Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Institut francès de Barcelona exposa els anys parisencs del cubista Palau Ferré

La Generalitat ha declarat aquest 2021 com a Any Palau Ferré per homenatjar el centenari del naixement del pintor montblanquí

Acte d'inauguració de l’exposició 'Palau Ferré à Paris. La modernitat de l’art', a l'Institut français de Barcelona Acte d'inauguració de l’exposició 'Palau Ferré à Paris. La modernitat de l’art', a l'Institut français de Barcelona CEDIDA
Art Redacció Infocamp
Dimecres, 30 Juny 2021 08:50

Aquest dimarts 29 de juny, a les 19h, a l’Institut français de Barcelona ha tingut lloc la inauguració de l’exposició 'Palau Ferré à Paris. La modernitat de l’art' comissariada per Rosa de les Neus Marco-Palau, doctora en Comunicació i besneboda de l’artista. L'exposició es podrà visitar fins el 24 de juliol.

L’exposició forma part de l’Any Palau Ferré en el marc del qual aquest 2021, 20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres recorden arreu de Catalunya el centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (1921-2000).

La inauguració de l’exposició ha estat conduïda pel periodista i escriptor Màrius Serra, que ha destacat la potència vital de la trajectòria de Palau Ferré, i hi ha intervingut el director de l’Institut français de Barcelona, Max Vasseur; Magda Gassó en representació de la Generalitat de Catalunya; l’exconseller de Cultura Joan Maria Pujals; i la comissària de l’exposició, Rosa de les Neus Marco-Palau.

Pujals i Màrius Serra reivindiquen l’artista

A l’acte, el director de l’Institut français de Barcelona, Max Vasseur, ha fet èmfasi en la importància que l’Institut français ha tingut al llarg de la seva història per connectar el món cultural català amb França, com en el cas de les beques que va rebre el pintor Palau Ferré als anys cinquanta.

La cap del Servei de museus del Departament de Cultura, Magda Gassó, ha posat de manifest que l’exposició s’emmarca en l’Any Palau Ferré, que és una de les commemoracions oficials de la Generalitat de Catalunya d’enguany.

El que va ser conseller de Cultura, Joan Maria Pujals, ha desgranat els principals elements que captiven de l’obra de Maties Palau Ferré -com els simbolismes de les seves composicions i, d’una manera especial, les figures femenines d’ulls ametllats-, en el context de l’art català de la segona meitat del segle XX. Pujals també ha recordat moments personals viscuts amb l’artista.

Així mateix, Rosa de les Neus Marco-Palau, comissària de l’exposició i besneboda de l’artista s’ha endinsat en els anys de Palau Ferré a París, entre 1957 i 1963, posant en relleu la influència que la capital francesa va tenir per a la trajectòria posterior de l’artista i que es pot constatar a través dels diferents quadres i les escultures que s’exposen a l’Institut français de Barcelona.

A l’acte hi ha assistit una seixantena de convidats institucionals, col·leccionistes i crítics d’art, així com família i amics de l’homenatjat.

L’exposició

'Palau Ferré à Paris. La modernitat de l’art' és una exposició que ens apropa als anys parisencs de Palau Ferré i a la influència posterior que la capital francesa va tenir per al seu art.

A la recerca de la Modernitat

El 1957 Palau Ferré s’instal·la a París, becat pel govern francès. Viu a la Cité Universitaire, amplia la seva formació a l’École National Superieur de Beaux-Arts de París, forma part de l’Association d’Artistes Independents i mostra les seves obres en diverses exposicions individuals i col·lectives: al Grand Palais, a la Galeria Tedesco, a la Galeria du Pasteur, a la Galeria Paul Cézanne i al Salon de Nice, entre d’altres. Els periodistes i crítics d’art com François Pluchart valoren la vitalitat de la seva obra.

Palau Ferré i les avantguardes

Els anys de París seran especialment intensos per a Palau Ferré, que s’endinsarà en els corrents internacionals de l’art i freqüentarà el cercle cultural dels Castelucho. De formes cubistes i expressionista en l’ús dels colors, és a París on Palau Ferré -a més de la pintura i la ceràmica- s’interessarà també per l’escultura, a través de l’escultor hongarès László Szabó, amb taller a Montparnasse.

Tornar de Parísca

Després de consolidar la seva trajectòria a París, Palau Ferré torna a Catalunya als primers anys de la dècada dels seixanta, on tindrà molts projectes artístics. Palau Ferré guardarà un viu record de les seves estades franceses i de tot allò que hi havia viscut i après. També les seves formes artístiques i les temàtiques dels seus quadres -els arlequins, el gall, la musicalitat- mantindran sempre la influència parisenca de Palau Ferré. “París és una experiència que et marca. És la ciutat de la bohèmia i de l’art”, deia l’artista.

L’Any Palau Ferré: actes, llibres i exposicions

20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres recorden aquest 2021 el centenari del pintor Palau Ferré arreu de Catalunya, en una commemoració comissariada per l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de l’artista.

Tota l’actualitat del centenari es pot seguir a traves de les xarxes socials @palauferre

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: