Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona decidirà com serà la Savinosa el 2018

El projecte de l’adjudicatària admetrà diversos usos, protegirà el patrimoni natural i conservarà els edificis actuals

Imatge virtual de la maqueta de la proposta guanyadora corresponent a la reordenació inicial de l'espai de la Savinosa. Imatge virtual de la maqueta de la proposta guanyadora corresponent a la reordenació inicial de l'espai de la Savinosa. DIPUTACIÓ DE TARRAGONA.
Urbanisme Josep Cartanyà
Divendres, 18 Novembre 2016 19:00

La ciutat de Tarragona disposa des d’avui de la brúixola que guiarà, a partir d’ara, els passos a seguir per dibuixar el projecte d’intervenció i paisatgístic de la Savinosa. La Junta de Govern de la Diputació de Tarragona -propietària dels terrenys i edificis- ha adjudicat a la UTE de l’equip d’arquitectes Fuses-Viader-Mansilla-Perea la redacció del projecte d’intervenció al complex edificat a l’antic preventori de la Savinosa, a proposta de la mesa de contractació reunida el passat 17 d’octubre. L’empresa guanyadora -seleccionada d’entre 25 propostes- disposarà de 14 mesos per redactar el document.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat que el projecte de la Savinosa arribarà al final i amb èxit: “No pot acabar sinó bé, perquè hi ha acord abans de començar”. Per Poblet queda lluny la manca d’acord sobre el futur de l’antic preventori en anys passats i posa com a garantia la tasca d’assessorament feta pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, “que ens ha donat seguretat durant tot el procés”. A partir d’ara, l’equip guanyador elaborarà el projecte tècnic i s’establiran reunions amb representants dels organismes amb competències sobre la tramitació d’aquesta actuació com ara l’Ajuntament de Tarragona, la Direcció General de Patrimoni Cultural o la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, entre altres. Poblet ha demanat que, durant aquest temps, s’obri “un debat institucional, polític i ciutadà” sobre el futur del recinte per generar consensos i no endarrerir més el procés.

Conservació del patrimoni i diversitat d'usos

El president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, Joan Tous, ha destacat les coincidències entre la majoria de les empreses presentades al concurs en els aspectes claus del projecte. En primer lloc, Tous ha subratllat que 23 de les 25 propostes són partidàries de conservar l’antic preventori i tots els edificis de la zona ja que consideren que “no és incompatible a l’hora de donar-li els usos”. Un altre aspecte que haurà de complir el projecte de l’empresa adjudicatària és la protecció dels tres espais naturals de la Savinosa, el bosc de pins, el Morrot i el savinar, “espais d’alt valor natural”, ha assenyalat el president del col·legi. En tercer lloc, es plantegen 5.000 metres quadrats d’edificabilitat nova en planta baixa “que no entraran en conflictes amb les existents”, que ocupen uns 10.000 metres quadrats. En aquest sentit, Tous ha deixat clar que no causarà cap impacte visual.

Finalment, el projecte de l’equip guanyador obre les portes a que l’àmbit de la Savinosa pugui admetre diversos usos, tant públics com privats: “No sabrem quin serà l’ús o els usos”, ha assegurat Tous. Per conèixer quins seran caldrà esperar, com a mínim 14 mesos, que serà quan la Diputació de Tarragona presenti el projecte aprovat inicialment a l’Ajuntament i l’insti a modificar el POUM. El consistori serà qui tindrà la darrera paraula en la definició dels usos ja que li correspon com a autoritat urbanística. Un altre aspecte remarcable del projecte és que permet que més d’un operador participi en el desenvolupament de l’espai. Poblet creu que, tot i que inicialment “hi haurà un primer operador fort”, després s’hi podran incorporar els restants.

Exposició dels treballs sobre la Savinosa

El Col·legi d’Arquitectes obrirà al públic, el dia 19 de gener, una exposició que recollirà tots els treballs presentats durant el procés de selecció de l’equip redactor del projecte. La voluntat dels promotors és debatre amb la ciutadania i fer-la partícip de la reflexió dels professionals en els diferents àmbits social, cultural i econòmic per debatre sobre el futur d’aquest espai. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, considera que la intervenció a la Savinosa “serà un element de referència en matèria urbanística i que aportarà solucions a la ciutat”. Per la seva banda, el representant dels arquitectes, Joan Tous, va més enllà i afirma que la transformació d’aquest espai emblemàtic serà “únic no només a Catalunya, sinó a la conca mediterrània”. Per aquestes raons, consideren necessari el debat ciutadà.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: