Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El rector de la URV: “És trist veure com les universitats sembla que no estem a l’agenda d’aquest país”

El Consell de Govern de la Rovira i Virgili aprova un pressupost de 104,07 MEUR pel 2018, un 0,85% més que enguany

El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, s'ha referit al pressupost del 2018 i al finançament de les universitats El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, s'ha referit al pressupost del 2018 i al finançament de les universitats ROGER SEGURA/ ACN
Ensenyament ACN
Dimarts, 19 Desembre 2017 18:37

El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré, ha lamentat aquest dimarts la manca de propostes en campanya per millorar el finançament del sistema universitari públic català. “Els polítics n’han parlat poc i és trist veure com les universitats sembla que no estem a l’agenda d’aquest país”, ha afirmat. Ferré s’hi ha referit després de la reunió del Consell de Govern, que ha aprovat un pressupost de 104,07 MEUR pel 2018, un 0,85% més que el d’enguany. El rector s’ha mostrat partidari d’implementar un pla de xoc de tres anys a les universitats públiques que permeti reduir els preus de les matrícules i apujar la subvenció que reben de la Generalitat. L’objectiu, segons Ferré, seria que aquests imports tornessin als nivells que tenien abans de la crisi.

En el cas de la URV, els 66,82 MEUR que la institució estima que rebrà l’any vinent de la Generalitat seran insuficients per cobrir les despeses de personal, que superaran els 72 MEUR. L’any 2010, en canvi, aquesta partida representava el 89% de la subvenció rebuda. En aquest escenari, els ingressos de matrícula són ara mateix “imprescindibles” per a la seva viabilitat. “Si s’abaixen les matricules i no es compensa, serà qüestió de minuts que s’enfonsi el vaixell”, ha alertat Ferré.

Preguntat pels efectes de l’aplicació de l’article 155 en la institució, Ferré ha explicat que només els ha comportat haver de fermés certificats de despesa arran de l’embargament dels comptes. En canvi, el rector s’ha queixat que no s’hagi posat damunt la taula la revisió del finançament en un any en què la Generalitat tancarà l’exercici amb superàvit i en què s’han anunciat noves promocions de docents i de Mossos d’Esquadra.

“Sembla que no hem tingut un conseller que ens hagi posat davant de tot. Ara mateix, la Generalitat dedica 700 milions a les universitats públiques catalanes. 100 milions no els tenen més per posar damunt la taula?”, s’ha preguntat. Josep Anton Ferré ha advertit que la societat s’hi juga el futur dels joves que acabaran accedint al mercat laboral i ha recordat que el sistema universitari és clarament una prioritat en els països amb polítiques socials avançades.

El rector s’ha queixat que dels 15,6 MEUR que els estudiants de la URV van rebre en concepte de beques i ajuts durant el curs passat, només el 47% han anat a compte de les administracions. Ferré ha subratllat que els altres 8,2 MEUR han sortit directament del pressupost de la URV o són diners no compensats, com ara les matricules gratuïtes. “Estem encantats de fer el què fem, però ens agradaria que els organismes que s’omplen la boca que donen beques en donessin més”, ha demanat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: