Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La fotografia en color, la sorprenent i desconeguda faceta de Robert Capa

Els CaixaForum Tarragona ofereix una exposició sobre la fotografia en color de l’emblemàtic fotògraf, del 22 de febrer al 21 de juliol

La mostra es pot visitar al CaixaForum Tarragona, del 22 de febrer al 21 de juliol La mostra es pot visitar al CaixaForum Tarragona, del 22 de febrer al 21 de juliol ALBA SANCHA
Art Alba Sancha
Dijous, 21 Febrer 2019 13:48

La fotografia en color de Robert Capa ha estat una de les joies de l’emblemàtic fotogràfic que ha restat amagada sempre. Fins ara, la importància de l’obra del fotògraf es condensava en les seves fotografies de guerra en blanc i negre, que, de fet, han estat les que han atorgat major protagonisme i influència a Capa. Ara, fruit de la col·laboració entre CaixaForum i l’International Center of Photography (ICP) de Nova York, arriba a Tarragona bona part de l’obra més desconeguda de Capa, la seva fotografia en color, que es podrà visitar del 22 de febrer al 21 de juliol de forma gratuïta, en cas es faci per lliure. Es tracta d’un recull de 202 imatges i documents que permeten descobrir la faceta més desconeguda de l’artista, no només per la fotografia en color, sinó per la diversitat de gèneres, amb imatges més enllà de la política.

“Quan vam inaugurar aquesta exposició a Nova York va ser una revelació”, ha explicat la conservadora de l’ICP de Nova York i comissària de l’exposició, Cynthia Young. Segons la comissària, “ningú imaginava que Capa havia fotografiat en color”. Per la seva banda, la directora de CaixaForum Tarragona, Glòria Olivé, ha destacat la primícia d’aquesta exposició on es poden veure fotografies que, fins i tot, “mai han estat publicades”, i que ara es podran veure a Tarragona. Olivé ha detallat que la mostra es divideix en setze seccions que tracten gèneres diferents i Young ha afegit que es poden trobar “tres elements claus”, com són la fotografia, les revistes on es publicaven les fotos de Capa, i la correspondència del fotògraf amb la seva família, on els explicava la dificultat a l’hora de vendre fotografies en color, fins que el format es va consolidar. Així mateix, l’exposició compta amb fragments de l’enregistrament de l’entrevista radiofònica a Robert Capa al programa ‘Hi! Jinx’ de la ràdio NBC.

La comissària de l'exposició, Cynthia Young, i la directora de CaixaForum Tarragona, Glòria Olivé, en la presentació de l'exposició 'Robert Capa en color'. ALBA SANCHA 

rdp expo robert capa color caixaforum

La dificultat per vendre fotografies en color

Capa va començar a fotografia en color el 1938, tot i que “de forma experimental” i no ho va fer “de forma recurrent” fins al 1941. Tot i això, la comissària ha explicat que el fotògraf, durant molts anys, va fotografiar amb dues càmeres, una que ho feia en blanc i negre i una altra en color i, en moltes ocasions, es va trobar que les revistes publicaven les seves fotografies en blanc i negre, tot i disposar també de les fotografies en color.

La fotografia en color de Capa sempre ha format part de la seva obra, tot i que de forma desconeguda. De fet, durant la seva vida professional el fotògraf va coincidir amb el moment en què va aparèixer la fotografia en color, per tant, encara havien de passar uns anys fins que aquest suport es consolidés i les tècniques d’impressió permetessin fer-ho amb més qualitat. A això, cal sumar el prestigi que tenia encara la fotografia en blanc i negre, ja que com ha explicat la comissària de l’exposició “la fotografia en color no es considerava seriosa en el fotoperiodisme” i estava més enfocada a altres gèneres com la fotografia de moda i “el món dels somnis”. Tots aquests motius dificultaven a Capa la possibilitat de vendre les seves fotografies en color, fet que explicava als seus familiars a través de cartes que també es poden veure a l’exposició. Amb tot, “durant la seva carrera, el fotògraf s’havia de reinventar constantment”, com ha detallat Young.

Seccions i activitats complementàries

L’exposició consta de setze seccions que tracten gèneres tan diversos com la guerra a diferents països a nivell mundial, la postguerra, els viatges, moments de la vida quotidiana, les noves generacions i rodatges. Aquesta mostra arriba a Tarragona després d’haver passat per Budapest (Hongria), Tours i Lilla (França), Madrid i Buenos Aires (Argentina), a més dels centres de CaixaForum de Sevilla, Saragossa i Lleida.

La comissària de l'exposició, Cynthia Young, realitzant una vista explicada. ALBA SANCHA 

visita expo robert capa color CaixaForum

A més de la mostra, aquesta comptarà amb activitats complementàries que s’iniciaran aquest mateix dijous, 21 de febrer, a les 18 h, amb la conferència inaugural a càrrec de la comissària Cynthia Young. També es desenvoluparà tot un cicle de conferències al voltant de la fotografia en color i les seves varietats i s’oferiran visites explicades destinades a diferents públics com el familiar, l’escolar o els grups. Tot i que l’exposició es pot visitar de forma independent gratuïtament, el preu de la visita guiada és de tres euros. Tota aquesta informació es pot ampliar a través del web de CaixaForum.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: