Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Santa Coloma de Queralt inaugura la primera escultura dedicada al part a Catalunya

S'ubicarà al futur Parc de l’alletament i criança del municipi

L'escultura 'La força de la vida', de l’artista local Eulàlia Calç(z)ada i Balcells, simbolitza una dona parint en posició vertical L'escultura 'La força de la vida', de l’artista local Eulàlia Calç(z)ada i Balcells, simbolitza una dona parint en posició vertical CEDIDA
Art Redacció Infocamp
Diumenge, 21 Mai 2023 11:01

Santa Coloma de Queralt acollirà la primera escultura dedicada al part situada a l’espai públic de Catalunya. Ha estat creada per l’artista local Eulàlia Calç(z)ada i Balcells i es va inaugurar aquest dissabte 20 de maig als jardins del Castell de Santa Coloma. L’obra se situarà al futur Parc de l’alletament i criança del municipi de la Baixa Segarra, a la Conca de Barberà.

Anomenada 'La força de la vida', simbolitza una dona parint en posició vertical. Mesura dos metres per dos i està feta de ferro a partir d’un dibuix en tinta a pinzell que reflecteix “fortalesa i tendresa a partir d’un dibuix fluid i intuïtiu”, segons l’artista.

Jornada d’inauguració

La jornada d’inauguració va comptar amb un seguit d’activitats organitzades per l’associació 8 colors sota el títol ‘Renéixer i néixer’. Es van organitzar xerrades, debats i la presentació del llibre 'Parts feliços', entre altres activitats.

La inauguració d’aquesta escultura suposa una fita del projecte 'El part, motiu de creació social i artística', engegat el 2020 per l’associació 9 Món arran de la celebració del 20è aniversari de la Casa de Naixements Migjorn. La iniciativa, que utilitza l’art per abordar l’imaginari col·lectiu del part des de “la bellesa i delicadesa”, s’ha materialitzat en un llibre amb el mateix nom, de l’editorial Icaria; l’espectacle escènic 'Dona vida dóna'; l’exposició itinerant 'El part és art', i el llibre 'Parts Feliços', editat per Pol·len.

En paraules de la ginecòloga Montse Catalán, cofundadora de Migjorn, l’escultura desprèn “força i apoderament”, mostra “la verticalitat i la llibertat de moviments” imprescindible per un bon desenvolupament del part i recull en un material tan fort com el ferro la subtilesa de “la mirada, el vincle mare-criatura i la seva acollida”.

Futur Parc de l’Alletament i Criança

L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt serà l’encarregat d’instal·lar l’escultura al futur Parc de l’alletament i la criança que construirà al municipi, després d’un procés participatiu per escollir el seu emplaçament. El parc tindrà forma de petxina, inspirant-se en la visió dels camps des de Montargull a Santa Coloma, un sorral en forma de fetus i un túnel que simbolitza el coll de l’úter, a més de solcs i textures que representaran elements naturals.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: