Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Nit de Castells premia el duel entre la Vella i els Verds, Sants, la colla xinesa i la plaça de la Font

El veterà vilanoví Pere Gassó, guardonat per la seva trajectòria; Sant Pere i Sant Pau rep dos premis i els Nens del Vendrell un altre

La plaça de la Font de Tarragona ha rebut el Premi Plaça a la Nit de Castells La plaça de la Font de Tarragona ha rebut el Premi Plaça a la Nit de Castells TARRAGONA RÀDIO
Món casteller Redacció Infocamp
Dissabte, 28 Gener 2017 20:38

La 11a Nit de Castells, celebrada a Valls, ha deixat una pluja repartida de premis, que ha reconegut tant colles i persones amb dilatades trajectòries com la internacionalització del fet casteller i projectes que han destacat per la seva capacitat innovadora. Els dotze premis han estat distribuïts entre una dotzena de colles diferents, amb un domini de la Zona Tradicional. El cartell de premis deixa diversos protagonistes, que passen pel duel del 2016 entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, així com la innovació dels Castellers de Sants, la progressió dels Xiquets de Hangzhou i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i la tradició de la plaça de Tarragona i de Pere Gassó, casteller dels Bordegasos de Vilanova.

Els dotze premis de la Nit de Castells tenen cinc jurats diferents, que han emès diversos veredictes, després d’intenses deliberacions realitzades en les darreres setmanes i de manera independent cadascuna d’elles. Això ha permès oferir un resultat plural i variat de premis amb, això sí, una presència major de colles, places i iniciatives de la Zona Tradicional. Els 400 assistents a la Nit de Castells, celebrada aquesta nit al Centre Cultural de Valls, i dirigida artísticament per Joan Font de la companyia Comediants, han pogut gaudir d’una vetllada d’autèntic ambient casteller, plena d’emocions i sorpreses. L’acte s’ha retransmès en directe per televisió a través de la Xarxa de Comunicació Local, coincidint amb la programació de la Candela, data històricament vinculada als orígens dels castells.

El casteller de l'any

Un dels moments de màxima emoció ha estat el Premi al Moment Casteller de l’any, decidit pels cronistes castellers, que tenia el difícil paper de triar un castell o moment de l’excel·lent temporada passada. L’elecció ha volgut reflectir el frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella en el que s’ha denominat com la Setmana del retrovisor; és a dir, els cinc dies plens de gesticulació i estratègia que van separar la Festa Major de Vilanova i la Firagost, en què totes dues colles van descarregar els seus primers castells de 10 de l’any. Toni Bach (Castellers de Vilafranca) i Manel Urbano (Colla Vella) han pujat a recollir el premi de mans de l’alcalde de Valls, Albert Batet.

Premi a la Trajectòria

Un altre moment màgic de la Nit ha estat la concessió del Premi a la Trajectòria, que enguany ha recaigut en el casteller Pere Gassó, dels Bordegassos de Vilanova en reconeixement a una sòlida trajectòria de més de 40 anys i el paper que, encara avui, desenvolupa de manera activa a la seva colla. El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha lliurat aquest premi, atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

La disparitat d’opinions i valoracions també ha tingut el seu moment a la Nit de Castells, amb la concessió del Premi Colla de la temporada als Xiquets de Hangzhou per l’espectacular progressió registrada en un any, en què van passar els castells de 7 als de 9. Aquest premi tenia com a jurat les set colles de gamma extra, que van decidir per un estret marge de vots i després d’un intens debat lliurar el premi a la colla xinesa. El propietari de la firma Antex, Qian Ainhua, ha vingut expressament des de la Xina per recollir-lo.

Tarragona, per partida doble

La plaça de la Font de Tarragona ha rebut el Premi Plaça de la Temporada “per la dimensió que ha assolit, gràcies a la diada del Primer diumenge de Festes per Santa Tecla, que se suma a una dilatada i fidel història amb els castells des de 1863”. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recollit el guardó, acompanyat de quatre enxanetes de les colles de la ciutat.

La Nit ha tingut més presència tarragonina, ja que la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau ha pujat dos cops més a l’escenari, per recollir el Premi Descarregat –que reconeix una temporada de progressió rellevant amb un alt índex d’eficàcia i efectivitat– i el Premi a una Campanya de Comunicació per l’espot Entre tots, pugem, elaborat per motivar els castellers i simpatitzants de cara al pilar de 7 amb folre que van aconseguir a final de temporada. Tarragona ha estat present també amb el Premi Ambaixador Castells, que s’ha lliurat a Red Bull TV per l’extraordinari impacte del seu vídeo del Concurs, que va obtenir 70 milions de visites.

Els Castellers de Vilafranca han rebut el Premi a una Iniciativa Social pel programa del JOverd, que mobilitza un miler d’estudiants de centres de secundària de l’Alt Penedès fent castells, mentre que els Nens del Vendrell han estat els guanyadors del Premi l’Aleta a una iniciativa relacionada amb la canalla pel pla Jo sóc valent.

Sants, la colla més innovadora

El flamant Premi Especial ha estat per als Castellers de Sants pel seu innovador projecte de Pinya a l’antiga, en què formulen una nou sistema per tancar els peus dels castells amb folre per guanyar seguretat.

La Nit també ha lliurat els Premis Baròmetre Casteller, destinats a les colles que han pujat un pis descarregat. Els guanyadors han estat els Xicots de Vilafranca, els Xiquets de Hangzhou, els Al·lots de Llevant, els Castellers de Badalona, els Bous de la Bisbal i els Picapolls de la Gavarresa.

Durant la gala també s’han lliurat els premis del Concurs Repsol de fotografia castellera, amb dues modalitats: en categoria professional han estat per Gemma Soldevila, Laia Solanellas, Josep Pont i Joan Figueras, mentre que en la de votació popular han estat per Marc Castellà, Lins Griñó i Lídia Gutiérrez.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: