Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Sagessa atribueix a un error les factures fantasma de Traiber

La persona que hauria comès l'errada comptable de més de 2,4 milions d'euros de diferència hauria mort l'any 2012

Seu de l'empresa Traiber a la ciutat de Reus Seu de l'empresa Traiber a la ciutat de Reus ACN
Empreses Enrique Canovaca / Reusdigital.cat
Divendres, 24 Març 2017 07:52

L'aixecament del secret de sumari de la peça 4 del cas Innova, amb més de 12.000 pàgines, no aporta grans novetats a la instrucció d'una causa que investiga un possible tràfic d'influències dels responsables de l'Ajuntament de Reus, així com la implantació de les pròtesis de Traiber en mal estat. Tot i això, sí que han sortit a la llum detalls desconeguts fins ara. Un dels més rellevants és la justificació donada per Sagessa respecte a un possible desfalc de 2,4 milions en la facturació de Traiber de l'any 2007. Segons l'empresa sanitària, el desequilibri té el seu origen en un error humà i comptable de l'administrativa que havia d'informar l'Agència Tributària de la facturació de l'hospital Sant Joan, que s'hauria equivocat en la quantitat posada. Quan el jutge reclama poder parlar amb aquesta empleada, l'empresa notifica que és morta des de l'estiu del 2012.

Una carta signada per la cap de la unitat d'informació per a la gestió de l'hospital Sant Joan, Montse Uceda, indica que les factures rebudes i registrades de Traiber pel 2007 eren de 474.853,25 euros, una quantitat que no es correspon amb els 2.974.853,01 euros que es van declarar a l'Agència Tributària. “La diferència és fruit d'un error humà en la transcripció de la quantitat, ja que les dades que s'informen es generen manualment pel departament d'informàtica i són introduïdes manualment una per una per un administratiu del departament comptable”, indica la responsable en l'informe. Per la seva banda, Traiber declarava uns ingressos superiors al mig milió d'euros, en cap cas arribant als gairebé 3 milions.

Com que es tractava d'una declaració merament informativa, l'error no es va detectar amb posterioritat i no es va corregir. Tampoc l'Agència Tributària no va rebre cap comunicació. Arran de les detencions i els escorcolls de la Guàrdia Civil, del 28 d'abril del 2015, quan van entrar a l'Ajuntament de Reus i altres dependències municipals, els agents van descobrir que hi havia una diferència de 2,4 milions entre la quantitat que l'hospital deia que havia pagat a Traiber i els ingressos reconeguts per l'empresa.

En qüestió des del 1995

El sumari inclou centenars de pàgines dedicades als contractes signats entre Sagessa i els seus proveïdors, sota la sospita que aquests no s'adeqüen a la llei pública de contractació. Per tal de reforçar el seu argumentari, el jutge va encarregar un informe a l'interventor de l'Estat a Catalunya i aquest conclou que el Sant Joan és un organisme públic i que, per tant, s'ha de regir per la normativa pública. Tots els contractes signats a partir del 8 de juny del 1995, quan es va aprovar la llei estatal vigent, que no s'han fet d'acord amb aquests procediments són susceptibles de ser irregulars.

Reunions de Márquez a alt nivell polític

Un dels principals indicis del jutge per dir que Traiber va influir i pressionar en les decisions polítiques per lucrar-se de l'adjudicació de contractes es troba en l'agenda de Márquez que la Guàrdia Civil va trobar en entrar al seu domicili. En aquesta, hi figuren diferents reunions amb l'alcalde, Carles Pellicer, així com amb altres membres del govern municipal, de Sagessa i de la Generalitat.

En la seva declaració després de ser detingut, Márquez assegurava que no li constava que el govern pressionés l'Ajuntament, i admetia que se sentia “emprenyat” perquè l'havien deixat fora de la facturació de l'hospital. Posteriorment, va assegurar que a l'Ajuntament li havien dit que fes un acostament al director d'ortopèdia del centre. Precisament, el metge encarregat de decidir les contractacions, Alfredo González, va descriure pressions d'alt nivell.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: