Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria celebra cent anys

Els actes començaran el divendres 24 de març i finalitzaran el diumenge 26

Imatge de la fàbrica tèxtil Martí Llopart i Trenchs Imatge de la fàbrica tèxtil Martí Llopart i Trenchs CEDIDA
Empreses Joanna Masip
Dijous, 02 Març 2017 16:49

La xemeneia de l’antiga fàbrica Martí, Llopart i Trenchs tornarà a treure fum el proper dissabte 25 de març, i la vella sirena que cridava els treballadors sonarà després de molts anys. Aquest serà el toc de sortida dels actes de celebració del centenari de la fàbrica del Pla de Santa Maria. Tot i això, el dia abans, tindrà lloc un correfoc dels Diables del Pla al recinte fabril.

El mateix dia 25 s’inaugurarà una exposició d’objectes i fotografies de la fàbrica i s’iniciaran les visites teatralitzades, gratuïtes, amb el títol ‘L’ensumania treu fum. Un viatge a 1917’. Aquestes actuacions proposen que el públic assisteixi a la inauguració de la Fàbrica i n’esdevingui treballador per un dia. Més de 20 actors i actrius amateurs del Pla de Santa Maria, de totes les edats, faran possible que els visitants interaccionin amb el fundador Joan Trenchs, l’alcalde Joan Recasens, mossèn Eugeni Soldevila, l’encarregat Eusebi Trenchs, el director, una família de pagesos i treballadors i treballadores de l’època.

El dissabte finalitzarà amb un sopar i un ball que inclourà un acte de reconeixement a antics treballadors i treballadores de la Fàbrica. A més, durant el transcurs de l’acte es projectarà un audiovisual amb imatges de diferents èpoques del poble i l’empresa.

Els actes commemoratius clouran el diumenge 26 amb una excursió seguint el recorregut de la Mina d’Aigua, una actuació castellera a càrrec de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i l’espectacle 'Fàbriques de sons. Cors a l'època industrial', una producció de la Coral Cantiga i el Cor Ciutat de Mataró que integra música, dansa, poesia i audiovisual. El repertori inclou peces modernistes i noucentistes, de compositors com Josep Anselm Clavé, Ricard Lamote de Grignon, Eduard Toldrà o Manuel de Falla, justament les que cantaven els obrers de les societats industrials.

La fàbrica Martí, Llopart i Trenchs pel Pla de Santa Maria

L’any 1917, l’arribada de la indústria al Pla va suposar una transformació de la forma de vida –amb el pas de l’economia rural a la integració en el teixit industrial i amb la incorporació de la dona al món laboral– que va afectar gairebé totes les famílies. La vida del poble durant tota la resta del segle XX va restar marcada per la Fàbrica.

La data de la commemoració s’ha escollit perquè el 26 de març de l’any 1917 va tenir lloc la gran festa d’inauguració de la fàbrica tèxtil Martí Llopart i Trenchs, al Pla de Santa Maria. La tradició oral explica que hi van haver envelats amb miralls i que va esdevenir una gran festa popular.

Cent anys després, les naus –ara, propietat del municipi– ja no es dediquen a la producció. Una part acull el Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola. Una altra espera rebre nous usos. La bassa i el parc són públics i estan oberts a tothom.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: