Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Homenatge als Castellers d'Altafulla

La sala de plens de l'Ajuntament d'Altafulla va ser l'escenari dissabte de l'acte d'homenatge als fundadors de la colla amb motiu dels 45 anys

Els fundadors dels Castellers d'Altafulla van ser homenatjats, amb motiu dels 45 anys de la colla Els fundadors dels Castellers d'Altafulla van ser homenatjats, amb motiu dels 45 anys de la colla CEDIDA
Món casteller Redacció Infocamp
Dimecres, 21 Març 2018 08:22

Altafulla ha volgut fer un homenatge a les 29 persones, les primeres que van començar a escriure la vida de la colla de Ca l’Ixart, els Castellers d'Altafulla. El passat dissabte 17 de març, la sala de plens de l'Ajuntament va acollir l'acte de reconeixement als homenatjats, entre els quals hi havia Jordi Calvet i Isidre Virgili –periodista i cronista casteller altafullenc-, dues de les persones a través de les quals marquen clarament l’origen de la colla. Ells dos seguien les actuacions castelleres més properes, i per la Mare de Déu d’Agost del 1973, després de la diada castellera a la Bisbal del Penedès, van decidir emprendre una colla castellera a Altafulla.

Així va ser com l’11 de novembre d’aquell any, per la diada de Sant Martí festa Major gran d’Altafulla, quan els Castellers d’Altafulla es van presentar amb camisa blanca a la Plaça del Pou, per primer cop. Ara ja han fet 45 anys, on es poden diferenciar tres dates ben clares: el 1973, any de la fundació; 1989, any de la dissolució de la colla, i 1995, re-fundació dels Castellers d’Altafulla. La colla els va lliurar a cadascun d’ells un mocador de la colla commemoratiu del 45è aniversari.

Els Castellers d’Altafulla van ser la desena colla castellera en aquell moment. En aquells anys no era costum d’apadrinar les noves colles, i és per això que no hi ha cap colla que els apadrinés. Ara bé, sí que hi ha un “padrí”, l’artista i polifacètic Josep Buyreu que va col·laborar activament des del 1976, fent dibuixos per als programes de festa major, i altres de la colla que acabarien sent emblemàtics per a la colla altafullenca, i del fet casteller a Altafulla i arreu.

La temporada

Per aquesta any, els liles tenen previstes un total de 23 actuacions, i a més a més, diferents actes per commemorar l’efemèride. Destaca per damunt de tot, la gran diada per Sant Martí amb Minyons de Terrassa i la Joves de Valls. Per la seva banda, la regidora de Cultura d'Altafulla, Montse Castellarnau, ha confirmat que una de les actuacions previstes enguany des de l’Ajuntament serà la remodelació del local d’assaig de la Pallissa de Ca l’Ixart.

La colla conserva encara una llarga tradició. Cada any des dels inicis, en finalitzar la temporada, els membres que formen part de la colla escullen per votació el casteller més remarcable de la temporada. Aquest casteller es anomenat “sang de búfal” i rep una faixa vermella (i antigament també una esquella de record) que portarà durant tota la temporada següent, i que traspassarà al següent “sang de búfal”. De la mateixa manera, l’equip de canalla escull el “sang de cadell” d’entre tota la canalla de la colla.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: