Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Últim cap de setmana per visitar les exposicions sobre Cendrós i Francesc Català-Roca a Valls

L'exposició sobre l’aftershave Floïd es pot veure a la centenària Biblioteca Popular i la mostra dedicada a Català-Roca al Museu de Valls

Un miler de persones ja han visitat l'exposició 'Cendrós, un empresari d’acció!' al centenari edifici de la Biblioteca Popular de Valls Un miler de persones ja han visitat l'exposició 'Cendrós, un empresari d’acció!' al centenari edifici de la Biblioteca Popular de Valls CEDIDA
Art Redacció Infocamp
Divendres, 16 Novembre 2018 21:39

Un miler de persones ja han visitat l'exposició 'Cendrós, un empresari d’acció!' al centenari edifici de la Biblioteca Popular des de la seva inauguració el passat 15 de setembre. La mostra també ha comptat amb diverses visites de grups i escolars, com les realitzades per l’Institut Jaume Huguet o el Col·legi Claret, que han comptat amb l’acompanyament realitzat per Òmnium Alt Camp. Aquesta exposició, així com la dedicada a Francesc Català-Roca i els seus amics artistes al Museu de Valls, romandran obertes fins aquest proper diumenge 18 de novembre.

'Cendrós, un empresari d’acció!'

L'exposició és un recorregut exhaustiu per la vida i obra de Joan Baptista Cendrós i Carbonell (1916-1986), l'industrial de l'aftershave Floïd, la loció d'origen vallenc, que no tan sols va provocar una revolució en el món de la cosmètica masculina sinó que va convertir-se en un dels mecenes més originals del segle XX a Catalunya.

J.B. Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d'Òmnium Cultural (1961), va ser l'ideòleg del Premi Sant Jordi (1959) i va sacsejar el món editorial en repatriar les Edicions Proa (1964). L'exposició se centra en un seguit d'accions, algunes summament vistoses: Cendrós va ser responsable de la publicació en català de les novel·les de James Bond, i va passar a ser conegut per haver estat l'editor capaç de publicar en català els 'Tròpics' d'Henry Miller, o d'haver descobert Terenci Moix. L'empresari del Floïd va marcar una època a nivell iconogràfic amb els seus anuncis publicitaris o les sonades campanyes de Sant Jordi, però, sobretot, per haver estat responsable directe de campanyes no menys espectaculars, encara que desconegudes, com la recuperació de la figura del poeta Josep Carner o per haver estat el patrocinador del debut d'en Raimon a París, el 1966.

'Francesc Català-Roca i els seus amics artistes'

El Museu de Valls dedica aquesta mostra amb motiu del vintè aniversari de la mort del fotògraf vallenc Francesc Català-Roca. L’exposició pretén posar en evidència la bona relació que tenia Català-Roca amb els seus amics artistes. En aquest sentit, a la mostra s’hi poden veure retrats d'aquests mateixos artistes fets per Català, acompanyats d'obres d'aquests artistes provinents de la col·lecció particular del fotògraf o del fons del Museu de Valls. Els artistes retratats i representats en la mostra seran Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Llorenç Artigas, Antoni Clavé, Francesc Tharrats, Josep Guinovart, Modest Cuixart, Erwing Bechtold i Antonio Saura. Artistes tots ells que van marcar l'art de la segona meitat del s.XX.

                    Miró a la Catedral de Tarragona (Foto: Francesc Català-Roca): 

Miró a la Catedral

Des de l'any 1998 el Museu de Valls custodia la col·lecció privada del fotògraf, a on hi ha originals d'aquests artistes, gràcies a la generositat dels seus fills Martí i Andreu Català. Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1988) va ser fill, germà i pare de fotògrafs. La seva vida va venir marcada per aquesta professió que va aprendre al costat del seu pare, Pere Català Pic, un dels millors fotògrafs dels anys trenta. Va independitzar-se del laboratori familiar l'any 1947. Va treballar per revistes i publicacions, com Destino o Revista i va il·lustrar multitud de llibres, un bon nombre d'ells sobre artistes. Va tenir una relació especial amb el pintor Joan Miró, del que en fou un dels seus grans fotògrafs. També fou molt intensa la seva relació amb l'escultor Eduardo Chillida, qui l'anomenava “mi hermano catalán”.

Horaris d'obertura al públic

L'exposició 'Cendrós, un empresari d’acció!' es pot visitar en l'horari habitual de la Biblioteca Popular: dimarts de 17 a 20h, de dimecres a dissabte d'11 a 14h i de 17 a 20h, i diumenges i festius d’11 a 14h.

Pel que fa a la mostra 'Francesc Català-Roca i els seus amics artistes' al Museu de Valls, l’horari d’obertura al públic és: de dimarts a dissabte d’11 a 14h i de 17 a 20h, i diumenges i festius d’11 a 14.

Ambdues exposicions són d’accés gratuït.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: