Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Fira de Santa Úrsula de Valls dona el seu tret de sortida

Aquest dimarts es presentarà la pel·lícula recuperada que rememora la visita de Dalí a Valls l’any 1970 i l’exposició fotogràfica 'Xiquets de Valls, quilòmetre zero'

El Simposi Casteller de Valls acollirà actes i debat al voltant del fet casteller El Simposi Casteller de Valls acollirà actes i debat al voltant del fet casteller CEDIDA
Festa Major Redacció Infocamp
Dimarts, 17 Octubre 2017 08:40

Dilluns va arrencar la Fira de Santa Úrsula amb un ampli programa d’actes que té fins al diumenge dia 22 els seus eixos centrals en els castells i la cultura popular tradicional. La setena edició de la FiraCastells que arriba consolidada, amb una vintena d’estands i nous expositors és una de les propostes destacades per al cap de setmana central d’actes que tindrà en la diada castellera del diumenge 22 al migdia amb les dues colles dels Xiquets de Valls com a moment més esperat.

Les activitats es van obrir dilluns amb la presentació del llibre ¡El carrer popular. Jocs de Tradició a Valls' d’Albert Oliva i seguiran aquest dimarts amb la projecció de la pel·lícula que Josep Albereda va gravar l’any 1970 amb motiu de la visita de Salvador Dalí a la capital de l’Alt Camp o la inauguració de l’exposició de fotografies 'Xiquets de Valls, quilòmetre zero casteller'.

Aquesta Santa Úrsula coincideix amb la commemoració dels 150 anys de l’estrena de 'Los Xiquets de Valls' de Josep Anselm Clavé i del lema casteller 'Força, equilibri, valor i seny', un dels versos d’aquesta emblemàtica composició coral. Precisament, dijous 19 a l’Institut d’Estudis Vallencs, durant la presentació del llibre de la Societat Coral Aroma Vallenca, aquesta coral fundada l’any 1861 sota la influència del mestre Clavé, interpretarà fragments d’aquesta composició. El mateix dia, més tard, a la Colla Joves Xiquets de Valls impartirà una xerrada l’historiador vendrellenc Pere Ferrando.

La 7a FiraCastells, amb una vintena d’estands, presenta com a novetats a més de quatre nous expositors dels àmbits de l’artesania i el marxandatge casteller, el concurs literari infantil 'Els Xiquets de Valls', així com els trofeus del Premi Baròmetre 2017 que s’atorgaran el proper gener de 2018 en el decurs de la 12a Nit de Castells, que cada Candela se celebra a Valls. Així mateix, el migdia del dissabte la FiraCastells comptarà amb un vermut musical amb el tast popular del Vermut Casteller de Vermut Miró. Artesania, marxandatge, entitats, jocs educatius, llibres i mitjans de comunicació completen la fira dedicada a l'univers casteller i el patrimoni immaterial.

Els drets al Simposi Casteller

Dissabte 21, un dels plats forts serà el 7è Simposi Casteller de Catalunya, a l’edifici cultural del Convent del Carme, que tractarà la temàtica dels drets que es deriven de les actuacions castelleres així com la incidència de les noves dinàmiques d’assaig en l’evolució del món casteller. La ja tradicional cita de reflexió en el món de la castellística ha seleccionat, doncs, un dels temes més actuals del panorama de les arquitectures humanes. En aquests moments existeix un debat públic sobre l’assumpte dels drets sense que, de moment, se n’hagi trobat el consens. Prendran part Jordi Bacaria Martrus, president de la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge del Col·legi d'Advocats de Barcelona; Francesc Domènech, periodista vallenc llargament vinculat al món de la televisió i coconductor del programa 'Des de la Plaça del Blat' de Ràdio Valls/Hit103; Alfonso González Bondia, professor titular de l'Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals al Departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili; Elena Griñó Pujol, tècnica del Registre de la Propietat Intel·lectual de la Generalitat de Catalunya; i Miquel Àngel Vallès i Blistin, advocat, assessor de la Coordinadora de Colles Castelleres. Moderarà el debat la presidenta del Col·legi de Periodistes de Tarragona i periodista de La Vanguardia, Sara Sans.

L’altra taula de debat se centrarà en l’evolució del món casteller a partir de les noves dinàmiques d’assaig implementades. En aquesta cas l’anàlisi de l’escenari actual es realitzarà des del món del periodisme. Per això, es comptarà amb la participació dels periodistes Josep Almirall i David Prats, del programa radiofònic '3 Rondes' de Catalunya Informació; Joan Beumala, cronista del diari El Punt Avui; i Toni Comas, periodista de La Xarxa i director del 'Quarts de nou' de TV3. Aquesta taula serà moderada per la periodista vallenca arrelada a Vilafranca del Penedès, Cristina París. Es dóna la circumstància que tots els ponents participants en aquesta segona taula no han intervingut en cap de les sis edicions anteriors del Simposi.

La Fira també acull la presentació del llibre 'Castells: durada de les actuacions i impacte econòmic. 6è Simposi Casteller', a càrrec del periodista casteller Jordi Andreu (dimecres 18, IEV). Es tracta del recull d’intervencions al darrer Simposi celebrat fa un any a Valls que tractà les fórmules d’agilització en les diades castelleres i l’impacte econòmic d’equipaments i programes culturals a partir del fet de la construcció del Museu Casteller de Catalunya que s’aixeca a Valls. Precisament en el mateix acte es presenta una proposta de materials pedagògics i activitats didàctiques per al futur MCC, elaborada per una quinzena d’alumnes de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Animació Sociocultural i Turística de l’IES Vidal i Barraquer de Tarragona, coordinat per les professores Isabel Gutiérrez i Pilar Figueres.

Cuina km0, segell que s’hi suma

Una de les novetats d’enguany és l’accent que es posarà en la cuina sloow food. Així l’acció inaugural del 7è Simposi Casteller anirà a càrrec de Ramon Martí del Restaurant El Llagut, de Tarragona. El quilòmetre zero casteller donarà la benvinguda a la cuina quilòmetre zero, una proposta gastronòmica amb tècniques de cocció innovadores tot respectant els sabors tradicionals i emprant productes locals. Martí cuinarà en el show cooking un arròs i també espineta de corball, que es podran després degustar en l’esmorzar popular de forquilla al claustre del Carme. La mateixa tarda del dissabte tindrà lloc una altra activitat gastronòmica, el taller de tapes castelleres a la FiraCastells al Pati, a càrrec del xef Oriol Carbonell actualment al Vivinwine de Sant Pere de Ribes, i abans al Restaurant El Carnívor de la mateixa localitat així com al restaurant El Mirador de Ulía, de Donostia. És deixeble de Christian Zanchetta, únic cuiner guardonat per la Guia Michelín a Andorra i amb qui ha estat col·laborant a El Rebost del Padrí, especialitzat en càtering i menjar preparat de qualitat.

Pes destacat de les exposicions

Les exposicions en què la temàtica castellera i les arts visuals es donen la mà tindran un pes destacat. A més de l’exposició 'Xiquets de Valls, quilòmetre zero casteller' amb imatges d’una quinzena d’autors, l’altra exposició fotogràfica recomanable serà la dedicada a la ciutat origen del ball de valencians, Algemesí, al País Valencià, des d’on aquesta manifestació embrionària dels futurs castells s’exportaria a Catalunya. 'Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, Patrimoni Immaterial de la Humanitat' estarà ubicada a la capella del Roser només durant cinc jornades, entre dimecres 18 i diumenge 22. Produïda pel Museu Valencià de la Festa (Algemesí) serà oberta amb un contacontes familiar amb la narradora Rat Cebrian, centrat en la temàtica de les construccions humanes. La festa gran d’Algemesí fou proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2011, títol que comparteix amb els castells.

En el programa tenen un ampli pes les activitats familiars en què es veuen especialment implicats els diferents agents cívics vallencs entre dimecres 18 i diumenge 22. A més del contacontes ja assenyalat amb Rat Cebrian a la capella del Roser (dimecres 18), remarquem el taller de construccions castelleres amb el Nan Casteller i els Cims amb el nom “La Lluïseta juga a fer castells” preparat per la botiga Lluïsa Vives Joguets (dijous 19); la 18a Mostra de Bestiari Escolar i Infantil, en la qual prendran part fins a 35 elements diferents i en què s’incorpora per primer cop el bou petit estrenat el darrer Sant Joan (divendres 20); l’animació infantil amb La Voltereta i amb esmorzar pel 50è aniversari de Masip Estudi de Fotografia, i el contacontes casteller amb la narradora i periodista Eli Carnicé al vestíbul del Teatre Principal (dissabte 21).

Però sense dubte l’espai de la 7a FiraCastells al Pati, entre divendres 20 i diumenge 22, és el que congregarà un nombrós públic familiar àvid de tastar les activitats d’alçada, creativitat i joc preparades per als més petits. Enguany destacaran una zona d’agilitat i equilibri, una altra d’enfilada i les polseres personalitzades per als seguidors d’una i altra colla locals.

Música per al dissabte

La música tindrà també un paper destacat a la Fira, amb l’acordió de Joan Garriga & Galàctic Mariatxis, ex Dusminguet i líder de la Troba Kung-Fú. Cada vigília de Santa Úrsula una formació instrumental pren el protagonisme de la nit. Hi han passat gralles i fanfarres i enguany és el torn de l’acordió que desembarcarà a la plaça de l’Oli dissabte 21 a les 23.30 h. Al Pati l’accent vallenc a la programació l’aportaran les actuacions en directe de veus joves femenines com les de Mariona & Gabriel Duet, i Elena Volpini (divendres 20).

Els elements del seguici cerimonial també participen de la Fira, en la cercavila de vigília al migdia (gegants), en el correbous organitzat per l’Associació El Bou amb els bous de Reus, Tortosa, Valls-tradicional, Valls i Vic, així com la vaca d'Almoster (dissabte 21), en el correfoc (Sant Miquel, ball de diables i drac) també el dissabte, o en les balladetes del diumenge (gegants i mulassa). Tot plegat, es desenvoluparà en uns carrers guarnits amb el concurs d’aparadors castellers, organitzat per Comerç de Valls, en què un jurat extern escollirà tres guanyadors; amb els locals de les dues colles vallenques oberts a la ciutadania per a uns assajos que es preveuen multitudinaris; i amb l’obertura al públic durant el cap de setmana de la plaça interior del futur Museu Casteller de Catalunya, que ha completat els treballs de construcció de la caixa continent.

El conjunt de les activitats de Santa Úrsula compta amb l’organització de l’Ajuntament de Valls, Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Revista Castells, així com amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya en tant que la ciutat de Valls és l’antena de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya en matèria castellera, i de la Coordinadora de Colles Castelleres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: