Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Escoles ‘after hours’

Els centres educatius catalans es bolquen a fer activitats de tota mena el cap de setmana del referèndum de l’1 d’octubre

Famílies i veïns, ahir, a l'escola Reina Violant de Gràcia Famílies i veïns, ahir, a l'escola Reina Violant de Gràcia ORIOL DURAN / EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dissabte, 30 Setembre 2017 07:21

Les escoles s’han convertit en la primera línia de defensa del referèndum de l’1 d’octubre. Centenars de centres de primària i secundària estan oberts tot el cap de setmana per celebrar l’inici de curs, l’adveniment de la tardor i tallers de manualitats, campionats esportius i activitats culturals. L’objectiu: “defensar el castell” davant la prohibició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tal com s’hi referia un dels assistents a l’assemblea de l’escola Reina Violant de Gràcia, a Barcelona.

Les famílies del centre i els veïns del barri tenen organitzat per divendres, dissabte i diumenge una “Festa d’inici de curs” farcida d’activitats. Tal com figurava en el cartell en què anunciaven els actes, ahir van celebrar festes d’aniversari al pati de l’escola i a les set de la tarda esperaven acollir l’assaig dels Castellers de Gràcia. Tot seguit, sopar comunitari i, en previsió que acabés tard, qui volia podia quedar-se a dormir al centre. Per avui, preveien mantenir el pati obert i dur a terme un reguitzell d’activitats lúdiques: un taller amb els castellers, dansa, música i activitats esportives. En l’assemblea d’ahir es proposava també instal·lar taulers per jugar a futbol botons i dur jocs de taula per a nens i grans, que també tenen dret a esbargir-se en aquestes circumstàncies tan tenses.

“Moltes de les activitats que fem aquest cap de setmana ja es fan habitualment. Tots els dissabtes els patis estan oberts i molt sovint hi ha campionats de tennis de taula com el de dissabte”, explica la Sara, una de les mares de l’escola que ha organitzat les activitats d’aquests tres dies, més plens d’actes del que és habitual. Tot va començar –explica– arran de les demandes que alguns pares van fer a l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de garantir la presència de gent a les escoles durant tot el cap de setmana per garantir que s’hi pogués votar diumenge. Com han fet molts altres centres, moltes famílies i veïns del barri, al marge de les AMPA i de l’escola, van assumir la tasca.

“És el nostre espai”, reivindica la Sara, que recorda que l’escola, una de les poques municipals que hi ha a Barcelona és, a més, un equipament municipal. La Sara explica que l’escola Reina Violant compta, a més, amb el suport del potent teixit associatiu de Gràcia, com també passa amb altres barris i poblacions de Catalunya. “Molta gent s’ha ofert com a voluntària”, assegura la Sara.

Organitzar aquest cap de setmana, que pot resultar clau per a la història de Catalunya, però, no és gens fàcil. Més enllà de les activitats per a nens i grans que les famílies ja tenen els dits pelats d’organitzar durant tota l’etapa escolar, ahir s’hi afegia l’amenaça de la irrupció sobtada de la policia i com fer-hi front. Per assessorar els pares, entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els recentment creats Comitès de Defensa del Referèndum (CDR) es van desplegar ahir per les escoles i instituts de Catalunya per explicar a quines situacions es poden enfrontar les famílies i els veïns.

La prioritat, a diferència del que proclamaven ahir alguns mitjans espanyols, que parlaven de l’ús de nens com a escuts humans, és protegir la canalla. “En cas que passi alguna cosa –explicava un dels assistents a l’assemblea en referència a l’eventual irrupció de la policia– el primer que s’ha de fer és treure els nens. Se li diu a l’agent: ‘Esperi, que hi ha infants’, i tot seguit se’ls desallotja de forma serena.” Simultàniament, les consignes que s’han llançat des de plataformes com Escoles Obertes inclouen accions com avisar tothom, demanar l’ordre d’escorcoll, la identificació dels agents i, qui ho vulgui, oferir resistència pacífica sense enfrontar-se mai als agents. Sempre –insistien– sense forçar ningú a fer res. Si es té l’ocasió de fer-ho, també es recomana gravar els fets i difondre’ls a través de les xarxes socials.

A banda d’esperar l’arribada dels Mossos, les famílies presents a les escoles també tenen prevista al mil·límetre tota la logística de l’estada a l’escola, a dins i a fora: els torns, el menjar, el beure i la comunicació: “Si es col·lapsa el Whatsapp tenim el correu electrònic.” Tot per protegir el castell i diumenge, “a votar”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: