Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Concurs donarà més valor als castells descarregats

La comissió acorda que es valorarà només un castell carregat en una actuació

Última edició del Concurs de Castells de Tarragona, l'octubre del 2016, a la Tàrraco Arena Plaça Última edició del Concurs de Castells de Tarragona, l'octubre del 2016, a la Tàrraco Arena Plaça JUDIT FERNÀNDEZ/EL PUNT AVUI
Món casteller Carina Filella / El Punt Avui
Dimecres, 23 Agost 2017 09:00

Canvis destacats en la pròxima edició del Concurs de Castells de Tarragona, que viurà la seva 27a edició el 30 de setembre del 2018, a Torredembarra, i els dies 6 i 7 d’octubre, a Tarragona. La comissió assessora ha acordat que a partir de l’1 de setembre d’enguany, i fins al 31 d’agost del 2018, el Concurs valorarà només un castell carregat en una actuació castellera, independentment del resultat final. Amb aquesta nova mesura es persegueix un doble objectiu: “fer una clara aposta per la seguretat en els castells” i “donar més valor als castells descarregats”, segons va explicar ahir la regidora de Festes i Patrimoni, Begoña Floria. Aquest canvi s’aplicarà durant el Concurs i també en aquelles diades de temporada que siguin clau per accedir al Concurs. O sigui, durant els tres dies de Concurs i també en el rànquing classificatori.

Per poder accedir als tres dies del Concurs i per establir el rànquing, l’organització mantindrà la fórmula tradicional: es valoraran les tres millors estructures de les cinc millors actuacions de cada colla. Però, a partir d’enguany, només es tindrà en compte un castell carregat i, per tant, seran necessaris com a mínim dos castells descarregats, segons l’acord anunciat ahir.

L’Ajuntament posa un exemple d’aplicació d’aquest sistema de valoració en una diada de temporada regular: donada una cinquena millor actuació d’una colla amb el 3 de 7, el 5 de 7 carregat i el 2 de 7 carregat (de puntuació superior), i una sisena millor actuació amb el 3 de 7, el 4 de 7 i el 5 de 7 descarregats (de puntuació inferior), de la primera diada només es comptaria el castell descarregat i el castell carregat amb més valor, en aquest cas, el 2 de 7. Com que la primera diada només comptarien dos castells i a la segona, tres, la sisena millor actuació passaria a ser la cinquena en el rànquing de diades amb millors castells de la colla.

Noves construccions

D’altra banda, una segona novetat per a la pròxima edició del que està considerat l’espectacle casteller més gran del món té a veure amb la taula de puntuacions. Aquest 2018 s’inclouran tres construccions inèdites en el sistema de valoració: el 9 de 9 amb folre, el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals, i el 4 de 10 sense manilles. En el cas del 9 de 9 amb folre (que juntament amb el 4 de 10 sense manilles torna a la taula després de ser-hi per últim cop el 2014), ha estat una petició de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Pel que fa al 2 de 10 amb folre, manilles i puntals i el 4 de 10 sense manilles han estat incorporats per decisió de la Comissió del Concurs.

L’últim canvi acordat fa referència a la puntuació d’alguns castells. I és que s’ha invertit l’ordre en el subgrup 1 del grup 7 de la taula de puntuacions, atorgant més puntuació als castells sense folre que a les estructures sense manilles.

Per majoria però sense unanimitat

L’acord de la comissió assessora del Concurs de Castells de modificar el sistema per a la taula de puntuació no ha obtingut el suport unànime de tots els membres, “però sí de la majoria”, segons Ester Roca, directora castellera del Concurs: “Dins la comissió sempre hi ha debat i és cert que hi havia diferents posicions, però la decisió final ha estat molt consensuada”, hi va afegir. La comissió està integrada per representants de les colles i experts castellers. Pel que fa als canvis en la taula de puntuacions del Concurs, Roca va recordar que hi ha tres formes per les quals un castell s’hi pot incloure. La primera, per la petició d’una colla, sempre que la formació hagi assolit el castell immediatament inferior. En el cas de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, demanen ara incloure el 9 de 9 amb folre després d’haver descarregat el 9 de 8. La segona, per decisió expressa de la mateixa comissió del Concurs. I la tercera, si la construcció s’ha vist algun cop a plaça durant la temporada anterior. L’exemple més destacat, segons l’organització del Concurs tarragoní, seria el 7 de 9 amb folre, que el 2011 van assolir els Castells de Vilafranca i que va entrar en el sistema de puntuació del Concurs de Castells del 2012, juntament amb el 7 de 7 i el 7 de 8.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: