Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Rajoy rebutja una mediació per parlar amb Puigdemont

Iglesias insta els dos governs a establir ponts amb una iniciativa que rep l’aval d’ERC i el PDeCAT / El president espanyol afirma que no dialogarà amb qui planteja “un xantatge brutal a l’Estat”

Rajoy rebutja una mediació per parlar amb Puigdemont Rajoy rebutja una mediació per parlar amb Puigdemont EMILIO NARANJO/ EFE
Catalunya El Punt Avui
Dijous, 05 Octubre 2017 08:15

L’endemà que Felip VI tanqués la porta al diàleg, obligant el PSOE de Pedro Sánchez a recular per posar-se al costat de Mariano Rajoy i avalar l’operació estatal per frenar la declaració unilateral d’independència, Podem reunia al Congrés la mesa de partits en la qual també són presents En Comú, en Marees, ERC, el PDeCAT, el PNB i Compromís per llançar una proposta que implica els executius català i espanyol instant-los a acceptar un mediador per intentar restablir “els ponts trencats”, assegurava ahir el líder morat, Pablo Iglesias, en una compareixença envoltat de les seves confluències. La iniciativa, però, està abocada al fracàs, davant la negativa que ahir mateix avançava Mariano Rajoy a asseure’s amb Carles Puigdemont.

El secretari general de Podem havia traslladat la proposta de mediació tant a Puigdemont com a Rajoy i en els dos casos Iglesias subratllava que no li havien dit “que no”. El cert, però, és que el president espanyol es va limitar a escoltar, sense donar-li cap més resposta que no fos un “moltes gràcies”. Fonts de La Moncloa van assegurar més tard que Rajoy en cap cas acceptarà la proposta de dialogar amb un president que manté un “brutal xantatge a l’Estat”, etzibaven. I hi afegien que així li hauria traslladat al líder de Podem en un intercanvi de missatges ahir a la tarda.

Mesures preparades

A l’entorn del cap de l’executiu espanyol l’únic escenari que es preveu ara és el “compliment estricte de la Constitució” insistint que, a hores d’ara, tenen tots els mecanismes a punt, en espera que el govern i el Parlament facin el següent pas.

ERC va qualificar de “molt interessant” la proposta i, en aquest sentit, indicava que el mediador hauria de ser una figura ja sigui internacional o estatal de “rellevància social”. Així ho assegurava el portaveu al Congrés, Joan Tardà, tot emfasitzant que seria un “mal servei” que el govern dels populars rebutgés l’oferta de negociació. En aquell moment encara no es coneixia la negativa de Rajoy.

Fonts del PDeCAT, per la seva banda, asseguraven també que, davant l’escenari posterior a l’1-0, qualsevol proposta de diàleg “és benvinguda” i és per això que durant la trobada d’ahir –a la qual van assistir també representants de diferents partits de l’esquerra europea, i també CCOO i la UGT, en qualitat d’observadors– el partit català va donar el vistiplau a la iniciativa de Podem, des de la perspectiva que no es tractava d’acord de partits, sinó d’establir un espai de diàleg al qual no s’ha volgut sumar el PSOE. Ahir, en tot cas, el portaveu d’En Comú, Xavier Domènech, va traslladar el contingut de la trobada a Miquel Iceta. El primer secretari del PSC hauria valorat “positivament” la iniciativa i va garantir que la traslladaria a la direcció de Pedro Sánchez, segons va explicar Domènech. Més tard, el mateix Iceta aprofitava un acte amb alcaldes i càrrecs públics del seu partit per rebutjar la DUI i l’aplicació de l’article155 mentre oferia el seu partit com a mediador per trobar una sortida al conflicte.

Auxili a Juncker

No és, en tot cas, l’únic que s’ha ofert per intentar buscar una via per destensar la situació actual. El mateix lehendakari, Íñigo Urkullu, va enviar una carta al president de la Comissió Europea, Jean Claude Junker, en la qual s’oferia per propiciar una mediació europea adduint que la crisi catalana s’ha de poder avaluar a fons perquè si no s’afronta una solució dialogada es posarà en risc l’estabilitat i el projecte de la UE.

Urkullu, en tot cas, es declarava decebut pel discurs del rei, una idea força generalitzada entre els representants que ahir es van reunir a Madrid a la mesa impulsada per Podem. Molts d’ells, si bé admetien que no tenien gaires esperances posades en la possibilitat que fes una crida inequívoca al diàleg, tampoc no esperava la duresa que va expressar i que anava, si més no, “en el sentit absolutament contrari a l’esperit de la nostra trobada de partits”.

Guerra aposta per enviar l’exèrcit a Catalunya

L’exvicepresident de l’executiu espanyol, Alfonso Guerra, va acabar de posar el dit a la nafra a l’estratègia equidistant de Pedro Sánchez, que el dia anterior, en tot cas, havia rebut un dur advertimentdel rei Felipe VI. El que havia estat un dels pesos pesants del partit clamava contra les crides al diàleg de l’actual secretari general tot etzibant: “Algú hauria acceptat el 1981 un diàleg amb Tejero, Milans del Bosch i Armada?” Des de la convicció que el que passa a Catalunya és un “cop d’estat”, Guerra es mostrava favorable a la intervenció de l’exèrcit i a l’aplicació de l’article 155.

En aquest punt, criticava Rajoy per no haver actuat encara i deixar que la situació “es podreixi”. Guerra, però, va ser el més explícit a desautoritzar l’estratègia de l’actual direcció de Ferraz, però no va ser l’únic. La presidenta de la Junta, Susana Díaz, lloava amb vehemència el discurs del rei, igual que altres destacats dirigents que li van fer costat durant la seva pugna per a la secretaria general. Tot i veure’s tocat per la crida del rei a fer pinya amb Rajoy, Sánchez manté que vol reprovar Soraya Sáenz de Santamaría.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: