Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu de Valls rep una donació de l'artista Anton Català Gomis

La família del pintor alcoverenc ha donat un conjunt de 17 cartrons, 176 gravats al boix i 282 xilografies impreses / L'alcalde de Valls, Albert Batet, avança que es farà una exposició per difondre Català Gomis

Foto de grup de les filles de l'artista alcoverenc, amb l'alcalde de Valls, el regidor de Cultura -dreta- i el director del Museu de Valls -esquerra-, al davant del mural de Català Gomis (1946) que presideix la Sala de Juntes (antic despatx d'alcaldia) Foto de grup de les filles de l'artista alcoverenc, amb l'alcalde de Valls, el regidor de Cultura -dreta- i el director del Museu de Valls -esquerra-, al davant del mural de Català Gomis (1946) que presideix la Sala de Juntes (antic despatx d'alcaldia) JOSEP CARTANYÀ
Art Josep Cartanyà
Divendres, 31 Mai 2019 16:47

Aquest divendres 31 de maig, s'ha signat el conveni de donació d'un conjunt de peces de l'artista alcoverenc Anton Català Gomis al Museu de Valls, a fi de que passin a formar part dels seus fons. Es tracta d'un conjunt de cartrons (obra preparatòria per a pintures murals), de 176 gravats al boix i de 282 xilografies impreses. A l'acte de signatura del conveni hi han assistit Albert Batet, alcalde de Valls, Marc Ayala, president del Museu de Valls i regidor de Cultura, i Glòria i Mireia Català Agràs, filles de l'artista.

Signatura del conveni de donació de les obres de Català Gomis a la Sala de Juntes de l'Ajuntament de Valls (antic despatx d'alcaldia): 

conveni donació Català Gomis

Anton Català Gomis (1910-1971) va ser un destacat artista de la comarca de l'Alt Camp amb importants vincles a Valls. Els seus treballs es basen en tres vessants, la pintura de cavallet, la pintura mural i la de xilògraf, tot i que l'artista també va fer treballs de ceràmica. L'obra pel qual se'l coneix més és per la realització de pintura mural, -en va fer una quarantena-, i en alguns casos estem parlant d'obres d'una gran complexitat per les seves mides. Mireia Català Agràs, filla de l'artista, ha explicat quines eren les tècniques que utitlizava el seu pare: "la tècnica de la pintura al fresc era la seva preferida". Glòria Català Agràs, l'altra filla de l'artista, també ha descatat com una de les principals virtuts del seu pare, "que era un gran dominador de l'espai, ell s'adaptava tant els espais enormes com als nivells més petits".

Mireia i Glòria Català Agràs, filles de l'artista -a l'esquerra de la imatge-, han explicat les tècniques que utilitzava el seu pare: 

filles Català Gomis donació obres

El director del Museu de Valls, Jordi París, ha recordat que Català Gomis va ser un artista "condicionat totalment per la guerra, més enllà de la qüestió personal". Gairebé tota la seva obra és de temàtica religiosa, lligada a la destrucció del patrimoni religiós al nostre país l'any 1936, va treballar per la reconstrucció de les esglésies malmeses. Podem dir que Català va posar el seu art al servei del país i de l'església.

Vinculat a Valls

Valls és la ciutat on hi ha més pintura mural de l'artista, es tracta de 10 intervencions, la més antiga de l'any 1940 i la més moderna del 1966, reflecteixen 26 anys de trajectòria. Concretament les obres són: altar del Sant Crist al Col·legi Cor de Maria (1940); altar major de l'església del Lledó (1942); capella de la Granja Doldellops (1943); mural del despatx d'alcaldia (1946) -actual Sala de Juntes-; altar del Sant Sepulcre de l'església de Sant Joan (1947); altar del Sagrat Cor monges carmelites (1947); Casa Fàbregas (1950); Capella del Roser (1955); menjador de la Granja Doldellops (1957); altar de la Puríssima de l'Església de Sant Salvador de Picamoixons (1964); Mare de Déu de la Candela (1966), i cambril de l'església del Lledó (1966), la última gran obra que va realitzar.

L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha volgut posar l'accent en "aquest vincle d'emoció molt potent que uneix l'artista Anton Català Gomis a la nostra ciutat" i ha agraït a la família "la vostra generositat i confiança dipositada en el Museu de Valls". El batlle ha dit que la seva obra "ja forma part de l'imaginari col·lectiu de Valls", a la vegada que Català Gomis "va contribuir a generar una identitat col·lectiva dels vallencs i les vallenques".

L'artista també va treballar a altres poblacions de l'entorn com Alcover, lloc on va nèixer, la Riba, Capafonts, Farena, Passanant, Vallmoll, Vilallonga del Camp, Constantí, Riudecanyes, Tarragona, Reus, i més enllà de les comarques tarragonines com Barcelona, Hostalets de Pierola o Torà.

El llegat i la futura exposició

El Museu de Valls rep en donació un conjunt de Cartrons de la ciutat. Concretament 17 cartrons, corresponents a vuit obres. Per altra banda, hi ha 6 cartrons d'Alcover, corresponents a tres obres. També n'hi ha a Capafonts, Constantí, Farena, Passanant, Reus, Riudecanyes, Tarragona, Vilallonga del Camp. I de fora de les nostres comarques, Barcelona, Hostalets de Pierola i Torà.

El segon gran àmbit de Català Gomis és com a xilògraf. Hi va treballar durant molts anys i la seva obra és molt sòlida i nombrosa. Va fer estampes, tant de sants, com de nadales, va fer orles per goigs, ex-libris i també va il·lustrar llibres. L'art aplicat a la vida, a la vida quotidiana. 

Mostra de dues estampes (gravats) que la família Català Gomis ha donat al Museu de Valls: 

estampes Català Gomis

En relació amb el seu treball com a xilògraf, Glòria Català ha lloat la pulcritud amb la que el seu pare tallava la fusta fins a aconseguir la peça on hauria de plasmar la tinta. La filla de l'artista alcoverenc també ha destacat que, alhora de fer tot el tiratge, "es feia una per una, peça per peça, totes eren originals" i ha recordat els moments viscuts en família: "quan s'apropava el Nadal, tots nosaltres trevallaven amb ell en cadena en una gran taula en tot el procés dels gravats".

En acabar l'acte de signatura del conveni, l'alcalde de Valls, Albert Batet, ha avançat a la família el seu compromís per organitzar una exposició temàtica per difondre l'obra d'Anton Català Gomis.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: