Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu de Valls obre la temporada amb una exposició dedicada a l’obra de Vicente Rodes

El Dia Internacional dels Museus, la Nit dels Museus i el cicle sobre art contemporani a la Capella de Sant Roc completen la temporada primavera-estiu

L'exposició sobre l'obra de Vicente Rodes s'inaugura el pròxim dissabte, 23 de febrer L'exposició sobre l'obra de Vicente Rodes s'inaugura el pròxim dissabte, 23 de febrer ALBA SANCHA
Art Alba Sancha
Dilluns, 18 Febrer 2019 12:34

El Museu de Valls ha presentat, aquest dilluns, 18 de febrer, la nova temporada primavera-estiu d’exposicions que es podran veure a les instal•lacions del mateix museu, com també a la Capella de Sant Roc i a la biblioteca Popular. Aquesta nova edició s’inaugura aquest dissabte, 23 de febrer, a partir de les 12:30 h, amb una exposició dedicada a l’obra de Vicente Rodes, produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a la qual el Museu de Valls s’ha adherit. D’aquesta manera, Valls serà l’única seu a Catalunya on es pugui veure aquesta mostra excepcional amb més d’un centenar d’obres de l’artista, on destaquen un gruix d’estudis previs, fins al 28 d’abril.

‘Vicente Rodes Aries: L’estudi del natural. De l’Acadèmia al Romanticisme’ obre la temporada d’exposicions del Museu de Valls el proer dissabte, 23 de febrer. Tot i que es tracta d’una mostra produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el director del Museu de Valls, Jordi París, ha assegurat que a Valls hi ha una gran diferència i és que “gairebé s’han doblat el nombre de peces que s’exposen”, en comparació amb la resta de mostres que es realitzaran al Museu de Belles Arts de Castelló, al MUBAG d’Alacant i al Museu de Belles Arts de València. Això es deu a la relació que va adquirir l’artista amb la ciutat quan la seva filla es va casar amb l’hereu de la casa Moragas de Valls, “una família molt ben posicionada i important” del municipi en aquella època, i que ha permès que Valls es pugui enriquir amb més d’un centenar d’obres “gràcies a la generositat de la família Moragas”, en paraules de París.

L’exposició de Vicente Rodes, “una mostra excepcional”

Precisament, aquest és un dels aspectes que converteix la mostra de Valls en una presentació “excepcional”, com ha valorat el director de Museu, tot i que també influeixen altres elements. Per una banda, París ha destacat que es tracta d’una exposició d’obres d’una època que, normalment, no es treballa al Museu de Valls: la primera meitat del segle XIX. Així mateix, també ha emfatitzat “la qualitat de l’obra de l’artista”, ja que “bona part d’elles estan treballades al pastel”, una tècnica en la qual el pintor va destacar. Per últim, el director del museu vallenc ha detallat que “l’última exposició que es coneix de Rodes va ser l’any 1926, precisament a Valls”.

Les obres que es podran veure a Valls provenen de 25 col·leccions públiques i privades. Del total, 17 són particulars, com ha apuntat París. La mostra estarà estructurada en diversos apartats diferenciats pel tipus d’obra del pintor. Un dels apartats és ‘L’aprenentatge a Alacant i els fonaments del dibuix’, on es presenten els primers dibuixos que va realitzar com a alumnes de l’escola. Un altre és ‘De l’esbós a l’obra acabada’, on es podran veure alguns dels “estudis previs” que feia l’artista abans de realitzar les seves obres definitives. En aquest cas, París ha destacat que la mostra “gairebé recull més estudis previs que obres acabades” i ha subratllat el valor d’aquestes obres prèvies, on es pot veure més realisme i com treballava l’artista. La resta d’apartats són ‘De miniaturista a daguerreotipista’, ‘Reflex i percepció d’una època’, ‘L’Escola de Noble Arts de Barcelona’, ‘el dibuix: eina de la composició i l’expressió’, ‘Els Moragas: la memòria de Rodes’ i ‘Galeria de retrats. Retratista de la societat benestant’.

Dues exposicions d’art contemporani a la Capella de Sant Roc

La temporada es completa amb dues mostres d’art contemporani que s’exposaran a la Capella de Sant Roc i que s’inclouen dins del cicle ‘Una força vulnerable’, comissionat per Juan Canela. Es tracta de ‘The eye’s speech’, d’Eulàlia Rovira, i ‘Sibina’, de Laia Estruch. La primera es podrà veure del 12 de març al 12 de maig i indaga en com l’humà ha construït la seva visió del món i s’ha situat al centre de tot. La segona mostra es presentarà el 18 de maig i es podrà veure fins al 21 de juliol. En aquest cas, l’exposició arrenca una investigació sonora sobre quines pràctiques vocals es poden generar a través de la relació directa entre el cos de l’aigua i el cos humà.

El regidor de Cultura, Marc Ayala ( a l'esquerra), i el director del Museu de Valls, Jordi París (a la dreta), durant la presentació de la nova temporada. ALBA SANCHA 

museu valls rodes rdp

El Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus

Finalment, el regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, també present durant l’acte, ha destacat la celebració del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus que, enguany coincideixen, de manera que es podrà celebrar el mateix dia, el dissabte 18 de maig. De moment, Ayala no ha donat més detalls sobre quina serà la proposta per aquesta nit en què el museu obre les seves portes i ofereix activitats ludicoculturals que “pretenen dinamitzar l’espai i fer-ho diferent”, en paraules del regidor. Així mateix, Ayala també ha volgut recordar la mostra sobre el bestiari festiu que es realitzarà a la Biblioteca Popular als voltants de la festa de Sant Joan i sobre la qual també donaran detalls més endavant.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: