Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El TC suspèn però no evita el ple de l’1-O

El TC accepta el recurs del PSC i prohibeix la sessió del Parlament dilluns en què el president vol explicar com s’aplica el resultat del referèndum / Forcadell sospesa si li fa cas però CSQP ho contraresta amb una petició idèntica pel mateix dia

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, atenent els mitjans de comunicació ahir davant del seu despatx La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, atenent els mitjans de comunicació ahir davant del seu despatx REUTERS
Catalunya Òscar Palau/ El Punt Avui
Divendres, 06 Octubre 2017 08:02

Si es prohibeix el debat, per una banda, ni que fos de manera preventiva, o bé s’ignora, o bé es busca la manera per una altra. En el joc del gat i la rata que ha esdevingut el procés arran de l’1-O, el Tribunal Constitucional ahir va suspendre cautelarment, davant el temor que s’hi pugui fer la declaració unilateral d’independència de Catalunya, el ple que ha de celebrar dilluns al matí el Parlament que té com a punt únic de l’ordre del dia la compareixença del president Carles Puigdemont per “valorar els resultats i els efectes del referèndum de l’1-O”. El tribunal ho va acordar per unanimitat al migdia, quan va acceptar a tràmit, poques hores després que el PSC l’hagués presentat, el recurs d’empara contra l’acord de la mesa la vigília per convocar la sessió. És clar que, tal com es va evidenciar a la tarda, això no evitarà el ple, ja sigui perquè la mesa obviarà la resolució o perquè CSQP n’ha demanat un altre d’idèntic que no es pot tombar, com va admetre fins i tot el grup del PP.

L’auto del TC, que també declara “radicalment nul i sense cap valor ni efecte” qualsevol altre acte que contravingui la suspensió exprés, veu les orelles al llop des del moment que la justifica en la “urgència excepcional” dels fets i dona per fet que l’execució de l’acord impugnat “produiria un perjudici d’impossible o molt difícil reparació”, perquè “pretén aplicar” el que està previst en la llei del referèndum i la de transitorietat, totes dues suspeses pel tribunal. “La qüestió plantejada pot afectar l’aplicació i general eficàcia de la Constitució”, conclou el text, tot i que en cap moment Puigdemont hagi dit –sí que ho va fer la CUP– que aquest ple hagi de servir per declarar la independència. En tot cas, el TC notifica personalment la resolució a la presidenta Carme Forcadell i a tots els membres de la mesa, a qui recorda que poden incórrer en responsabilitats penals si no la compleixen, i dona cinc dies per presentar al·legacions, també al govern i a la fiscalia, i deu més al Parlament perquè enviï la certificació de les seves actuacions.

Ple no convocat

La mateixa Forcadell va contestar a la tarda des del Parlament que el ple suspès no està ni convocat formalment encara, ja que l’acord l’ha de signar ella mateixa –es preveia que ho fes avui divendres, com fa habitualment– perquè pugui publicar-se al butlletí oficial i enviar-se la convocatòria a tots els diputats. “El TC ha suspès un ple abans que estigués convocat formalment i estigués enviat l’ordre del dia”, lamentava. La presidenta denunciava que és un fet “insòlit i d’extrema gravetat” en un parlament democràtic, que l’auto vulnera un cop més la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats, i que s’estan utilitzant els tribunals per resoldre problemes polítics. I va admetre que sospesarà si en fa cas: “Estem mirant la interlocutòria i no està decidit si hi haurà ple o no, però ja avanço que no farem d’òrgans censors”, cloïa.

És clar que Forcadell es podria estalviar aquesta vegada una desobediència explícita perquè tindria un pla B si decidís aplicar la resolució del tribunal, gràcies a una maniobra fulminant que no va venir, significativament, de l’independentisme, sinó de Catalunya Sí que es Pot. El grup va presentar a primera hora de la tarda a registre un escrit en què sol·licita la compareixença del president Puigdemont dilluns al Parlament, bàsicament pels mateixos motius pels quals preveia el ple inicial suspès; és a dir, per “donar comptes de la situació política de Catalunya després de l’1 d’octubre i proposar les mesures polítiques que consideri adients”. Això sí, a diferència de JxSí i la CUP, que demanaven explícitament que la valoració dels efectes de l’1-O es faci d’acord amb l’article 4.4 de la llei del referèndum –que diu que si guanya el sí s’ha de declarar la independència dos dies després de la proclamació de resultats, la qual es preveu precisament avui–, Sí que es Pot empara la petició en l’article 169 del reglament del Parlament, que simplement obliga que es faci si hi ha un acord de la majoria. I això ni el TC ni cap altre grup sembla que ho puguin tombar fàcilment.

L’escrit de CSQP justifica la petició en la necessitat que el Parlament “reobri la seva activitat ordinària”, desprès dels “fets de gran transcendència política” de l’últim mes i la “gran mobilització social en favor del dret a realitzar un referèndum” que es va produir l’1-O, i que va derivar també “en una denúncia de l’actitud violenta i injustificada” de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. CSQP reclama que es convoqui avui mateix Junta de Portaveus i mesa per poder tramitar la petició, cosa que Forcadell ja donava per feta ahir.

L’exigència de Rajoy

L’auto del TC s’havia fet públic poc després que Mariano Rajoy exigís a Puigdemont, a l’agència EFE, que “torni a la legalitat” i digui “tan aviat com sigui possible” que no hi haurà cap declaració d’independència. “Així s’evitaran mals majors en el futur”, amenaçava un cop més. Rajoy, així, es va tancar en banda a la possibilitat ni tan sols de nomenar mediadors, ja que no és partidari “d’intercanviar cromos” i “la unitat d’Espanya i el compliment de la llei no es poden negociar”. Això sí, el cap de l’executiu admetia que no té clar si aplicarà l’article 155 de la Constitució, que suposaria la suspensió de l’autogovern, ja que hi ha “diferents opinions” al voltant.

El vicepresident Oriol Junqueras no va trigar a denunciar des de la Sexta “el costum d’amenaçar” de Rajoy, mentre es mantenia ferm en la idea d’una declaració d’independència, si bé va recordar que faran “tot el possible per trobar vies de mediació i diàleg”, a què l’executiu estatal sempre s’ha negat.

Manifest a favor de la declaració

Amb el títol “I ara, la declaració d’independència!”, des d’ahir al vespre es pot signar a proclamacio.cat un manifest que reclama l’aplicació de la llei del referèndum, que preveu fer la declaració en 48 hores després de la proclamació dels resultats de l’1-O. El text, que en un parell d’hores ja passava dels 8.000 signants, declara el “respecte pels sacrificis i lliçó de dignitat” dels catalans que van fer possible l’1-O, i apressa que l’aplicació de la decisió “no es pot dilatar” vist el “context de repressió i intervenció”, ja que si no s’accepta “la submissió, el retrocés i l’empobriment”. El text, que té en diversos diputats i dirigents de Demòcrates els primers signants, constata que la comunitat internacional no dirà res abans, i que amb l’Estat només es pot negociar la separació.

Per contra, el conseller d’Empresa, Santi Vila, ha demanat en un article al diari Ara una “última oportunitat per al diàleg abans de la DUI”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: