Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Salut enderrocarà l’actual Joan XXIII i aixecarà un nou hospital

Del complex actual, només es conservarà l’edifici del servei d’urgències i l’UCI pediàtrica, que és el que s’ha reformat recentment

El conseller de Salut -a l'esquerra-, ahir, durant la visita a la nova UCI pediàtrica de l'hospital El conseller de Salut -a l'esquerra-, ahir, durant la visita a la nova UCI pediàtrica de l'hospital ACN
Salut Carina Filella / El Punt Avui
Divendres, 09 Juny 2017 08:13

Poc rastre quedarà de l’actual complex d’edificis de l’hospital Joan XXIII de Tarragona. Ni tan sols la característica façana principal. Segons la previsió d’actuacions que ahir va presentar el conseller de Salut, Antoni Comín, la major part dels edificis s’enderrocaran, per construir un nou hospital que tindrà una superfície total de 80.000 metres quadrats (20.000 més que l’actual). El projecte s’executarà en tres fases i tot i que de moment hi ha pressupost garantit per executar només la primera fase, de 48,5 milions d’euros, l’obra completa es calcula que superarà els 100 milions d’euros.

“De l’actual hospital només en quedarà allò que té un estàndard constructiu, tecnològic i assistencial de valor”, explica Comín. I això vol dir que l’ únic edifici que no anirà a terra (i que representa un 25% del complex actual) serà el del servei d’urgències i l’UCI pediàtrica, que és justament el que s’ha reformat en els darrers mesos. De fet, Comín va anunciar ahir que l’esperada UCI pediàtrica es posarà en marxa a l’octubre.

La distribució de l’hospital canviarà radicalment. A l’espai que ara ocupa l’edifici amb la façana principal s’hi situarà l’àrea de recerca. I les instal·lacions hospitalàries es construiran a la que ara és la part del darrere del complex, on hi ha l’heliport i un aparcament (en uns terrenys que van ser cedits per l’Ajuntament i que ara són propietat de la Generalitat). Serà en aquesta primera fase que es construirà el nou edifici hospitalari, d’uns 40.000 metres quadrats, per valor de 48,5 milions, que ja “estan blindats” i garantits en el pla econòmic financer de la Generalitat.

D’aquests 40.000 metres quadrats, 25.000 es destinaran als serveis d’hospitalització, gabinets d’intervencionisme, hospital de dia i diàlisi, entre altres. Són els serveis que ara es troben en dos dels tres edificis principals i que han quedat “obsolets”, segons el conseller. Més espai, però, no implicarà més quantitat de llits, segons Rafael Gràcia, gerent territorial de l’ICS. “El creixement serà més tecnològic”, va assenyalar. La resta del nou edifici, 15.000 metres quadrats, es reservarà per situar-hi altres serveis en una fase posterior.

El 2021

La previsió és que l’any que ve es redacti el projecte d’aquest edifici central i que l’obra comenci l’any 2019. El 2021 estarà acabat, segons Comín.

En la segona fase (per a la qual no s’ha fixat calendari) s’enderrocaran els dos edificis que s’hauran buidat en la primera –un d’aquests és el de la façana–. També s’instal·larà el bloc quirúrgic i la unitat de diagnòstic per la imatge a l’espai dels 15.000 metres quadrats que s’havien reservat abans en el nou equipament. I es construiran 10.000 metres quadrats més per a usos ambulatoris i per traslladar-hi les consultes externes. “Les consultes externes que tenim avui estan molt disperses i l’objectiu del nou edifici és concentrar i donar qualitat a la part ambulatòria i de consultes externes”, va dir el conseller. Finalment, en la tercera fase s’enderrocaran altres petits edificis, com ara les actuals consultes externes, i se’n construiran dos de nous destinats a usos administratius, de recerca i docència. Serà en aquest punt on l’hospital tindrà una nova façana. I és que ni tan sols la característica façana principal que des de fa cinquanta anys forma part de la memòria urbana de la ciutat quedarà dempeus.

Un concurs d’idees únic per a les tres fases

Salut convocarà en el segon semestre d’enguany el concurs d’idees per a les tres fases constructives del nou hospital. “Hem volgut pensar les fases simultàniament perquè el Joan XXIII tingui un full de ruta clar del conjunt del projecte i per assegurar la coherència entre les diferents fases”, va dir Comín. Aquest concurs serà paral·lel a l’aprovació del pla funcional, que ara està en fase de revisió final. Quan s’hagin acabat totes les obres, el nou Joan XXIII estarà constituït per quatre grans edificis: el de serveis centrals, hospitalització i ambulatori; el d’urgències, cirurgia major ambulatòria, crítics i hospitalització maternoinfantil (l’únic dels tres grans edificis actuals que es mantindrà); docència i recerca. i, finalment, centre sociosanitari, rehabilitació i centre d’atenció primària a l’actual edifici Francolí.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: