Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Mèdol de Tarragona atreu gairebé 12.000 visitants en el primer any de programació

El Centre d'Arts Contemporànies programa una nova temporada amb una cinquantena de propostes multidisciplinàries

La consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, i el director de Mèdol, Vicent Fibla, en la presentació de la programació per a aquest 2023 La consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, i el director de Mèdol, Vicent Fibla, en la presentació de la programació per a aquest 2023 MAR ROVIRA / ACN
Art ACN
Dimarts, 24 Gener 2023 15:06

El Mèdol, Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona, ha atret gairebé 12.000 persones de públic en el primer any de programació de l'equipament. Aquest dimarts, els responsables del centre han presentat la nova temporada que reunirà una cinquantena de propostes multidisciplinàries que hibriden les actuacions amb el teatre, la dansa, la música i la poesia. En concret, han programat dotze exposicions, tres activitats de producció pròpia i cinc col·laboracions, així com accions en espais de la ciutat o un projecte al centre penitenciari de Mas d'Enric amb quatre dones artistes. A més, hi participaran vint artistes expositius. El seu director, Vicent Fibla, ha destacat del programa el treball de Susanna Inglada o la proposta 'Volta i revolta'.

La programació del Mèdol per aquest any gira al voltant de cinc exposicions principals a l'espai Les Golfes de Casa Canals. La primera d'elles és 'Ones de Resistència', que neix de la col·laboració entre l'artista Fito Conesa i una coral formada per persones anònimes i intel·ligència artificial. Conesa va convocar a través de les xarxes una sessió de composició i cant amb persones voluntàries i les va enregistrar. Els enregistraments permeten abordar aspectes del dia a dia com les històries silenciades, el paisatge en contínua transformació i les melodies a la vora de l'extinció. L'exposició sonora es podrà veure del 9 de febrer al 9 d'abril.

Una altra de les propostes destacades és la mostra de Marc Sellarès que es podrà veure des del 20 d'abril fins a principis de juliol. L'exposició, amb to de denúncia, forma part de Cultura Verda, un projecte iniciat l'any 2021 a Tarragona i comissariat per Freya Day que pretén sensibilitzar sobre la sostenibilitat i el pensament ecològic. L'exposició ' CaldodeCultivo. Exercicis de Resistència' rellevarà la mostra de Sellarès, des del 14 de juliol al 3 de setembre. El tarragoní Unai Reglero, establert a Bufallo, Nova York des de l'any 2019, i Gabriela Córdoba - la parella artística de CaldodeCultivo-, treballen amb suports que van de la instal·lació al vídeo per confrontar de forma crítica la propaganda neoliberal.

A partir de la segona quinzena de setembre, la protagonista de les Golfes serà l'exposició de Susanna Inglada. L'artista de Banyeres del Penedès ha desenvolupat un estil propi que li ha suposat el prestigi internacional. "És una de les apostes importants, perquè és un artista d'aquí que fins ara no s'ha vist res pràcticament d'ella, no ha fet cap exposició individual a Catalunya ni a Espanya, les ha fet a fora i aquí només ha participat en col·lectius", ha subratllat Fibla. Finalment, l'última exposició de l'any serà la col·laboració amb el festival SCAN, que a partir de l'any passat es converteix en un certamen anual.

Projecte 'Murs Enllà'

En paral·lel a les exposicions a Casa Canals, també s'han programat cinc propostes artístiques a l'Espai L, entre elles les comissariades pel col·lectiu La Trastera. Fibla també ha destacat el projecte de mediació 'Murs Enllà', comissariat per Cèlia del Diego. Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu crear vincles amb les internes del mòdul de dones del Centre Penitenciari Mas d'Enric del Catllar i acostar l'art contemporani a la comunitat penitenciària. "No és una cosa gens fàcil, portarem quatre artistes molt potents, amb un caràcter clarament, com són Núria Güell, Mireia Sallarès, Ana Garcia-Pineda i Lúa Coderech, a desenvolupar projectes artístics amb les internes independentment del format i formalització", puntualitza el director.

Més novetats

Una altra de les novetats de la programació d'enguany serà el projecte 'Volta i revolta' que es farà a les voltes del circ romà de Tarragona. La nova proposta, que neix de la col·laboració amb el Museu d'Història de la ciutat, vol incidir en la relació entre el patrimoni i la contemporaneïtat. La intervenció està prevista per a finals d'anys i encara no s'ha decidit qui serà l'artista encarregat. Així mateix, Fibla ha remarcat el cicle 'El que queda després (Rastre, senyal i residu), que se celebrarà entre el maig i l'octubre vinent, i que portarà sis artistes a fer accions un cop al mes en diversos punts del municipi.

"Són sis artistes bastants tops, el més famós és Santigo Sierra, que li interessa moltíssim l'1 de maig i la façana del Banc d'Espanya, i Susana Solano vol fer una cosa en una de les fonts públiques", ha detallat. Sota el comissariat de Fernando Gómez de la Cuesta, les accions culminaran en una exposició que es mostrarà a Casa Canals a principis de l'any vinent. Pel que fa al cap de setmana del 17 i el 18 de març serà el torn d'una nova proposta, 'Poessia', una mostra de poesia i música des de la transgressió que comptarà amb la participació de Maria Sevilla o Miriam Reyes, entre altres artistes.

Al juny, arribarà la segona edició d'Espais Inerts, el festival d'arts en moviment comissariat per Marta Oliveres que realça el patrimoni performatiu i que es desenvolupa als carrers i escenaris no habituals de la ciutat. Així, es faran activitats en espais com la plaça del Fòrum, la terrassa del Pretori, el Centre Cultural Antic Ajuntament, entre altres. En la programació d'enguany, també hi haurà espai per a la formació i es convocarà la segona residència a Tik Tok, on entre dues o tres artistes seleccionades actuaran i interactuaran a través d'aquesta xarxa social, "amb llibertat de moviments totals" durant deu dies.

Balanç del primer any de Mèdol

Pel que fa al balanç del primer any de programació estable a l'equipament cultural, tant la consellera de Cultura, Inés Solé, com el seu director, han valorat positivament la resposta de públic, ja que les activitats i exposicions han atret gairebé 12.000 visitants. "Partíem pràcticament d'un solar quan a propostes d'arts contemporànies i estem construint uns fonaments sòlids d'aquest nou relat, d'una cultura transformadora, d'un centre d'arts, que vertebra la seva activitat cultural més enllà de les seves parets", ha apuntat Solé.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: