Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els Mossos comencen el dispositiu per impedir l’obertura dels col·legis electorals

Han d’identificar els responsables i requisar el material electoral

Uns agents dels Mossos d'Esquadra van intentar tancar ahir una escola de Barcelona Uns agents dels Mossos d'Esquadra van intentar tancar ahir una escola de Barcelona AFP
Catalunya El Punt Avui
Dissabte, 30 Setembre 2017 07:26

El major Josep Lluís Trapero va comunicar ahir als Mossos d’Esquadra que, per donar compliment a l’ordre rebuda del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impedir l’obertura dels col·legis electorals, no es faci ús de la força en cas de “desobediència passiva”. La instrucció és clara i únicament es podria desobeir si hi ha “agressions a tercers o a la pròpia policia”. Una decisió que, en qualsevol cas, els agents hauran de meditar abans per evitar “generar un mal major” però sempre s’haurà de portar a terme sobre un eventual agressor i mai de manera generalitzada.

Sota aquests principis d’actuació, diferents grups d’efectius uniformats van començar a la tarda el desplegament que va servir per aixecar les primeres actes i verificar que a les escoles no s’hi estava fent res relacionat amb el referèndum. Malgrat tot, advertien a les persones que es trobaven a dins que diumenge, abans de les sis del matí, haurien de marxar. De fet, les directrius donades apunten que abans d’aquesta hora, una dotació dels Mossos s’haurà de personar a tots els centres de votació situats en edificis i locals públics, i si està obert i amb activitat, identificar els responsables que hi hagi a dins, intervenir-hi el material electoral i procedir a desallotjar l’espai per tancar-lo definitivament.

Trapero va reunir ahir a Sabadell els comandaments del cos per posar en comú l’operatiu policial per aquest cap de setmana. En la trobada es va posar de relleu que es donarà compliment a les ordres judicials, tot i tenir en compte els criteris de “congruència, oportunitat i proporcionalitat” per contribuir “al manteniment de la pau social i la convivència”. En cas que hi hagi persones concentrades a l’interior o a l’exterior del punt de votació que impedeixin l’accés de la dotació policial, es comunicarà a la sala de comandament, que és qui haurà de decidir si activa més efectius de seguretat ciutadana o de mediació.

Per manifestar el desacord amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la Generalitat ha recorregut l’odre i ahir va presentar un recurs de reforma a la interlocutòria, en què se subratlla que les instruccions projecten “efectes restrictius sobre una àmplia gamma de drets fonamentals” que no tenen “fonament legal” perquè obeeixen al tancament “massiu” de locals públics amb “la finalitat política” d’impedir un referèndum. L’escrit, a més, denuncia que les mesures cautelars adoptades són “desproporcionades”.

El TSJC no afluixa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer públic dijous una resolució judicial que activava totes les forces policials contra la jornada electoral. Un dispositiu que pretén reprimir i avortar el referèndum. En aquest sentit, ahir va tenir lloc una altra reunió de coordinació presidida pel coronel Diego Pérez de los Cobos i a la qual van assistir responsables del dispositiu dels tres cossos policials. A part de plantejar-se els diferents escenaris de l’1-0, es van distribuir les funcions per a cadascun i es van establir els criteris en cas d’actuació conjunta.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: