Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'escultura de Ro Caminal i la pintura de Marc Quintana es donen la mà en la reobertura del MAMT

El pintor reflexiona sobre la incomunicació de l'individu i l'escultora dona visibilitat als immigrants sudanesos del barri de Sliema (Malta) i trenca tòpics sobre la Casbah (Alger)

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha visitat les dues exposicions en la reobertura del Museu d'Art Modern de Tarragona La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha visitat les dues exposicions en la reobertura del Museu d'Art Modern de Tarragona MAMT
Art Redacció Infocamp
Dijous, 09 Juliol 2020 22:04

El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ha reprès aquest dijous al vespre les exposicions presencials amb la inauguració de 'Resistències vora el mar', de Ro Caminal, i la presentació al públic de 'De mites i herois', de Marc Quintana, una mostra que ja es va inaugurar telemàticament el passat 11 de juny. D'aquesta manera, l'espai artístic de la Part Alta de Tarragona normalitza la seva programació d'exposicions temporals i el conjunt de la seva activitat cultural, després d'haver tancat temporalment a causa de la pandèmia de coronavirus. Les dues mostres artístiques són una excel·lent oportunitat per endinsar-se en l'art creatiu de dos artistes vinculats a la demarcació de Tarragona i que gaudeixen d'una destacada projecció internacional.

Durant l'acte de reobertura, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha celebrat que "avui, l'art de Ro Caminal i de Marc Quintana ens obre de nou les portes del museu, que hem adaptat convenientment perquè la ciutadania pugui continuar gaudint de la cultura malgrat la Covid-19". "A la Diputació apostem fermament per la cultura, un àmbit que és, i ha de continuar sent, un dels pilars de l'estat del benestar", ha indicat la presidenta. Prèviament a l'acte, Llauradó també ha explicat davant els mitjans de comunicació que "la virtualitat ens ha ajudat a realitzar accions des del MAMT, en contacte amb la ciutadania perquè gaudeixi de l'art i la cultura". Alhora, ha posat en valor iniciatives "com l'Escape Room al museu o la participació al projecte 'Recuperart', perquè el personal sanitari pogués gaudir d'activitats lúdiques que l'ajudessin a sortir de l'estrés a que ha estat sotmès durant aquest temps".

La reobertura física del MAMT es du a terme amb les preceptives mesures higièniques i de seguretat, tant a les exposicions temporals com a tot el museu, que ha reorganitzat el sentit de les visites pels diferents espais. En aquest sentit, i atès que l'aforament del museu s'ha vist afectat, les persones que desitgin fer-hi una visita, poden fer-ho els matins de dilluns a divendres amb cita prèvia (977 325 032 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.), o les tardes de dimarts a dissabte de 16.30h a 20.30h.

'Resistències vora el mar', Ro Caminal

En la mostra 'Resistències vora el mar', Ro Caminal (guanyadora d'un accèssit del Premi Julio Antonio d'escultura 2019, que organitza la Diputació en el marc de la Biennal d'Art), incorpora vídeos, imatges i instal·lacions que ofereixen una mirada oberta que convida l'espectador a acostar-se a la polièdrica contemporaneïtat mediterrània, amb l'alteritat com a concepte present a cadascuna de les obres.

L'artista barcelonina ha explicat que ha dividit la mostra en dues parts. En una hi podem trobar 'Arquitectura de conjunts', que parteix d'un diàleg epistolar entre el barri de la Casbah d'Alger i l'artista. Ro Caminal afirma que el treball "fa una crítica de com construim la imatge de l'altre. No és una crítica als barris, sinó la manera que tenim de veure a l'altre". En aquest sentit, a Casbah, Caminal desmitifica "la imatge de gent sanguinària, que encara existeix", i que va quedar després de la guerra de la independència del país: "Què et passa si et perds a Kasbah, doncs no et passa res", sentencia l'artista.

Ro Caminal

L'altra part, 'In Limbus, Melita', pretén visibilitzar la comunitat sudanesa arribada al barri de Sliema (Malta). Caminal es lamenta que, després de la seva estada al país, "aquesta gent no formen part del discurs oficials, no estan considerats per res, i en canvi, són una peça vital molt important del motor econòmic i turístic, ja que treballen en la construcció".

'Resistències vora el Mar' és un projecte produït amb el suport de l'Agence Algérienne pour le Rayonement Culturel (Argèlia), Gudran (Egipte), Nassim el Raqs (Egipte), Central Saint Martins (Anglaterra), Blitz (Malta), Platform Harakat, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat, i la Diputació de Tarragona. L'exposició es podrà visitar fins al 27 de setembre.

'De mites i herois', Marc Quintana

De la seva part, en la mostra De mites i herois, Marc Quintana (Tarragona, 1975), hi presenta una sèrie de pintures que inclouen referències a obres escultòriques que es troben en espais públics de la ciutat de Tarragona, pintures en les quals l'autor reflexiona sobre "la soledat i la incomunicació de l'individu amb el seu entorn". L'artista s'inspira en figures o imatges que es troba en el dia a dia i les porta i adapta a la seva iconografia particular.

Marc Quintana De mites i herois

Quintana ha exposat les seves creacions en diferents ciutats (Reus, Barcelona, Madrid, Santiago de Compostel·la, la Corunya) i en països com França, Àustria, Portugal, Brasil o els Estats Units. Per primera vegada, exposa la seva obra al MAMT. En l'actualitat, l'artista viu i treballa a Calafell. De mites i herois ja es va presentar virtualment el passat 11 de juny, i ara es podrà visitar presencialment, fins al 6 de setembre.

L'acte de reobertura al públic del museu ha comptat amb la participació dels dos artistes, de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; del diputat delegat de Cultura de la institució, Joan Josep Garcia, i del director del MAMT, Manel Margalef. Hi han assistit, així mateix, els autors dels textos dels catàlegs que acompanyen totes dues exposicions: Pau Catà (Resistències vora el mar) i Manuel Allué (De mites i herois). La inauguració també s'ha pogut seguir en línia, a través de la web del museu, Facebook, Youtube i Instagram TV.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: