Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Preparats per a una nova onada de fred ?"

Opinió Miquel Casellas Porcar
Dimarts, 30 Gener 2018 08:24

Alguns membres de la premsa en particular i dels mitjans de comunicació en general estan fulminant el significat d’alguns termes i paraules que fins ara exigien un respecte, però tal com s’estan utilitzant darrerament han perdut tota la seva majestuositat i dimensió.

Ja no tenim ni pluges ni turmentes, ara només ens visiten temporals, onades de calor de fred, tempestes, ciclons, vendavals i altres fenòmens similar que cada dos per tres veiem i escoltem en els mitjans de comunicació. Fa uns 10 anys doncs, quan senties totes aquests termes i la cosa no era urgent, et quedaves a casa perquè realment el panorama es presentava molt crític i segurament acabaries aïllat un parell o tres de dies en un algun poble del Pirineu perquè ni les maquines llevaneus hi poden accedir. La cosa era seriosa, però des de fa una dècada cap aquí per atrauré l’atracció de la gent alguns mitjans han començat a posar aquest tipus d’adjectius solemnes a les seves notícies. La gent refiada del que havia passat, doncs les primeres vegades com havien fet abans es quedaven a casa per evitar algun ensurt, però després de veure la veritat de tot plegat van veure que eren quatre volves de neu o quatre gotes. Potser una simple nevadeta sense més transcendència.

Clar, avui en dia quan escoltes que et ve una onada de fred i et baixa la màxima i la mínima un parell de graus, ja no fas cas a tota aquest caos que t’han anunciat. Ja t’han pres el pèl un cop i a la segona et deixes portar i ignores tota la parafernàlia continguda en la informació. Evidentment que pot passar el proper pas. La cosa és ben senzilla i el dia que t’avisin de l’onada de calor i et pugin les temperatures màximes i mínimes 15 graus doncs t’agafaran sense cap tipus de mesura. Són molts els cops que ja t’han aixecat la camisa.

Això del temps és una notícia molt clara on molts meteoròlegs han caigut, però sort que n’hi ha algun que encara conserva la seva escala de valor com alguns dels seus oients que encara mesura les coses com abans.

Aquest fenomen també passa amb els incendis i altres catàstrofes naturals. Tu escoltes per la ràdio que tal lloc hi ha un incendi espectacular i després queden calcinats uns 10 metres quadrats de matolls i quatre pins joves.

De mica en mica ens estem carregant els nostre vocabulari per uns interessos comercials i sense tenir en compte les conseqüències que aquesta política pot tenir quan realment la cosa sigui d’envergadura.

Evidentment aquest esport també ho fan les entitats pública o privades que organitzen algun esdeveniment i realment no es poden calcular els assistents per uns mitjans objectius. Clar, aquí hi poden ballar moltes xifres i a l’hora de comparar-ho amb altres similars la cosa és molt difícil. L’objectivitat està molt mal parada en la nostra societat i el seu futur és molt incert i el seu present és víctima de molts interessos.

Potser haurem de fer tots una mena de pacte i respectar el sentit original dels termes utilitzats, perquè això és com els antibiòtics quan els utilitzes en excés poden ser molt perjudicials els seus efectes en el nostre cos. Per tant hem de ser curosos en tot això i més dins el món de les xarxes socials i mitjans de comunicació.

Evidentment en la nostra societat que som tan pulcres i ordenats el proper pas és fixar cada un d’aquests termes a una variació de temperatures o a una intensitat del vent o una pluviometria. Suposo que aquest és el nostre futur perquè ja ens ho hem anat carregant i hem de posar ordre com tantes coses a la vida. Fa uns anys no calia posar cartells per cedir seients del autobús a gent gran, embarassades o similars, però avui aquesta convivència que abans venia tot just néixer sembla que ja no ve i s’ha d’anar recordant una mica a tots plegats.

Miquel Casellas Porcar

Miquel Casellas Porcar

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: