Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Puigdemont: “Un sol poble”

El president retreu al rei la renúncia al paper “moderador”, l’acusa d’alinear-se amb el PP i insisteix en la mediació

Clients d'un bar escolten la declaració institucional de Carles Puigdemont per la televisió, ahir a la nit Clients d'un bar escolten la declaració institucional de Carles Puigdemont per la televisió, ahir a la nit REUTERS/ VINCENT WEST
Catalunya El Punt Avui
Dijous, 05 Octubre 2017 08:06

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va intentar ahir destensar per la part catalana l’escalada oberta amb el govern espanyol que vigilen amb atenció les institucions europees, la comunitat internacional i mitjans de comunicació d’arreu del món. En una declaració institucional, Puigdemont va retreure amb contundència al rei que hagués “declinat” exercir el “paper de moderador” que li atorga la Constitució espanyola i adoptés “el discurs i les polítiques” del govern de Mariano Rajoy per aplanar les actuacions que emprengui “per tal de liquidar les aspiracions del poble català”. “Així no”, va etzibar el president de la Generalitat a Felip VI, a qui també va acusar d’“ignorar deliberadament els milions de catalans que no pensen com ells” i les víctimes de la violència policial. Puigdemont situava, d’aquesta manera, el cap de l’Estat en el mateix extrem de Rajoy i fora de la centralitat institucional que li pertocaria; alineat amb un govern que, després de les càrregues de diumenge, arrossega la factura d’haver recorregut a l’exercici de la violència per intentar evitar el referèndum als ulls del món. En contraposició, Puigdemont va fer apel·lacions al diàleg, a la mediació i a la negociació política, i no va concretar els seus plans sobre una eventual declaració d’independència. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, li va retreure que algú com ell, que “ha oblidat les seves obligacions constitucionals”, li recordi al monarca les que li pertoquen.

El president de la Generalitat, però, no es va dirigir només a Felip VI. També va advocar per preservar la unitat que els ciutadans van expressar dimarts en l’aturada general contra la violència policial de l’1-O. Davant de l’exercici de la força, va dir, “ens hem de mantenir com un sol poble”. Puigdemont pretenia així capitalitzar políticament la imatge de cohesió civil que va exhibir la societat catalana als carrers d’arreu del país en defensa de la preservació dels valors democràtics i la no violència, i allargava una mà a l’univers dels comuns i Podem d’abast encara incert. De fet, un dels primers a valorar el discurs de Puigdemont va ser Íñigo Errejón, després d’una jornada en què Podemos va fer una proposta per treballar per la mediació que Rajoy va rebutjar. “Compareix Puigdemont, sense referències a la DUI i sí a la mediació i al diàleg. S’agraeix la prudència i el to”, va dir. El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va veure “cinisme polític” en Puigdemont en un moment en què “s’ha de sincerar” i li va retreure que pronunciés “paraules ponderades com si no fos responsable de res” quan, al seu parer, els fets demostren el contrari.

Puigdemont no va parlar explícitament de la declaració d’independència però sí de l’aplicació del resultat del referèndum de diumenge per part de les institucions catalanes. En la línia del “un sol poble”, va assegurar que, quan això passi, Catalunya “tornarà a ensenyar la millor cara”, com ho va fer l’1-O i dimarts, establint una línia de continuïtat de forma i fons en la praxi. Poc abans, en una entrevista a la BBC, Puigdemont havia apuntat que la declaració d’independència es faria “en qüestió de dies”. En espera de la compareixença de dilluns al Parlament, el president de la Generalitat manté, tal com estableix la llei del referèndum d’autodeterminació, que s’han d’aplicar els resultats de la votació de diumenge 48 hores després de la publicació dels resultats oficials. Però qui hauria de proclamar-los, d’acord amb aquesta llei, és la sindicatura electoral, que va dimitir per les multes del Tribunal Constitucional, i que hauria de recompondre’s. El detall no és menor en un moment en què l’executiu tan sols ha donat resultats provisionals, i controla els tempos de l’escrutini i, per tant, la consegüent declaració que implicaria fer el pas definitiu, buscant ja el reconeixement internacional com a nou estat.

El president de la Generalitat considera que qualsevol intent de l’Estat espanyol per aturar la majoria independentista que no es basi en el diàleg i la política no només no aturarà el conflicte sinó que empenyerà l’independentisme a avançar. Si l’executiu de Rajoy opta per suspendre l’autonomia, segons Puigdemont, “serà un altre error en una llarga llista d’errors”. La tesi del president de la Generalitat és que la majoria independentista ha sortit “reforçada” de cadascun dels errors que han comès des de Madrid. “Avui estem més a prop de la independència del que ho estàvem fa un mes”, va opinar en l’entrevista a la BBC, després de la brutal acció policial de diumenge i de la quarantena de registres i 14 detencions, la majoria de les quals a alts càrrecs de la Generalitat, del 20 de setembre. “A cada setmana i a cada error hem acumulat més força social”, va remarcar. “Un error definitiu com ho podria ser la intervenció de l’autonomia o detenir membres del govern, a mi mateix, podria ser l’error definitiu”, creu. Ahir, traient el peu de l’accelerador d’una DUI precipitada, guanyava temps i s’exhibia dialogant davant d’un Rajoy i un cap de l’Estat oberts a aplicar la mà dura contra Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: