Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La XIII Diada del Mercadal reuneix dissabte les colles punteres a Reus

El 7 d'octubre actuaran per aquest ordre, Xiquets de Reus, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Capgrossos de Mataró, Minyons de Terrassa, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca

Imatge d'arxiu de la Diada del Mercadal del 2015 mentre els Xiquets de Reus feien el 4 de 9 amb folre Imatge d'arxiu de la Diada del Mercadal del 2015 mentre els Xiquets de Reus feien el 4 de 9 amb folre CEDIDA
Món casteller Redacció Infocamp
Dijous, 05 Octubre 2017 13:30

La XIII edició de la Diada Castellera del Mercadal tornarà a aplegar a Reus, el proper 7 d’octubre, algunes de les millors colles del panorama casteller i serà la única de l'any amb l'actuació de totes les colles de 10. Coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 la diada inclou cinc colles convidades a més de la local, una més del que ha estat habitual en les darreres edicions d’aquest esdeveniment casteller.

Els Xiquets de Reus, que aquest any entraven també al sorteig de l'ordre d'actuació, obriran plaça per davant de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró, els Minyons de Terrassa, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, per aquest ordre. Els Xiquets de Reus estaran situats just davant la porta de l'Ajuntament de Reus i tindran al seu costat els Caprgrossos de Mataró (carrer de les Galanes) i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (carrer de Metge Fortuny). La resta d'ubicacions són: Colla Jove Xiquets de Tarragona (davant la Colla Vella), Minyons (davant dels Xiquets de Reus) i Castellers de Vilafranca (davant dels Capgrossos de Mataró).

La Diada del Mercadal començarà a les 17:00 h i es realitzarà una cercavila de totes les colles des de la plaça de la Llibertat fins al Mercadal passant pels carrers Llovera i Monterols.

Diada de grans castells

La Diada del Mercadal, de realització biennal, s’ha consolidat al llarg dels anys com una de les diades més destacades del calendari casteller, ja que acostuma a deixar diverses construccions de màxima dificultat que en alguns casos han passat a la història dels castells. És el cas de la segona edició (el 1995) en què es va veure un pilar de set amb folre descarregat després de 26 anys de l’últim que s’havia completat i que en aquella Diada del Mercadal van recuperar els Castellers de Vilafranca, que en aquells moments marcaven una important diferència respecte la resta de colles pel que fa a l’execució dels espadats.

Més tard, el 1999, la Diada del Mercadal va registrar els primers castells de gamma extra d’aquesta diada, amb els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa com a protagonistes. La del 2001 és una de les jornades del Mercadal més recordades: la Colla Vella de Valls va recuperar per primera vegada al segle XX un castell realment singular, el nou de vuit, mentre els Minyons convertien el quatre de nou sense folre en el millor castell assolit mai en aquesta diada.

El 2009 la Diada del Mercadal va deixar un cinc de vuit amb l’agulla dels Castellers de Vilafranca, els quals dos anys després carregaven un quatre de nou sense folre. A l’edició de 2013 els Xiquets de Reus van poder assolir per primera vegada a la Diada del Mercadal un castell de nou, en concret un tres de nou descarregat. Finalment, a la darrera edició el Mercadal va veure per primera vegada un quatre de nou amb el pilar, completat per la Colla Vella de Valls, mentre els Xiquets de Reus van tornar a descarregar un tres de nou, van completar un cinc de vuit i van carregar un quatre de nou.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: