Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

“O diu que no o hi haurà 155”

Rajoy no acceptarà de Puigdemont res que no sigui una negativa de la independència o activarà dijous la suspensió de l’autonomia

Sáenz de Santamaría en la seva compareixença ahir al final del Consell de Ministres Sáenz de Santamaría en la seva compareixença ahir al final del Consell de Ministres ZIPI / EFE
Catalunya David Portabella / El Punt Avui
Dissabte, 14 Octubre 2017 08:33

Mariano Rajoy es va veure descol·locat amb la fórmula escollida per Carles Puigdemont de declarar la independència deixant-la tot seguit en suspensió, però amb el requeriment que obre la via de l’article 155 creu que ha acorralat el president català: només li cal dir un no rotund dilluns, o si no dijous activarà la suspensió de l’autonomia catalana restablerta ara fa 40 anys. Davant l’eventualitat que Puigdemont pugui enviar per burofax una resposta calcant el seu discurs al Parlament del 10 d’octubre amb una apel·lació tant al diàleg com a la mediació, fonts de La Moncloa adverteixen que tot el que no sigui dir un no taxatiu serà llegit com un sí i portarà Rajoy a obrir la caixa del botó nuclear que els pares de la Constitució van idear precisament per no ser aplicat mai. “La pregunta és molt senzilla per a un tema complex i només ha de dir sí o no”, va dir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, acotant la casella de la resposta.

Al final d’un Consell de Ministres en què l’habitual portaveu Íñigo Méndez de Vigo no va comparèixer per un afer familiar, va ser Sáenz de Santamaría, que és advocada de l’Estat, qui va posar veu al camí que dijous podria acabar amb una petició inèdita de citar el Senat perquè celebri un ple que avali la suspensió de l’autonomia catalana per la via del 155. No sense ironia, abans Santamaría va instar Puigdemont a aprofitar el “cap de setmana llarg amb pont” per aclarir el que el govern espanyol denuncia al seu requeriment (pàgina 6 de 9), que és una declaració “premeditadament confusa”, i precisar “quin és l’efectiu contingut i l’abast” de “la firma d’un suposat manifest de constitució de la república catalana”.

Si bé La Moncloa treballa ja amb la hipòtesi d’una resposta afirmativa que detoni el 155, Santamaría va voler respectar el termini que conclou dilluns a les deu del matí per al “sí o no” i, dijous, per revocar el camí. “Tota la resta són segones parts, no ens mengem el sopar per berenar”, es va escapolir a l’hora de concretar quin és l’abast real de la suspensió, ara que la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, fins i tot acarona l’article 8 que dona protagonisme a l’exèrcit com a garant de “l’ordre constitucional”.

Invitació ara al Congrés

Seguint el pacte amb el PSOE per obrir el debat de la reforma constitucional el 2018, la vicepresidenta va invitar Puigdemont a desistir del seu pla i acudir al Congrés a explicar-hi “les seves reflexions” però ja “dins de la legalitat”. “Els 350 diputats i els senadors són els mediadors (...) Si hi ha una institució que és democràcia pura és el Congrés”, va dir Santamaría ahir, quatre mesos després que al juny La Moncloa i la presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, vetessin tota visita de Puigdemont al Congrés que no acabés amb una votació de derrota com la del pla Ibarretxe del 2005.

Després d’uns dies en què els carrers viuen un rebrot de la violència de signe feixista, Santamaría va exigir a Puigdemont que freni amb l’argument de la convivència. “Que el senyor Puigdemont restauri la convivència ciutadana, que ja veu com està...”, va dir sense citar cap episodi concret.

“Caiguda dramàtica”

En l’ofensiva per forçar Puigdemont a desistir, el govern de Rajoy va estrenar l’argument de la por econòmica agitant l’alerta d’una “recessió” només a Catalunya. Oferint en algun cas uns percentatges genèrics sense donar les xifres concretes que en teoria els originen i sense dir quines són les dates de comparació, Sáenz de Santamaría va parlar de “caiguda dramàtica d’entre un 20% i un 30%” de les reserves hoteleres a Barcelona, “segons el sector”, i va citar un retrocés inversor del 10% corresponent al segon trimestre de l’any i la “fugida” d’empreses afavorida per un decret d’urgència del mateix govern espanyol. “La Generalitat està creant totes les condicions per assumir l’economia catalana en una profunda recessió”, va denunciar. La previsió del govern espanyol és que el PIB creixi un 2,6% el 2018, però ahir va obrir la porta a revisar la xifra a la baixa en el futur pla pressupostari del 2018 que enviarà a Brussel·les.

Endossant la culpa de qualsevol turbulència econòmica a la Generalitat per haver promogut el dret a decidir, la vicepresidenta va recriminar a Puigdemont que “hagi oblidat els patiments i els esforços que ha fet la societat espanyola per sortir de la crisi” i va alertar d’una major inestabilitat en el cas del PIB català que en l’estatal. “S’està perjudicant la marca Catalunya i la marca Barcelona”, va advertir. El diagnòstic de Santamaría és paradoxal perquè el comissionat de la marca Espanya a sou de l’Estat, Carlos Espinosa de los Monteros, ha repetit sempre que “la marca Catalunya no existeix”.

En el supòsit que el que arribés dilluns per burofax fos una resposta negativa que desactivés qualsevol independència, el que el govern de Rajoy deixa clar és que això no serà llegit com un retorn a la casella de sortida del conflicte. Segons avancen fonts de La Moncloa, les mesures d’excepció, com ara el setge a les finances, continuaran com ara sigui quin sigui el contingut d’aquest burofax.

Tot i que alguna mesura com ara el control setmanal de les factures es va imposar per vigilar que “ni un euro” anés per al referèndum que al final es va celebrar l’1 d’octubre, La Moncloa considera que són eines de coerció prèvies al ple del 10 d’octubre i que, per tant, no es rebobinaran per tornar a una casella de sortida. Preguntada pel balanç de la fallida “operació diàleg”, Santamaría admet que “ha pogut cometre errors” però lloa que no ha comès “l’error majúscul” que seria, per ella, “negociar sobre el referèndum sí o sí”.

Guindos rebaixa el creixement del PIB estatal pel xoc

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va admetre per primer cop que el conflicte amb Catalunya i la seva falta d’una solució política tindrà un impacte en el PIB estatal, que el 2018 ja no creixerà el 2,6% previst per La Moncloa.

Si Sáenz de Santamaría incidia des de Madrid en el risc d’una “recessió” a Catalunya, des de Washington, on participa en la cimera de l’FMI i el Banc Mundial, De Guindos no oculta l’impacte global. “Hem de rebaixar la previsió per exigència de prudència obligada per la situació d’incertesa que genera Catalunya i que està afectant molt especialment, molt intensament l’economia catalana”, va dir. “L’èxode d’empreses que hem vist és la conseqüència de la incertesa i no surt gratis per a l’evolució econòmica”, va advertir.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: