Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Indignació a Europa i els EUA

Partits i mitjans de comunicació d’Europa i els EUA reaccionen amb fermesa contra la violència exercida pels cossos policials espanyols

Missatge de la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, de solidaritat amb Catalunya Missatge de la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, de solidaritat amb Catalunya TWITTER
Catalunya El Punt Avui
Dilluns, 02 Octubre 2017 08:49

Al final, el críptic pronòstic de Donald Trump es va complir. “Tot i que el president Rajoy no voldrà que el referèndum de Catalunya es faci, hi haurà molta gent que s’hi oposarà”, va dir el president dels EUA durant el recent encontre a la Casa Blanca. I, efectivament, molta, moltíssima gent es va resistir pacíficament a la retirada de les urnes i al tancament dels col·legis electorals. Divendres, la diplomàcia espanyola havia intentat sense èxit excloure la qüestió catalana de la cimera de caps d’estat europeus celebrada a Estònia. Ahir, però, l’allau d’imatges de la brutalitat de la Guàrdia Civil i de la Policía Nacional va desfermar nombroses reaccions als Estats Units i a tot Europa, que van contrastar amb el tractament a la baixa realitzat per la majoria dels mitjans espanyols.

La resposta repressora dels cossos policials enviats pel Ministeri de l’Interior va merèixer una àmplia cobertura als principals mitjans nord-americans. La CNN i la NBC van mantenir la notícia entre les més llegides, incidint amb les càrregues policials. Fins i tot la FOX, propera al partit conservador que lidera Trump, destacava les destrosses causades als centres de votació. Per la seva banda, el Departament d’Estat va fer pública una nota en la qual destacava la fortalesa de la unitat d’Espanya però també demanava respecte per al dret de reunió.

Mentrestant, a França l’influent Liberation escrivia un duríssim editorial en el qual qualificava de desastroses per a l’espanyolisme “les imatges de policies entrant a les escoles a cops de martell”. El diari francès resumia la jornada amb una frase contundent: “Hem vist la violència de l’Estat actuar contra la desobediència dels que respectaven la democràcia.” Encara a França, el líder de l’esquerra, Jean-Luc Mélenchon s’afegia al rebuig expressat a través de Twiter amb aquestes paraules: “L’estat espanyol ha perdut la sang freda”, abans d’afegir que “la nació no pot ser una camisa de força”. Clar i contundent va ser el primer ministre belga, Charles Michel, que també va emprar les xarxes per condemnar la resposta al referèndum: “La violència mai pot ser la resposta. Condemnem totes les formes de violència i fem una crida al diàleg polític”, va escriure.

Manifestació de suport

Des d’Escòcia, arribaven noves i encoratjadores declaracions de la ministra principal Nicola Sturgeon, que va desitjar que el govern espanyol canviï la seva forma d’actuar “abans no passin fets més greus”. Precisament a la capital escocesa, Edimburg, es va convocar una manifestació de suport a l’independentisme català, la segona en una setmana.

A aquestes reaccions s’hi va afegir igualment el cap de l’oposició britànica, Jeremy Corbyn, que va qualificar de xocant la violència exercida contra els votants catalans i a través de Twiter va demanar al govern espanyol que posés fi a la repressió. La posició de Corbyn adquireix especial rellevància perquè ell mateix es considera primer ministre a la reserva, tenint en compte el desgast que el Brexit està provocant en el lideratge de la conservadora Theresa May. A Alemanya, el líder dels socialdemòcrates, Martin Schulz, va elevar el to de dies anteriors qualificant de preocupant l’escalada violenta i demanant diàleg immediat per eradicar-la.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: