Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La inversió estrangera no canvia la seu

Catalunya manté la confiança del capital forà i només aquest 2017 acumula importants operacions protagonitzades per empreses que hi aterren o que hi reforcen la seva presència

La fàbrica de Nescafé situada a Girona es troba en procés d'ampliació amb noves inversions La fàbrica de Nescafé situada a Girona es troba en procés d'ampliació amb noves inversions ARXIU/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Diumenge, 15 Octubre 2017 02:19

En un moment de màxima tensió política entre Catalunya i l’Estat espanyol, assistim els darrers dies a diversos anuncis d’empreses –la majoria de grans dimensions i de l’Ibex 35– que traslladen la seu social fora de Catalunya, un fet que no suposa cap pèrdua de llocs de treball ni pràcticament d’ingressos fiscals. Però la realitat econòmica es mesura, en bona part, per l’economia productiva. I el cert és que els darrers mesos estem assistint a l’entrada d’una llarga llista de firmes estrangeres que han escollit Catalunya per invertir en fàbriques, filials o seus de companyies amb poder de decisió per al sud d’Europa. El procés i les seves conseqüències se segueixen de prop, però la posada en marxa de les instal·lacions avança a tota màquina i no s’atura.

El talent, el potencial humà, la competitivitat i la qualitat de vida fan que desenes de pimes i multinacionals amb capital estranger apostin per Catalunya. Això explica que durant el primer semestre del 2017 la inversió estrangera al Principat hagi estat un 20,6% més elevada que en el mateix període de l’exercici anterior. I aquest fet encara és més rellevant si s’observa que durant el 2016 Catalunya va registrar 5.130 milions d’euros d’inversió procedent de l’exterior, que va ser la xifra més alta de la seva història. I tot això en ple auge del procés per la independència que viu Catalunya, que representa el 18% del producte interior brut de l’Estat espanyol i més del 25% del pes de les exportacions espanyoles.

Moltes empreses foranes es decanten per casa nostra perquè busquen països competitius i oberts al món. Per això, des d’Acció, adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, s’atenen les preguntes, els dubtes i les inquietuds de les empreses exteriors que estan establertes a Catalunya. “El que podem garantir és que hi ha i hi haurà un marc de seguretat jurídica per a les empreses i la continuïtat del clima de confiança que ha existit fins ara”, explica Joan Romero, conseller delegat d’Acció. De fet, Acció referma que Catalunya ofereix una forta tradició industrial i una economia diversificada, una posició geogràfica privilegiada, un hub logístic de primera magnitud al sud d’Europa i el Mediterrani, i una clara aposta pel talent i la innovació.

Mentre una trentena d’empreses catalanes han traslladat fins ara la seva seu social –no els empleats, ni oficines bancàries, ni domicili fiscal– a ciutats espanyoles, una quarantena d’iniciatives empresarials amb capital estranger aterren a les comarques catalanes. És el cas d’Amazon, que al marge de les diverses inversions anunciades en el sector logístic també obrirà un nou centre d’R+D a Barcelona, que donarà feina a 100 científics i enginyers i estarà operatiu a mitjan 2018. La suïssa Zurich Assurances també ha escollit la capital catalana per establir un centre mundial de macrodades. O Royal Caribbean Cruises, que obrirà properament la seu europea a Barcelona. Així mateix, Boehringer va començar a construir fa tres mesos una nova planta que ha suposat 100 milions d’euros i més de 200 llocs de treball. Cal dir que a Catalunya hi ha més de 7.000 multinacionals actives d’arreu del món que hi operen amb normalitat.

Una de les darreres multinacionals que han anunciat noves inversions és la danesa Hempel, especialitzada en la fabricació de pintures, que invertirà 5 milions per crear un centre d’R+D a Santa Perpètua. “Hempel s’ha decidit per Catalunya perquè hi ha trobat perfils tècnics qualificats, i és evident que s’ha convertit en un pol d’atracció gràcies a les universitats, el coneixement i la qualitat de vida”, diu Sergi Domínguez, el director de la unitat de negoci. El director general de Nestlé Espanya, Laurent Dereux, va assegurar després d’anunciar una inversió de 37 milions d’euros a la planta de Girona que aquestes xifres són un “signe” que demostra que el grup “no veu que els propers anys puguin ser de pertorbació greu per a l’activitat a Espanya”. L’executiu hi afegeix que a la multinacional suïssa “ens adaptem a qualsevol situació”. Les noves obres de Girona s’iniciaran quan acabi la injecció que ara està en marxa de 102 milions d’euros.

D’altra banda, Criteo, la companyia especialitzada en màrqueting digital i amb clients com Sony, LetsBonus, Euromaster i H10 Hotels, va obrir les oficines a la capital catalana a finals del 2014 amb 24 treballadors i ara ja té un equip de 250 persones. Thomas Jeanjean, director per Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà, ha explicat que després d’explorar les oportunitats que presentaven les ciutats europees, es va escollir Barcelona per al nou hub europeu. I ho justifica pel “dinamisme, l’atractiu i pel fort creixement tecnològic de Barcelona”. Així, l’editorial suïssa d’articles científics d’àmbit internacional MDPI ja ha completat el procés d’obertura d’una seu a la capital catalana, que ha suposat 30 llocs de treball. La marca Barcelona i Catalunya és un atractiu no només per a les companyies estrangeres. El govern i Ajuntament de l’Hospitalet van formalitzar fa pocs mesos un conveni per ubicar-hi el Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa, el més gran d’Europa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: