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio serveixi per garantir una suposada informació objectiva. Perquè, assenyala, “subordinar els mitjans públics de comunicació al poder polític afecta el pluralisme i el dret a la informació”.

En la mateixa línia, el consell de redacció d’EiTB, la Ràdio Televisió Basca, va denunciar que les mesures adoptades pel govern espanyol “ataquen la independència” dels mitjans públics catalans.

Precisament ahir, tant el comitè d’empresa de TV3 com el de Catalunya Ràdio van celebrar assemblees de treballadors en les quals es va rebutjar de manera rotunda l’aplicació “extrema” de l’article 155. Els treballadors de TV3 van alertar d’una “amenaça” en el dret a la informació de la ciutadania amb una “irrupció” en els mitjans de comunicació públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Els treballadors de Catalunya Ràdio, que van llegir un comunicat emès dissabte, van considerar la mesura del govern espanyol un “insult a la professionalitat” de tots els periodistes que –van reivindicar– “sempre” han transmès “informació veraç, objectiva i equilibrada”.

Per aquest motiu, els treballadors de tots dos mitjans van recordar que, d’acord amb la llei de la corporació vigent, els seus òrgans directius només poden ser nomenats i destituïts pel Parlament de Catalunya. Per això, van rebutjar que el govern espanyol nomeni nous directius “saltant-se tots els tràmits democràtics i legals” i van avisar que, si això passés, “no tindrem més remei que no reconèixer la seva autoritat”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: