Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Els no llocs tenen molt a dir"

L’artista visual Jorge Conde, que participarà el 18 i 19 de novembre en el festival 'Cultura Verda' de Tarragona, busca "fer pensar on som"

L'artista visual, Jorge Conde, parlarà de 'Liminaritat, paisatge i memòria ecosocial' al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies, a la Casa Canals de Tarragona L'artista visual, Jorge Conde, parlarà de 'Liminaritat, paisatge i memòria ecosocial' al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies, a la Casa Canals de Tarragona TCD
Art Tarragona Cultura Digital
Diumenge, 14 Novembre 2021 12:31

L’artista contemporani Jorge Conde (Barcelona, 1968) hibrida imatge, fotografia, música, llum, so, espai, temps i narrativa personal per intentar explicar un món cada cop més fragmentat, més esmicolat i més barrejat amb una nova era encara per definir. Aquest creador sensorial i multimèdia fa una crida a forçar plegats un canvi de rumb abans no sigui massa tard. Sense respecte al medi ambient, està tot perdut.

És un dels participants del programa de tardor (18 i el 19 de novembre) de 'Cultura Verda', el primer festival de Tarragona que interpel·la el medi ambient i l’art contemporani. El divendres 19, Conde parlarà de 'Liminaritat, paisatge i memòria ecosocial' al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies, a la Casa Canals de Tarragona.

Jorge, abans de res, enhorabona pel primer premi de Crida de Creació i Recerca de l’Ajuntament de Palma amb el projecte 'Records inestables per a un contra-relat'

Gràcies, justament ara faig el que en diem treball de camp perquè la intervenció ha d’estar a punt el desembre. Tot just vaig ara cap a un magatzem abandonat a prop de l’Aeroport a fer una intervenció. Aquest és l’objecte del treball: intervencions i accions artístiques en llocs inespecífics en el temps i en l’espai.

Llocs sense funció concreta que creixen i es desenvolupen sota molta pressió. Amb tot, la seva càrrega de memòria històrica traspassa els usos més contemporanis d’aquests espais. Semblen abandonats, però si els explores, tenen molts punts interessants. Ara bé, també vaig treballar fa pocs dies en una torrentera i els veïns ni es van fixar en què fèiem. Està tan integrat a la seva rutina que ni la veuen.

Sembla una constant a la teva trajectòria, aquests llindars desdibuixats en què captes el temps com la quarta dimensió que no veiem, però que no està quieta i té el seu impacte. És així?

En part ,sí. M’interessen els espais incerts on la vida resisteix sota pressió com un residu, transformats i evolucionats cap a l’abandonament, però no morts. Són llocs com ara descampats, antigues fàbriques o infraestructures; refugis antiaeris fins i tot. Llocs amb una forta càrrega simbòlica, una mescla de natural amb una petjada humana molt marcada que tenia i ja no té. Aquests són els espais que m’interessen i que en el procés creatiu, intento que tornin a ser habitables, però generalment acabo desnonat. M’expulsen.

Però hi tornes. Per avisar, per un punt d’antiheroi, potser?

Una mica d’antiheroi, en el sentit d’anar contracorrent, sí. Per avisar, més que denunciar, potser també. Em preocupa la manera com exprimim els recursos socials i naturals en un sistema que no es pot sostenir. No val amb mirar cap a un altre costat i enterrar el cap com els estruços. Els creadors tenim la responsabilitat de generar coneixement, reflexions; propostes, reconduir situacions, fer pensar on som. Quan agafem un camí, triem i deixem enrere altres opcions i de tot, en surt un lloc fet de temps, espai, memòria, però també futurs, possibles i impossibles; el que és i el que podria ser. Són no llocs i tenen molt a dir.

I què et diuen?

Són el punt de transformació, un espai difós on conflueixen diversos corrents, una espècie de trànsit entre un passat que ja no és i un futur que tampoc hi és encara. Em motiva sentir aquest espai i temps liminar en aquest temps nostre d’hiperconsum, capitalisme tardà, molta fragmentació i moltíssimes tensions; vivim en un moment de frontissa i m’interessa dir que el que encara no tenim, però ve cap a nosaltres, no pot ser una perllongació del que tenim ara. Cal un canvi de rumb. Soc pessimista perquè no sé si aprenem gaire i això que hem tingut molts punts d’inflexió. Hem patit una crisi econòmica i financera, però ara amb la pandèmia, un virus ens demostra que és capaç de capgirar-ho tot. Ens hauria de portar cap un replantejament a fons.

Tu participaràs al festival 'Cultura Verda' amb una xerrada. Recapitulo ara la nostra conversa: els llindars difosos entre l’ahir i el demà, l’intent de tornar a fer habitables llocs molt humanitzats, però ja descartats encara que tinguin molt a dir encara o aquest toc d’alerta que cal un canvi de rumb abans que tot sigui massa inhòspit. Quan acabis la xerrada, quina idea t’agradaria que ens emportéssim cap a casa?

Per descomptat que no soc ningú per dir en què ha de pensar la gent, però sí que m’agradaria transmetre sobre tot dues reflexions.

La primera: vivim en un món en transició, no sabem cap on anem, però aquest model d’ara no aguantarà gaire. I la segona: tots, cadascú des de la seva posició -electricistes, fusters, periodistes, educadors-hem de conscienciar que així no anem enlloc i ajudar a canviar rutines que facilitin un trànsit cap a bé. Si respectem el medi, ens respectem a nosaltres mateixos. Hem de triar i hem de triar bé.

Com es fa això a nivell de ciutat? Per exemple, Tarragona té tantes restes del passat que és complicat saber què cal conservar i potenciar i què, per molt greu que sàpiga, és millor renunciar-hi directament i no dispersar-se tant. Quin criteri creus que s’hauria de seguir?

Estic molt a favor de les respostes col·lectives. Penso que caldria com una espècie de think tank, format per persones de diferents sensibilitats i disciplines per posar en valor els nostres espais. Alguns en tenen molt, però no l’apreciem perquè estem massa acostumats a veure’l. Seria molt interessant que ens preguntessin als artistes, sobretot, als que treballem i dialoguem amb l’espai.

A efectes pràctics, quin model model creus què millor, un sol eix cultural fort o bé descentralitzat, però en focus menys potents?

Crec que és millor un de sol concentrat i potent, tant a nivell creatiu com perquè acabi sent tot un motor cultural. L’experiència ens diu que funciona, sobretot si és a l’entorn d’un edifici singular i d’exemples, en tenim molts. Un espai, en podríem dir sexy, ajuda a generar allò que al final importa: una escena cultural potent i aquí, les institucions hi tenen molt a dir.

Tarragona mateix no n’ha tinguda mai d’escena cultural estable. Sí que hi hagut apostes interessants, però sense continuïtat. Si ara apareix i ara desapareix, no facilita cap compromís dels creadors, dels productors ni els agents culturals. No pots fer teva una escena que no saps si durarà gaire.

Tarragona Cultura Digital TCD logo

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: