Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

'Pax Arborum', el nou símbol de la pau del Vendrell

S'inaugura el monument ideat per l'escultor Phillipe Lavaill, que vol ser un homenatge a la pau i als valors d'Apel·les Fenosa i Pau Casals

El monument 'Pax Arborum', inaugurat avui a la plaça Francesc Macià, s'ha erigit com un nou símbol de pau al centre del Vendrell El monument 'Pax Arborum', inaugurat avui a la plaça Francesc Macià, s'ha erigit com un nou símbol de pau al centre del Vendrell AJUNTAMENT DEL VENDRELL
Art Redacció Infocamp
Dissabte, 08 Febrer 2020 21:05

Aquest dissabte 8 de febrer, a les 19h, ha tingut lloc l’acte inaugural del 'Pax Arborum', el monument de la plaça de Francesc Macià del Vendrell que ocupa l’espai buit que va deixar al 2016 l’eucaliptus, que va ser retirat per motius de seguretat. El monument, obra de l’artista Philippe Lavaill i dels seus alumnes de l’Aula Fenosiana d’Escultura, esdevindrà l'arbre de la pau que des d'avui s'erigirà com un nou símbol de pau al centre del Vendrell.

                                                       Parlaments durant l'acte d'inauguració del monument: 

parlaments Pax Arborum

Després de la descoberta del monument davant del públic, s'han iniciat els parlaments que han encapçalat l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i l'escultor Phillippe Lavaill. Tots dos han destacat que 'Pax Arborum' vol ser un homenatge a la pau i als valors que l'escultor Apel·les Fenosa i el mestre Pau Casals van difondre també amb la seva obra. A continuació, l'escultor ha fet pujar als alumnes de l'Aula Fenosiana d'Escultura per agrair-los públicament la seva col·laboració amb el projecte.

                                                 Agraïment als alumnes de l'Aula Fenosiana d'Escultura: 

agraïment alumnes Aula Fenosiana

Prèviamnet a l'acte inaugural, una cercavila ha recorregut els carrers centrals de la vila amb la Banda Forània, que ha convidat a tothom a la inauguració del monument. L'acte d'aquesta tarda ha tingut un caire molt festiu i, per això, a banda dels parlaments protocol·laris, s'ha inclòs una actuació multidisciplinària d’uns 20 minuts amb música, dansa, titelles i altres sorpreses.

Símbol de la pau

L'escultor Phillipe Lavaill expilcava aquesta setmana en roda de premsa com ha estat el procés creatiu del monument, fet amb ferro i d’uns sis metres d’alçada. El monument representa una olivera, -un arbre que uneix un tret de la identitat de l'escut del Vendrell amb el simbolisme de la pau-, valor universal que va promoure el mestre Pau Casals. Al seu peu, s’hi col·loca també un personatge de ferro, fent l’acció d’intentar agafar un d’aquests ocells per després deixar-lo anar.

                                                                                                          'Pax Arborum', de prop: 

Pax Arborum de prop

Inspirat en Fenosa i Picasso

Així mateix, l’arbre incorpora també a la seva copa les siluetes d’uns coloms de la pau, que beuen de la inspiració de la vaixella de porcellana que a finals de 1940 l'escultor Apel·les Fenosa va voler fer al seu amic Pablo Picasso. Alguns d’aquells plats incorporaven la iconografia del colom amb una branca d'olivera al bec. La inspiració en Fenosa també s’ha fonamentat, segons han explicat els autors, en la peça 'L’Olivier' que l’any 1981 la UNESCO li va encarregar com a guardó del Premi de l´Educació per a la Pau que es lliura anualment.

La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, s’ha felicitat per la incorporació al patrimoni cultural urbà d’una obra d’art feta pel mestre i alumnes de l’aula d’escultura de l’Escola municipal d’Art Apel·les Fenosa. “Una obra -ha dit- que quan l’expliquem, ens permetrà unir l’univers de tres personatges: Pau Casals, Apel·les Fenosa i Picasso i la relació dels processos creatius de diferents artistes”.

Aquest acte s’emmarca en la programació d’El Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: