Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La desviació a l'AP-7 de camions que transiten per l'N-340 no encariria el cost per als transportistes

Un estudi de la UPC defensa la viabilitat de la mesura sempre i quan els peatges estiguin bonificats

Manifestants a les portes dels jutjat penal de Tortosa amb cartells demanant justícia per als dos joves morts en l'accident de l'N-340 Manifestants a les portes dels jutjat penal de Tortosa amb cartells demanant justícia per als dos joves morts en l'accident de l'N-340 ANNA FERRÀS/ ACN
Mobilitat ACN
Dilluns, 12 Febrer 2018 17:24

El tram entre L'Hospitalet de l'Infant i Benicarló, de 87,9 quilòmetres per l'autopista AP-7 surt més econòmic per a les empreses de transport de camions que el mateix trajecte de 91,5 quilòmetres si es fa per la via de l'N-340, sempre i quan la desviació de camions cap a l'autopista estigui bonificada amb un acord entre el Ministeri de Foment i la Generalitat, segons el resultat d'un estudi elaborat per 'Barcelona Tech' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per encàrrec del departament de Territori i Sostenibilitat. La reivindicació d'aquesta desviació es manté per la necessitat de fer efectiva aquesta mesura i reduir al mínim el nombre d'accidents de trànsit que acaben amb víctimes mortals en aquest tram de l'N-340.

L'estudi de la UPC justifica la viabilitat de la mesura per a les empreses de transport i demostra que aquestes companyies de logística fins i tot els sortiria més barat anar per l'A-P7 que per la ruta de l'N-340, ''sempre i quan el tram estiguis bonificat'' per un acord entre la Generalitat i el Ministeri de Foment, defensen els autors de l'estudi.

La bonificació pactada fins ara entre el Ministeri i la Generalitat preveu una reducció del peatge entre el 42,5% i el 50% en els desplaçament locals. Les empreses de transport de Tarragona demanen que aquesta bonificació arribi fins el 75%, un percentatge que ja és una realitat en altres trams de la xarxa viària espanyola amb una gran sinistralitat.

L'estudi de la UPC indica que anar per aquest tram entre l'Hospitalet de l'Infant i Benicarló per autopista AP-7 és més curt que per l'N-340, la mitjana de velocitat és molt més superior per l'autopista (uns 78 quilòmetres per hora contra uns 67 quilòmetres per l'N-340), cosa que redueix el temps de trajecte en uns 20 minuts.

Autopista per 58 euros contra els 74 euros per carretera

L'estudi indica que per autopista es fan menys quilòmetres, a una velocitat més constant i amb menys combustible i amb un menor temps de trajecte, cosa que deixa com a resultat final que el cost del transport sigui més econòmic per autopista que per la via convencional.

L'informe de la UPC concreta aquest estalvi i indica que per autopista el cost del trajecte es pot calcular en 58,1 euros en els vehicles més pesats contra els 74 euros que té de cost per al mateix trajecte en el cas d'anar per la carretera convencional.

Els autors de l'informe assenyalen que en aquest tram per l'autopista s'ha d'afegit el cost del peatge que per als camions pot estar entre 13,65 euros i 15 euros, depenent del tonatge, que és el preu que s'hauria de bonificar en el conveni entre Foment i Generalitat.

L'informe també fa referència al tram entre Vilafranca del Penedès i Torredembarra, amb un trajecte de 36 quilòmetres en cas d'anar per l'N-340 o de 35,5 quilòmetres per l'AP-7.

El càlcul de temps i distància entre els dos trajectes dona com a resultat final que el cost per l'AP-7 seria d'entre 24,7 euros i 26,2 euros, depenent del tonatge dels vehicles, mentre que per l'N-340 el cost estaria entre 29,7 euros i 32,6 euros.

En aquest cas també cal afegir el preu del peatge que és de 6,1 euros o 7,7 euros, depenent del pes del vehicle, que són les quantitats que s'haurien de bonificar.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: