Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC reclama unitat i diàleg per la república

Junqueras referma el compromís “absolut i inequívoc” amb la independència com a única manera que la negociació fructifiqui i rebutja cap reforma constitucional

Oriol Junqueras i Marta Rovira, ahir, al congrés d'ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira, ahir, al congrés d'ERC ELISABETH MAGRE/ EL PUNT AVUI
Catalunya Òscar Palau/ El Punt Avui
Diumenge, 15 Octubre 2017 02:06

Mantenir la unitat per assolir l’objectiu assenyalat per les urnes: la república. El president d’ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va mostrar ahir el seu suport explícit a la tàctica del president Carles Puigdemont per “complir el mandat del 27-S, i especialment de l’1-O”, que no és sinó declarar la independència de Catalunya formalment al Parlament, i va proclamar alhora el seu “compromís inequívoc i absolut” a fer-ho, per mitjà d’un diàleg en què creu que la comunitat internacional tindrà un paper crucial. “La millor manera de fer la república és dialogar amb tothom”, defensava.

Després d’uns dies de dubtes pel sobtat fre dimarts a la declaració d’independència (DI), ahir Junqueras va voler fer pinya amb una crida a la confiança del sobiranisme a fi de “preservar la unitat imprescindible” per culminar el camí, una unitat i una complicitat entre institucions, entitats i ciutadania en què l’1-O es va “excel·lir”, subratllava, tot i les “dificultats enormes” que hi va posar l’Estat. “La unitat l’hem acompanyat, cuidat i mimat sempre, i en cap cas ara dimitirem d’aquest compromís”, sostenia Junqueras en l’obertura d’un consell nacional extraordinari d’ERC convocat enmig d’una inusual expectació, en plena discussió independentista sobre si cal tirar endavant o bé tenir més paciència en espera d’una possible mediació. La reunió va servir per avalar l’estratègia del líder després de tres hores de debat i moltes intervencions entre els prop de 250 consellers nacionals –gairebé ple absolut– que hi van assistir.

Sense arribar a pressionar perquè s’aixequi immediatament la suspensió de la DI ni perquè s’acotin els terminis per a la mediació com en dies anteriors havien reclamat veus del partit, Junqueras va voler deixar clar, això sí, que l’única manera que el diàleg “tingui alguna possibilitat de fructificar” és que la finalitat sigui la construcció de la república. Feia evident així que l’únic objectiu d’una negociació ha de ser la independència, si bé evitava situar-se al costat de la CUP, Demòcrates, l’ANC i Òmnium, que exigeixen ratificar la DI immediatament, i n’avalava la suspensió per “evidenciar als ulls del món” qui vol negociar i qui s’hi nega. “Això ens fa aparèixer com més raonables”, indicava.

Després d’un divendres de reunions, mentre Puigdemont reflexionava en el “silenci” del Palau de la Generalitat, segons va dir a Instagram amb una imatge de la porta del seu despatx, el vicepresident no hi va fer referències i va evitar fer cap demanda explícita sobre la resposta que ha de donar al requeriment que el govern estatal li ha fet per iniciar el mecanisme de l’article 155 de la Constitució, amb què vol controlar directament les àrees de l’autogovern que consideri oportunes “si no es torna a la legalitat constitucional” i s’atura la declaració de la república.

No als cants de sirena

Junqueras alertava dels “cants de sirena” que arriben en paral·lel amb la promesa d’una reforma constitucional a la qual no dona cap credibilitat, però que podria fer que alguns “es despengin” de la unitat, com va fer segons ell un PSC que el 2010 s’havia manifestat perquè la nació catalana decidís el seu futur, i que ara “no es diferencia del PP”. En aquest sentit, el republicà constatava que qui decidirà sobre aquesta proposta de reforma seran “els que van fer tots els possibles per trinxar l’Estatut i han fet tots els possibles” perquè els catalans no votin. I tot això, sota la tutela d’un TC del tot esbiaixat i desprestigiat. “D’això, quina reforma en pot sortir?”, es preguntava retòricament. I feia una altra crida a la unitat: la dels “demòcrates”.

Un sector del PDeCAT exigeix la DI

La Plataforma per la Sobirania, un grup de militants del PDeCAT amb noms com ara Àngel Colom, Èric Bertran i Víctor Terradellas, ha impulsat un manifest per reclamar que es portin “fins a les últimes conseqüències” les lleis del referèndum i de transitorietat i que, per tant, el Parlament aprovi la declaració d’independència d’acord amb els resultats de l’1-O. En el manifest afirmen que va ser “oportuna” la suspensió de dimarts per exhibir “determinació” perquè hi hagi diàleg, però després que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, hagi dit que l’Estat refusa qualsevol mediació, vista la seva resposta “abrupta i predemocràtica” i el “menyspreu absolut” dels grans partits espanyols, reclama que el “vergonyós requeriment” per iniciar l’article 155 quedi “sense resposta” i es confirmi la DI.

Mentrestant, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va donar tot el suport al “camí” que marqui el president: “Som el partit de Puigdemont i sempre estarem al seu costat per portar aquest país a la llibertat”, va piular.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: