Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Entitats veïnals i ecologistes s’oposen a l’enllaç ferroviari pel Baix Gaià

Rebutgen la nova proposta d’enllaç entre la línia d’alta velocitat i la convencional pel Baix Gaià perquè aquesta "suposaria un impacte paisatgístic i social" i afectaria la flora i fauna del territori

Uns terrenys entre Ferran i Altafulla que, segons les entitats signants, quedarien afectats per la proposta d'enllaç ferroviari al Baix Gaià Uns terrenys entre Ferran i Altafulla que, segons les entitats signants, quedarien afectats per la proposta d'enllaç ferroviari al Baix Gaià CEDIDA
Mobilitat Alba Sancha
Dijous, 10 Agost 2017 12:59

La Federació de Veïns de Llevant (FAV) de Tarragona, l’Associació Mediambiental la Sínia, l’Esquerra Independentista d’Altafulla – L’EINA-AM, Acord per La Riera – Entesa, l’Associació Terres del Gaià, Ecologistes en Acció – GETE i l’Associació de Veïns de La Móra i Tamarit mostren el seu total rebuig a la proposta de la Plataforma per la defensa d’un ferrocarril públic i de qualitat (Pdf.camp) i la Promoció del Transport Públic (PTP) de construir una via d’enllaç ferroviari entre la línia d’alta velocitat i la línia convencional pel Baix Gaià, entre els pobles de Ferran (Tarragona) i la Pobla de Montornès. El conjunt d’entitats i, fins i tot, algun partit polític han mostrat la seva oposició al projecte a través d’un comunicat. Les entitats defensen que “l’impacte ambiental i social d’aquesta proposta és molt elevat”, ja que cal tenir en compte que per aquest territori, i a pocs quilòmetres, ja hi conviuen diverses infraestructures com carretes, l’AP7, la línia de tren convencional i la línia d’Alta Velocitat.

Les entitats signants sostenen que, en cas de que s’acceptés aquesta nova proposta com a alternativa a la primera proposta d’enllaç a l’Arboç, -que Foment ja va rebutjar-, això suposaria que Ferran quedaria envoltat d’infraestructures, amb un impacte paisatgístic i acústic "evident". El mateix passaria amb Altafulla i la Pobla de Montornès: “Altafulla veuria com el sud-est del municipi es queda sense cap espai lliure i, per tant, quedaria envoltat entre carretes i línies ferroviàries" i, en el cas de la Pobla, aquesta vila ja “té a tocar la línia d’alta velocitat i l’autopista”, argumenten.

“No entenem que es plantegi aquesta proposta de gran impacte sobre el territori i la inversió que suposa”, manifesten les entitats contràries a la proposta, que afegeixen que aquest enllaç afectaria de forma directa a la Vall del Gaià i les seves hortes fèrtils. “Les hortes de Ferran són també un estratègic corredor biològic per a la fauna”, defensen, de manera que “la seva destrucció suposaria un nou impacte sobre aquest tram baix del riu Gaià, declarat Espai d’interès Natural i integrat a la Xarxa europea Natura 2000”.

El comunicat de les entitats n contra de la proposta d’un nou enllaç al Baix Gaià finalitza qualificant el projecte de Pdf.camp i PTP com una “problemàtica molt seriosa”, ja que “deixa al descobert una greu mancança de gestió i retard d’infraestructures”. Aquestes associacions proposen “un debat ampli i transparent” i que es compti amb “la participació i acceptació del territori” alhora que es garanteixen uns serveis de mobilitat de qualitat i necessaris.

La PTP nega l’afectació ambiental al territori

El portaveu de PTP, Daniel Pi, ha defensat que en cas que aquest enllaç s’acabés construint, això no malmetria al paisatge. Pi argumenta que “aquest enllaç es pot fer sense impacte ambiental perquè estem parlant de terrenys adjacents a l’autopista i a l’N-340”. El portaveu de la plataforma també ha exposat que la població de Torredembarra i la d’Altafulla tenen la preocupació de què aquesta proposta representi una pèrdua de serveis per aquests territoris.

Tot i això, defensa que des de les plataformes es reivindica que els serveis regionals entre Tarragona i Barcelona s’han de mantenir, però amb millores, per la qual cosa el portaveu vol deixar clara la distinció entre els trens directes i els regionals. “Reivindiquem el manteniment i millora del servei actual però plantegem aquest nou servei”, ha dit Pi, qui, a més, ha afegit que “si aquesta proposta no es veu convenient, que es presentin altres alternatives. “El que no és acceptable és que a Tarragona i més enllà es continuï tenint un servei lent i absolutament deteriorat”, ha sentenciat.

D’altra banda, el portaveu de PTP també ha explicat que la proposta ja s’ha fet arribar a institucions i entitats del territori. Segons Pi encara no hi ha hagut respostes oficials ni un suport públic al projecte, però si parla d’una certa predisposició i interès per part d’institucions territorials, com alguns ajuntaments.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: