Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una instal·lació d'Aureli Ruiz escenifica el conflicte de la Mediterrània

'Save Our Souls' es pot visitar des d'aquest dijous al Centre d'Art, a la Casa Canals de Tarragona, fins al proper 30 de maig

Visita de l'exposició 'Save Our Souls', d'Aureli Ruiz, a la Casa Canals de Tarragona Visita de l'exposició 'Save Our Souls', d'Aureli Ruiz, a la Casa Canals de Tarragona MANEL R. GRANELL
Art Redacció Infocamp
Dimecres, 07 abril 2021 21:30

El Centre d’Art de Tarragona estrena aquest dijous 8 d’abril una nova exposició. Es tracta de la mostra titulada 'Save Our Souls' (Salveu les nostres ànimes) de l’artista reusenc Aureli Ruiz i que, sota el comissariat d’Eudald Camps, escenifica plàsticament el conflicte de la Mediterrània.

L’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha visitat aquesta tarda l’exposició acompanyat de l’artista, el comissari de l’exposició i els mitjans de comunicació. Ricomà ha destacat l’obra i la tasca d’Aureli Ruiz: “És un gran exponent del moviment avantguardista generat a Catalunya durant els anys 80, creant sempre a partir de diversitat d’objectes i idees que ens fan reflexionar sobre l’ésser humà i la seva relació amb l'entorn” – i ha conclòs – “és una sort que el Centre d'Art pugui comptar amb aquesta instal·lació arriscada, contemporània i que transmet un missatge tan profund sobre una realitat tan propera a nosaltres”. 

Per la seva part, l’artista Aureli Ruiz ha explicat que “el títol de la mostra pretén centrar la realitat política de la Mediterrània, com a territori cultural comú, entre civilitzacions properes i veïnes, que han conformat socialment els pobles del sud d’Europa, el nord d’Àfrica i el Pròxim Orient. El que d’una manera constitueix una comunitat, que a hores d’ara, ha entrat en conflicte permanent”. L'artista convida al visitant "a submergir-se" en la instal·lació com si es tractés d'un actor que forma part de les escenes d'una pel·lícula.

Eudald Camps, comissari de l’exposició, ha destacat la reflexió al voltant de la qual gira tota la mostra: “La tragèdia que viu en temps real al Mediterrani, a nosaltres ens arriba en comptagotes, com arribaven les restes d’un naufragi a les idíl·liques platges de sorra blanca d’una illa deserta. Simples fragments i andròmines que contenen capes de memòria irrecuperable.”

L’exposició la conformen diferents dispositius-obra, com el propi artista les anomena, repartides en cinc espais consecutius, respectant la sinuositat natural del recorregut pels espais de la Casa Canals i, intervenint i interceptant les passes i la visió del visitant.

Els diferents dispositius-obra, creats a partir de materials pobres i d’ús quotidià com una manta tèrmica o un tamboret, estan interrelacionats tots ells, amb un encaix molt precís de circularitats i retorns, per tematitzar poèticament el paisatge representat i apel·lar a l'espectador/actor a interpretar amb el seu bagatge cultural la instal·lació.

L'artista

Aureli Ruiz (Reus, 1959), treballa en el camp de la performativitat de les instal·lacions, al llindar de la interdisciplinarietat de tècniques com el dibuix, els “sob-jectes”, com diu l’artista, la imatge, el text, la música, el vídeo i l’escultura efímera. Configura poèticament i posa en acció, referents vivencials comuns, des de temàtiques personals subjectives, a patrons i comportaments domèstics i socials, com els afectes, la comunicació, els tòpics, els llocs comuns. Ha exposat a nombrosos espais i centres d’art públics i privats tant en l’àmbit local, nacional com a l’estranger. La seva obra ha estat premiada en diferents ocasions i, forma part i està present, en col·leccions i museus d’art contemporani. També i, paral·lelament a les exposicions, desenvolupa programes i projectes de curadoria institucional, privada i non-profit.

La nova exposició del Centre d’Art de Tarragona es podrà visitar, a partir d’aquest dijous 8 d’abril, a la Casa Canals i fins al proper 30 de maig. L’horari de visita serà de dimarts a dissabtes, de 10 a 20.30 h; i diumenges i festius, de 10 a 14.30 h.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: