Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La nova estació de tren Reus-Bellissens costarà prop de 12 milions

Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Reus han presentat aquest dimecres l’estudi informatiu de la nova infraestructura

Imatge virtual de l'estació de tren Reus-Bellisens Imatge virtual de l'estació de tren Reus-Bellisens CEDIDA
Mobilitat Alba Sancha
Dimecres, 25 Octubre 2017 18:58

El projecte per a la construcció de la nova estació de tren Reus-Bellissens comença a ser una realitat. Així ho han expressat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que han presentat avui, 25 d’octubre, a les 4 de la tarda, l’estudi informatiu de la infraestructura. Es tracta, doncs, del primer pas públic per continuar amb les fases següents i que l’estació acabi sent una realitat cap a finals del 2021 o principis de 2022. Com ha explicat Font, “el cost del projecte està entre els 12 i els 15 milions d’euros”, ja que compta amb dues possibilitats, entre les quals la Generalitat i el consistori reusenc hauran d’arribar a un acord.

“Nosaltres apostem per l’opció dels 12 milions d’euros” ha explicat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, “no només per l’aspecte econòmic –ha continuat– sinó també perquè presenta més facilitats des del punt de vista constructiu”. Aquesta primera opció preveu la construcció de dues vies laterals per l’aturada a l’estació, per la qual cosa, no s’hauria de veure afectat el tràfic de les vies actuals i abastaria una longitud de 520 metres. En aquest cas, es manté la rasant actual del corredor ferroviari. La segona opció, en canvi, es basa en un canvi de rasant respecte del pla horitzontal, per facilitar el trànsit dels trens de mercaderies. La segona possibilitat afectaria 1.500 metres i també suposaria un augment del pressupost, arribant als 15 milions d’euros.

El projecte presentat està adaptat a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda. A la banda oest de l’estació, la connexió entre l’edifici i l’andana es facilitarà amb una rampa, i les andanes estaran unides a través d’un pas subterrani al qual s’accedeix mitjançant escales i ascensor. L’ascensor situat a la banda est, en l’àmbit de la Universitat, comunicarà els nivells corresponents al pas inferior, ciutat i andana. A més, amb la construcció de la nova estació es preveu acollir una mitjana de 3.000 passatgers al dia, de manera que es doblaria la demanda ferroviària de la ciutat, sumant-hi els actuals passatgers de l’estació de Reus existent.

Un projecte pensat pel creixement urbanístic

La construcció de la infraestructura vol donar cobertura a la zona sud del municipi, “on es concentren diversos equipaments estratègics i una nova àrea de creixement urbanístic”, segons Pellicer, amb la ubicació de diversos punts d’interès com el Campus Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili, la Biblioteca Pere Anguera i l’Hospital Sant Joan. La futura estació permet ampliar l’accés al transport públic de la zona tant a la població com als nous habitatges previstos, donat que la nova instal•lació s’ubica a un punt equidistant de les estacions existents de Reus i Vila-seca.

Pròximes actuacions

La presentació de l’estudi informatiu ha estat la primera acció pública que donarà pas a la realització de les següents fases. “Aquest estudi informatiu es farà públic al novembre”, ha explicat Ricard Font. El següent pas serà l’acord entre la Generalitat i l’Ajuntament per l’opció més adient. A continuació, s’iniciaran les licitacions dels processos de construcció, previstes ja el 2018, i seguidament començarien les obres, al 2019. Finalment, Font ha manifestat que es preveu un període de construcció d’entre 18 i 24 mesos, per tant, les obres finalitzarien entre finals del 2021 i principis de 2022.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat ha assegurat que el Ministeri d’Interior del govern espanyol ja està informat sobre el projecte, i ha mostrat la seva voluntat perquè la construcció de la nova infraestructura ferroviària segueixi els terminis establerts. Tot i això, Font ha fet referència a la situació actual entre Catalunya i l’estat espanyol i ha reconegut que “caldrà veure com avança la situació”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: