Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona vol recuperar les falles

Aquesta celebració es va dur a terme a la ciutat des de l'any 1933 fins al 1936

Imatge de l'Arxiu de Tarragona que mostra alguna de les falles que es van alçar pels carrers de la ciutat entre els anys 1933 i 1936 Imatge de l'Arxiu de Tarragona que mostra alguna de les falles que es van alçar pels carrers de la ciutat entre els anys 1933 i 1936 AUTOR DESCONEGUT
Art Agnès Llorens
Diumenge, 12 Març 2017 10:08

Recordar el culte pagà al foc i, de passada, recuperar una de les festes que es van celebrar a Tarragona abans de la guerra civil. Aquesta és la voluntat del casal Sageta de Foc, que el 15 de març celebrarà una reunió amb diferents associacions per trobar punts de col·laboració que permetin fer possible la recuperació d'aquesta festa, una iniciativa que, des de l'any 1936, no s'ha tornat a manifestar a la ciutat. “Vam tenir accés a la informació dels arxius que explica com se celebrava antigament aquesta festa a Tarragona i vam pensar que seria interessant fer passos per recuperar-la”, indica Teresa Mor, integrant de la comissió d'activitats populars del casal tarragoní Sageta de Foc, que destaca també que el fet de reviure aquesta celebració “remet també a la nostra intenció de fer valer les festes del conjunt dels Països Catalans, ja que aquesta tradició s'inspira en la tradició valenciana”.

Precisament, tal com informa el web de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, va ser un grup de ferroviaris d'aquest origen que, l'any 1932, van iniciar la tramitació per poder celebrar aquesta pràctica festiva a la ciutat, una intenció que va traspassar a la realitat un any més tard, quan Tarragona va celebrar la primera edició de les seves falles. Durant aquest any i els dos posteriors, la ciutat va organitzar aquesta iniciativa, que es duia a terme durant les festes de Sant Joan i que van aconseguir la total implicació del consistori municipal per dur-se a terme. Elecció de falleres, plantada als carrers principals de Tarragona i cavalcada, aquests van ser alguns dels eixos principals de la festa de falles a Tarragona els quatre anys que hi ha constància que es va celebrar, unes festes que, segons es recull en el llibre Falles a Tarragona, signat per Magí Benito, acaparaven l'atenció de la ciutadania i recollien “el culte pagà al foc, que celebren molts pobles llevantins”. Ara falta que hi hagi entesa per recuperar-les.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: