Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Castell de Vila-seca inaugura l’exposició 'Josep Clarà i l'univers mediterrani'

La mostra acull una seixantena d’obres de l'escultor noucentista català de més projecció internacional

'Deessa' (fragment) 1908-1910, una de les obres de Josep Clarà exposada al Castell de Vila-seca 'Deessa' (fragment) 1908-1910, una de les obres de Josep Clarà exposada al Castell de Vila-seca JOSEP CARTANYÀ
Art Redacció Infocamp
Dijous, 04 Novembre 2021 18:42

Avui, 4 de novembre del 2021, dia en què es compleixen 63 anys de la mort de l'escultor català Josep Clarà, el Castell de Vila-seca ha acollit la inauguració de l’exposició 'Josep Clarà i l’univers mediterrani', fruit del conveni de col·laboració amb la Fundació Vila Casas. Aquesta exposició obre una finestra al món d’un dels artistes catalans més importants del segle XX. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà (Olot, 1878 - Barcelona, 1958), parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d’arrel clàssica i mediterrània, vinculades amb el noucentisme.

L’exposició ens acompanya a través de la descoberta de l’obra i del tarannà íntim de l’escultor amb les seves obres més importants, una seixantena. La mostra d’escultures, que també recull dibuixos, pintures i fotografies, permet d'endinsar-nos en el seu taller per entendre els processos, les tècniques i l’ús del model natural. Busca acostar al públic l’univers humà de l’artista, les seves facetes públiques i privades. D’aquesta manera, s’exploren així els seus escrits, les seves relacions amb altres artistes, la recepció ciutadana i crítica de l’obra, i la imatge que de si mateix construeix en el decurs de tota una vida. Tots aquests aspectes sobre la vida i l'art de Clarà es recullen en set àmbits expositius: 'Vers la Mediterrània', 'Clarà al taller', 'Natura ideal', 'Constel·lació d’afinitats', 'Col·leccionisme i encàrrec', 'La poètica del monument' i 'El desaparegut Museu Clarà'.

Durant la roda de premsa de presentació, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, que ha destacat la figura internacional de Josep Clarà, ha valorat molt positivament l’aposta de l’Ajuntament de Vila-seca per a promocionar el món de la cultura de la mà de la Fundació Vila Casas, definint aquesta relació com una “col·laboració exitosa per a difondre la cultura al nostre territori”.

Joventut Clarà

Clarà, l'escultor català més destacat de la seva generació 

Per la seva banda, Natàlia Chocarro, en relació a l’artista Josep Clarà, ha afirmat que “la seva figura comparteix relat amb molts artistes, els quals hem empès a l’oblit i, per aquest motiu, des de la Fundació Vila Casas s’ha treballat en promocionar i recuperar els noms artístics més emblemàtics del país”. 

Finalment, la comissària de l’exposició, Cristina Rodríguez, ha destacat Clarà com “un dels nostres grans artistes, una de les figures més importants de l’art recent i l’escultor català més destacat de la seva generació amb més projecció internacional”. La comissària ha descrit la seva obra com "harmònica, equilibrada, de volum suaus i precisos i molt mediterrània". Potser per això, i per l'acceptació popular que va tenir, l'obra de Clarà a perdurat al llarg de diverses generacions.

Seguidament a la roda de premsa, s’ha procedit a inaugurar l’exposició, que ha comptat amb la presència del president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, i el seu director d’art, Àlex Susanna.

exposició Clarà comissària

Visitants de procedències diverses

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Manuela Moya, ha agraït la col·laboració amb la Fundació i ha fet un repàs de les dades de visitants durant l’última exposició al Castell de Vila-seca del fotoperiodista Agustí Centelles, que va ser visitada per 9.500 persones. D'aquestes, un 36% era població vila-secana, més del 46% provenia de la resta de Catalunya, el 13,5% d''altres punts de l'Estat i un 4% d'altres països estrangers. A més, ha destacat “l’important paper que ha de tenir la cultura a la nostra societat” afegint que “aquesta exposició neix amb la voluntat de reivindicar aquest paper, incidint especialment amb els col·lectius joves i els escolars, oferint-los visites guiades”.

Cal recordar que l’exposició es podrà visitar, fins al proper 5 de juny de 2022, en horari de 10.00 a 14.00 h els dijous i divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h els dissabtes, i de 10.00 a 14.00 h els diumenges i festius.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: