Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Puigdemont mantindrà el torcebraç davant del 155

El president es reuneix amb els actors del procés per abordar la resposta al requeriment i aixecar la suspensió de la declaració

Carles Puigdemont, president de la Generalitat Carles Puigdemont, president de la Generalitat ANDREU PUIG/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dissabte, 14 Octubre 2017 08:39

Pressions de l’independentisme perquè Carles Puigdemont contesti a Mariano Rajoy que dimarts al Parlament es va declarar i suspendre la independència i s’aixequi la congelació per proclamar definitivament la república catalana. Després del malestar intern que va generar la compareixença del president, Carles Puigdemont va mantenir ahir al Palau contactes amb els diversos actors del procés per abordar la línia d’actuació conjunta dels pròxims dies: membres del govern, líders dels partits independentistes i de l’ANC i Òmnium. Segons diverses fonts, el president de la Generalitat no es desdirà del que va passar al Parlament sinó tot el contrari i farà una “resposta elaborada” que anirà més enllà de la transcripció del seu discurs al Parlament, admetent la declaració i l’assumpció posterior. Una resposta que no és la que espera Mariano Rajoy per posar fi al conflicte català i que implicaria la continuació del procés d’intervenció de l’autonomia.

Sobre la taula de Puigdemont hi ha, a més, la recuperació de la declaració d’independència si es manté el bloqueig espanyol a la mediació i al diàleg. Això és el que li van demanar que faci, públicament i en privat, sectors d’ERC i del PDeCAT, la CUP, Demòcrates de Catalunya, l’ANC i Òmnium. Puigdemont també es va reunir ahir amb alguns consellers del govern, com ara Jordi Turull, Carles Mundó, Joaquim Forn, i Santi Vila, a banda del vicepresident, Oriol Junqueras, que es va mostrar partidari a Twitter de l’aixecament de la suspensió malgrat els riscos.

Puigdemont decidirà aquest cap de setmana el camí a seguir. Tot i que ERC era partidària de respondre com més aviat millor el requeriment de Madrid, els republicans entenien ahir l’opció de Puigdemont d’esgotar el termini de dilluns a les deu del matí. Segons fonts del PDeCAT, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, va traslladar a Puigdemont que el partit avalarà sense fissures la seva decisió. A les files exconvergents no amaguen el seu malestar amb els republicans per les acusacions segons les quals hauria estat la cúpula del PDeCAT la que va propiciar que Puigdemont aixequés el fre de l’accelerador, sobretot tenint en compte que en la reunió prèvia al ple del Consell Executiu només la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va defensar que es fes una declaració a tots els efectes. Després de les tensions dels últims dies, el PDeCAT va demanar al president que es rebaixin les gesticulacions en pro de la unitat. L’expresident de la Generalitat Artur Mas no es va voler pronunciar ahir a TV3 sobre la suspensió i va indicar que la batalla és que, si hi ha un escenari d’eleccions (tot i que no n’és “necessàriament partidari”, segons va dir), aquestes tinguin un “caràcter constituent”. La JNC aposta per reactivar la declaració si la voluntat del diàleg és corresposta “amb un atac a les institucions catalanes”.

Fonts d’ERC es mostraven molt més contemporitzadores amb les formes i els tempos després de reunir-se amb Puigdemont, i evitaven entrar en exigències, per mirar de trobar “una solució de consens”. Pel que fa a la resposta al requeriment, des d’ERC mantenen que la resposta “elegant” seria no entrar en consideracions i enviar simplement la còpia del discurs que va fer al Parlament i, com a molt, la declaració que després van signar els 72 diputats de JxSí i la CUP a l’auditori, si bé admeten que Puigdemont tindrà l’última paraula. Els republicans, així, indiquen que si alguns dels intents de mediació que estan en marxa acaben tenint “recorregut”, es podrien esperar, però que, si no avancen, no té sentit esperar més a aixecar la suspensió de la declaració d’independència. Per això mateix, tot i que recorden que la CUP havia plantejat inicialment un termini màxim de 15 dies per veure si fructificava el diàleg, els republicans no volen encotillar-lo i diuen que, si és així, se li podria donar “un temps prudencial”.

Els republicans debatran la qüestió en el consell nacional d’avui i els anticapitalistes reuneixen, en paral·lel, el seu consell polític. En una carta a Puigdemont, la CUP va insistir que només proclamant la república es podran situar “com un actor disposat a tutelar els drets civils i polítics de la població encara greument amenaçats”. Demòcrates de Catalunya li va adreçar una altra missiva en què li demanaven la convocatòria “immediata” del ple del Parlament per proclamar la independència i expressaven el seu malestar pel fet que dimarts es van assabentar dels plans del president en la reunió de JxSí i van ser exclosos del debat previ a la presa de decisions.

El secretariat de l’ANC va acordar dijous, per unanimitat dels presents i sense Jordi Sànchez, instar el Parlament a aixecar la suspensió “atesa la negativa de l’Estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg”. Avui es tornarà a reunir. La setmana vinent serà, de nou, decisiva. La resposta al requeriment pot començar a desencadenar la via de la suspensió de l’autonomia en aplicació de l’article 155 de la Constitució, tot i que no és fins dijous que s’acaba el segon termini perquè el Consell de Ministres remeti al Senat la concreció de la intervenció que pretén fer sobre l’autogovern català. Dimecres hi ha previst un ple del Parlament, en espera del que diguin dilluns la junta de portaveus i, dimarts, la mesa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: