Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Construir mirant al riu

Els arquitectes Josep Parcerisa (UPC) i Anton Pàmies (Univ Ramon Llull) exposen nous models urbanístics en l'acte 'Tarragona, cap a on vas?' organitzat per les tres federacions de veïns

La sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona plena en el debat de dijous La sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona plena en el debat de dijous AZAHARA PALOMARES/EL PUNT AVUI
Urbanisme Azahara Palomares / El Punt Avui
Dissabte, 27 Mai 2017 08:38

Diu l’arquitecte i catedràtic d’Urbanisme Josep Parcerisa que totes les ciutats es “mouen”, però la direcció que ha pres Tarragona, definida en el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) aprovat el 2013 no agrada a tothom. Les tres federacions de veïns de Tarragona (la FAVT, Llevant i Segle XXI) van organitzar el dijous passat al vespre un debat sobre el futur urbanístic de Tarragona amb el mateix Parcerisa com a un dels ponents, i acompanyat pel professor de planejament Anton Pàmies. De fons, òbviament, hi havia l’oposició veïnal al pla parcial de la Budellera, a Llevant, però també al barri que ha d’acompanyar la construcció de l’Ikea, a Campclar. Tot i això, l’acte es va voler plantejar més enllà de l’anècdota d’aquests projectes, i obrir una reflexió sobre el model de ciutat fixat al POUM, en què, finalment, fins i tot el sector dels constructors va tenir l’oportunitat de dir-hi la seva.

Ja sigui des de la perspectiva de l’anàlisi històrica de l’urbanisme tarragoní que va fer Pàmies, o de la cerca de models europeus que va traçar Parcerisa, tots dos van apostar per una mateixa tesi: la necessitat que Tarragona prioritzi el relligat de Ponent i el centre apostant realment pel desenvolupament de l’Horta Gran, prevista a la riba del riu Francolí. “Hi ha sistemes com el de cooperació que permetrien a l’Ajuntament tirar del carro en casos així, si hi ha voluntat”, va subratllar Pàmies. “La missió de Tarragona ha de ser prendre possessió de Ponent. Només cal que es miri l’entrecuix, i que Tarragona es pregunti per què no pot ser una ciutat sobre el riu”, va relatar Parcerisa, que va citar el model de Montpeller (França) com a exemple a seguir.

En aquest basculament de les prioritats urbanístiques, per tant, tant Pàmies com Parcerisa es van mirar amb escepticisme el model de la Budellera. “Si als afores posem torres, estem malmetent el territori”, va subratllar Pàmies. “El meu consell a l’alcalde és que a Llevant hi faci parcel·les molt grans i cases d’una planta. No edificis de sis plantes que han d’anar en un altre lloc”, va subratllar Parcerisa. El catedràtic, però, va reconèixer que aquest model entra en contradicció amb la reivindicació de serveis en aquest tipus d’urbanitzacions, una reclamació que, de fet, també lidera la Federació de Veïns de Llevant. “És un lloc per qui vulgui i s’ho pugui permetre, i s’han d’espavilar”, va sentenciar.

Potser no era l’objectiu que els organitzadors tenien en ment, però el col·loqui que va seguir a l’exposició de tots dos ponents va estar marcat pels torns de paraula que va exercir el constructor José Luis García, un dels principals impulsors del pla de la Budellera, i altres persones del sector que van oposar-se a una revisió del model urbanístic. “A Tarragona calen noves llars”, va sentenciar Garcia, que va reclamar que es deixi als constructors tirar endavant projectes que saben que tindran demanda. La resposta del mateix Parcerisa, però, va estar carregada d’ironia, i va aconsellar als constructors que “inverteixin més en estudis més enllà en comptes de llençar els advocats contra els interessos públics”, en referència al recurs que la junta de compensació ha presentat contra la suspensió del pla de la Budellera. El debat, sens dubte, no està tancat, ni de bon tros.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: